Αντιδράσεις για δηλώσεις Φίλη περί υποψηφίου που μιλά για “τουρκική μειονότητα”
Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του κ. Νίκου Φίλη για το ζήτημα των υποψηφίου του κόμματος στη Θράκη που κάνει λόγο για “τουρκική μειονότητα”.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι “βεβαίως μπορεί να είναι κάποιος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αν μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη” σε ερώτηση που δέχτηκε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Attica tv
Στην ίδια συζήτηση ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει “μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν τούρκοι οι άνθρωποι, πομάκοι και τσιγγάνοι”.
Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πράγμα.
Μπορούμε να έχουμε υποψήφιο που υποστηρίζει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα. Αποκαλυπτικός Φίλης! pic.twitter.com/FX2QydsKpH
— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) June 8, 2023
Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του δικηγόρου και ενεργού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άγη Τάτση που ζήτησε μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει τον κ. Φίλη.
Σε ανάρτησή του ο κ. Τάτσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για “5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ που στόχος της είναι η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους”.
Ο κ. Τάτσης προχώρησε και στην αποκάλυψη ότι υπάρχει μια ομάδα στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που “ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια !”
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Μην τσιμπάτε!
Η 5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς το συνθετικό Προοδευτική Συμμαχία) δίνει αγώνα επιβίωσης. Στόχος της είναι η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά δίνουν αγώνα έτσι ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων.
Έτσι λοιπόν για το συγκεκριμένο “σύντροφο” δεν υπάρχει κανένα θέμα, αν κάποιος δηλώνει ότι στην Θράκη υπάρχει “τουρκική μειονότητα”. Δηλαδή για τον συγκεκριμένο δεν υπάρχει κανένα θέμα για το αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ουσιώδη στοιχεία της συνθήκης της Λωζάνης δεν τυγχάνουν εφαρμογής στην Θράκη.
Φαντάζομαι ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων.
Δεν προκαλεί βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή, ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια !
Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο είναι η ελάχιστη πράξη αντίστασης.
H πραγματικότητα όμως είναι ότι είπε κάτι πολύ χειρότερο στο ίδιο βίντεο. Πρότεινε απογραφή μειονοτήτων μέσα στην Μειονότητα που ως ευρωπαϊκή σύμβαση έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά η χώρα αρνείται να επικυρώσει γιατί θα υπάρξει αυτόματα κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης !
Άρα ο Φίλης πρότεινε επί της ουσίας την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης προτείνοντας κάτι που διακαώς θέλει η Άγκυρα στη Θράκη. Να γίνει δηλαδή επί της ουσίας εσωτερικό δημοψήφισμα συνειδήσεων στην Θράκη δια της απογραφής. Να δηλώσει με τις γνωστές πιέσεις και ταξίματα του Προξενείου το 90% των Μουσουλμάνων, «Τούρκοι» και να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή status quo με την απαίτηση δημοψηφίσματος για απόσχιση.
Το ότι δεν θα διαγραφεί ο Φίλης ενώ εξοστρακίσθηκε ο Κατρούγκαλος για κάτι πολύ πιο ήπιο που δεν αφορά μείζον Εθνικό θέμα, αυτό τα λέει.
Δήλωση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μαρινάκη για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη
Ο Νίκος Φίλης ήταν ξεκάθαρος, μιλώντας ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ωμή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ του υποψηφίου που εξελέγη με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Ροδόπη.
Δεν περιμένουμε καμία αντίδραση και καμία διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε βέβαια την αποπομπή του Νίκου Φίλη.
Φαίνεται ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γραμμή του κόμματός του. Και αυτή η γραμμή είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες και υπονομευτική της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη.
Την απάντηση σε αυτές τις ιδεοληψίες θα τη δώσουν οι πολίτες στις 25 Ιουνίου τόσο στη Ροδόπη, όσο και σε όλη την Ελλάδα.