Γραβάνης «Νέα σχολική χρονιά με τεράστιες ελλείψεις σχολικής στέγης και πολλές δικαιολογίες από την δημοτική αρχή»
Συναντήσεις με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης, κ.κ. Μαρίνο Κωνσταντινίδη και Μαριγούλα Κοσμίδου, είχανε το πρωί της Δευτέρας, 6 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» Αντώνης Γραβάνης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κρίστα Κουτσογιάννη και Μάινας Κώστας.
Αμφότερες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο να διαπιστωθεί η υφιστάμενη κατάσταση στη σχολική πραγματικότητα της περιοχής μας ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς, κυρίως σε ό,τι αφορά το χρονίζον πρόβλημα της σχολικής στέγης.
Καταρχήν ο κ. Γραβάνης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τους δύο διευθυντές και όλο το διδακτικό προσωπικό για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν και για το υψηλό διδακτικό επίπεδο και ευχήθηκαν καλή σχολική χρονιά.
Η έλλειψη χώρων που θα «εξυπηρετεί» το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού που αυτή τη στιγμή «ασφυκτιά» και δεν ικανοποιείται με λύσεις «προκάτ», όπως συνέβη στην περίπτωση της εφαρμογής της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής. Με προκάτ που την περσινή χρονιά παραδόθηκαν με καθυστέρηση τριών μηνών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και έκτοτε η τύχη της λειτουργίας τους —και κυρίως το γεγονός της κάλυψης ή μη των αναγκών μαθητών και μαθητριών— αγνοείται.
Οι συνθήκες διδασκαλίας στις προκατασκευασμένες αίθουσες που επιλέχτηκαν ως ύστατη λύση από τη δημοτική αρχή, η ανεπάρκεια υφιστάμενων σχολικών υποδομών να «σηκώσουν» το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού νηπιαγωγείων και δημοτικών, αλλά και οι παρεμβάσεις που ΔΕΝ έχουν γίνει για την ενεργειακή θωράκιση των υφιστάμενων υποδομών, και έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες θερμικές απώλειες, φθορές και αυξημένες δαπάνες , αποτέλεσαν μέρος μόνον των θεμάτων που συζητήθηκαν με τον κ. Κωνσταντινίδη.
Χαρακτηριστικό της αδράνειας που παρατηρείται από πλευράς της δημοτικής αρχής για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης υπό τη μόνιμη δικαιολογία της απουσίας οικοπέδων, είναι η επαναφορά του επίσης χρόνιου αιτήματος της δημιουργίας νέου νηπιαγωγείου στον χώρο που σήμερα στεγάζεται το 8ο Δημοτικό Σχολείο της Κομοτηνής, αλλά και η περίπτωση του «πολύπαθου»
1ου Νηπιαγωγείου που απουσία εγκρίσεων μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνέχεια αντίστοιχης πρότασης που είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» φαίνεται πως και τη φετινή χρονιά θα παραμείνει «στο νοίκι».
Η απουσία συντονισμένων προσπαθειών από τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής για την επίλυση του ζητήματος της σχολικής στέγης αποτέλεσε θέμα συζήτησης που ακολούθησε με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου.
Η παρά τη δεδηλωμένη και καταγεγραμμένη και στα τοπικά ΜΜΕ πρόθεση στήριξης από πλευράς της δημοτικής αρχής για την λειτουργία Καλλιτεχνικού Γυμνασίου στον χώρο του Γυμνασίου του Ν. Σιδηροχωρίου φαίνεται πως έχει μείνει… στις δηλώσεις. Όπως στα χαρτιά και συγκεκριμένα σε ΦΕΚ έχει παραμείνει η ίδρυση του 4ου Λυκείου Κομοτηνής που θα λειτουργούσε τουλάχιστον «ανακουφιστικά» στον υπερπληθυσμό μαθητών των υφιστάμενων μονάδων, εντούτοις εδώ και χρόνια δεν έχει βρεθεί οικόπεδο.
Στην περίπτωση ωστόσο της πρότασης ίδρυσης 6ου Γυμνασίου Κομοτηνής στον χώρο που στεγάζεται σήμερα το 2ο ΕΠΑΛ της Κομοτηνής, με τη μεταφορά της υφιστάμενης δομής σε νέο χώρο που θα αναγερθεί εντός του οικοπέδου του 1ου ΕΠΑΛ, το οικόπεδο όπως γίνεται κατανοητό υπάρχει, απουσιάζει όμως η θέληση από πλευράς της διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής.
Έτσι εξηγείται άλλωστε η απουσία απόκρισης της δημοτικής αρχής στις δύο προσκλήσεις που εξέδωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την κατασκευή νέων και την βελτίωση- αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών υποδομών δια μέσου του Επιχειρησιακού Προγράμματός της. Ο Δήμος Κομοτηνής ΔΕΝ κατέθεσε καμία απολύτως πρόταση για την ανέγερση νέου σχολείου αφήνοντας αναξιοποίητη την δυνατότητα που του δόθηκε.