1 στους 4 πάσχει από μία μορφή αρθρίτιδας-Μερικοί εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε τα συμπτώματά της

1 στους 4 πάσχει από μία μορφή αρθρίτιδας-Μερικοί εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε τα συμπτώματά της

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται όταν καταστρέφεται ο χόνδρος των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλείται πόνος και περιορισμός της κίνησης.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στη μεμβράνη που σχηματίζει μια προστατευτική κάψουλα γύρω από την άρθρωση, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο.

Αν αντιμετωπίζετε πόνο, δυσκαμψία και φλεγμονή των αρθρώσεων, είναι φυσιολογικό να αναζητάτε τρόπους για να ανακουφιστείτε απλά και φυσικά, π.χ. καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές.

Οι περισσότερες συμβουλές, ωστόσο, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και βασίζονται κυρίως σε τρόφιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, δεν υποστηρίζονται από έρευνες.

Αυτός δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Δείτε τι ισχύει και τι όχι:

Ζελατίνη

Η ζελατίνη, ο παράγοντας πήξης στο ζελέ, στις καραμέλες, στα ζαχαρωτά και άλλες μαστιχωτές λιχουδιές, είναι μια πρωτεΐνη που παρασκευάζεται από κολλαγόνο που εξάγεται από τα οστά, το δέρμα και τους χόνδρους των ζώων (συχνότερα αγελάδες και χοίρους).

Όταν την καταναλώνετε, διασπάται κατά τη διαδικασία της πέψης, οπότε δεν προστίθεται απευθείας στο κολλαγόνο των αρθρώσεων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την κατανάλωση ζελατίνης ως θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα. Μελέτες δείχνουν ότι δεν έχει σημαντική επίδραση ούτε στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πηκτίνη

Η προσθήκη της διαλυτής φυτικής ίνας πηκτίνης σε ροφήματα (όπως ζεστό νερό, χυμό σταφυλιών ή χυμό βύσσινου) έχει διαφημιστεί ως ένας τρόπος μείωσης των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Η πηκτίνη προέρχεται από τη φλούδα φρούτων όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια και, όπως η ζελατίνη, είναι ένας παράγοντας πήξης. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν σε ένα βαθμό ανακούφιση από την κατανάλωση διαλύματος πηκτίνης, δεν υπάρχουν όμως επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι είναι ευεργετική και μέσω ποιου μηχανισμού λειτουργεί.

Σταφίδες «μεθυσμένες» με τζιν

Όπως και με την πηκτίνη, δεν υπάρχει μηχανισμός μέσω του οποίου η κατανάλωση σταφίδων εμποτισμένων σε τζιν θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από καμιά επιστημονική μελέτη.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και σύμφωνα με μετα-ανάλυση μελετών, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μείωσαν την ευαισθησία των αρθρώσεων, αλλά δεν επηρέασαν σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα ή τις βαθμολογίες δραστηριότητας της νόσου. Η δόση των ωμέγα-3 κυμαινόταν από 0,30 έως 9,60 γραμμάρια ημερησίως. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων ψαριών όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα ή ο τόνος, περιέχει τουλάχιστον ένα γραμμάριο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Μηλόξυδο

Δεν υπάρχει πάθηση ή πρόβλημα υγείας που δεν βελτιώνεται με την κατανάλωση μηλόξιδου! Πρόκειται φυσικά για ανυπόστατους ισχυρισμούς, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει οποιαδήποτε επίδραση στην αρθρίτιδα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε από αναγνωρισμένους φορείς και οργανισμούς και να αποφεύγετε ιστότοπους και «ειδικούς» που προσπαθούν να σας πουλήσουν διάφορα παρασκευάσματα.

Εάν διαπιστώσετε ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου ή συστατικού σάς κάνει να αισθάνεστε χειρότερα (ή καλύτερα), ακούστε το σώμα σας.

Απλά βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε σωστή διατροφή και αποφύγετε την εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφών.

Η φαρμακευτική αγωγή, η απώλεια περιττών κιλών, η αποφυγή προϊόντων καπνού (το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τη φλεγμονή και συνδέεται στενά τόσο με την οστεοαρθρίτιδα όσο και με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα), οι καθημερινές διατάσεις και η τακτική ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης (το τάι τσι, η γιόγκα και η άσκηση στο νερό είναι εξαιρετικές επιλογές), μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Άλλες φυσικές προσεγγίσεις που συνιστώνται για τη διαχείριση του πόνου περιλαμβάνουν τον βελονισμό, το μασάζ και τη διαδερμική ηλεκτρική διέγερση.

Η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια και θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά, και περιορίζει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, επίσης βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Πηγή: onmed.gr, Tufts Now

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό