Πολιτικοί μάγκες εκ του ασφαλούς

Πολιτικοί μάγκες εκ του ασφαλούς

Πολιτικοί μάγκες εκ του ασφαλούς

Όποιος έχει κάκκαλα, να το ξηλώσει το «γκέτο της Ιώνων», αλλιώς να κάτσει στα αυγά του και να μην προσπαθεί να μας δουλέψει ψιλό γαζί, με την βοήθεια της δημοσιογραφικής ξεφτίλας των ΜΜΕ της επαρχίας των Αθηνών. Έτσι, να τα πούμε ξεκάθαρα από την αρχή, καθότι η μπουρδολογία του προεκλογικού αγώνα έχει ξεφύγει.

Είπε αρχηγός κόμματος, ο Μητσοτάκης, ότι ουσιαστικά το προξενείο έβγαλε βουλευτή στην Ροδόπη. Ακολούθησαν στελέχη του κόμματος του, υποψήφιοι βουλευτές. Προσοχή, αυτό δεν το είπαν ένας πρωθυπουργός, έστω και αν ήταν πριν λίγες μέρες και μάλλον θα γίνει ξανά, ούτε βουλευτές ή υπουργοί. Το είπαν κάποιοι πολιτικοί (πολιτικάντηδες). Ωστόσο, το θέμα πήρε τεράστια έκταση, στην πραγματικότητα μια πολιτική φούσκα που έλαβε διαστάσεις. Τούτο διότι, είδατε εσείς η υπηρεσιακή κυβέρνηση (αυτή των απίθανων καθηγητάδων και δικαστών), να καλεί τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις; Σιγά μην σκίσουν κανένα καλσόν. Είδατε κάποια άλλη ενέργεια του επίσημου ελληνικού κράτους (της πλάκας); Τίποτα… για ένα θέμα τεραστίων διαστάσεων, αφού ξένη χώρα, όπως τα είπαν, παρεμβαίνει στις ελληνικές εθνικές εκλογές και αναδεικνύει βουλευτή (βουλευτές, γιατί μπήκε και η Ξάνθη στο στόχαστρο).

Ε, και… Δηλαδή, πρώτη φορά έχουμε παρέμβαση του «γκέτο της Ιώνων» στην πολιτική ζωή, σε εκλογές; Όχι βέβαια… Και που γίνεται, είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα; Ο Ποπολάρος το έχει ξεκαθαρίσει, δεν είναι οι εκλογικές παρεμβάσεις το μείζον. Είναι η συνολική παρουσία του «γκέτου της Ιώνων» που καθορίζει την ροή της ιστορίας στην περιοχή. Προφανώς, βεβαίως, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έχουν κατανοήσει το πρόβλημα, το οποίο το θυμούνται μόνον προεκλογικά, όπως και οι τοπικοί κομματικοί γκαουλάουτερ, εκπρόσωποι των εκάστοτε πολιτικών ιδιοφυών που κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα. Η Κομοτηνή από δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της ΑΜ-Θ κατέληξε τελευταία. Αναπτυξιακά έχει πατώσει. Πολιτισμικά, φυλλοροεί. Κοινωνικά, μια δήθεν πολυπολιτισμική κουρελού.

Όποιος γνωρίζει πως αναπτύσσεται η Ξάνθη, όποιος ακούει πως μιλούν από Αμαξάδες και μετά, όποιος δει τα ποσοστά συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των διπλανών, τον τρόπο ζωής και δημιουργίας, ξέρει για το τι ευθύνεται το «γκέτο της Ιώνων». Και πάντως, δεν είναι το μείζον η ανάμειξή του σε εκλογές, αυτό είναι για προβολή και να έχει ελεύθερο χώρο για την υπόλοιπη δράση του. Και όποιος γνωρίζει πως επιλέγεται ο εκάστοτε πρόξενος και την προϋπηρεσία του, κατανοεί καλύτερα τον ρόλο του τοπικά. Όπως άρχισε το σχόλιο, έτσι θα κλείσει. Όποια κυβέρνηση, πρωθυπουργός, έχει τα κάκκαλα, ας το κλείσει. Σε αμοιβαιότητα θα κλείσει το ελληνικό στην Αδριανούπολη. Σιγά τα λάχανα. Και τοπικά, οι γκαουλάιτερ, ας το ζητούν σε όποιον πολιτικό, οποιασδήποτε βαθμίδας, μας επισκέπτεται για να μοιράσει καθρεφτάκια. Εδώ πάντως, η πολιτική μπουρδολογία της επαρχίας των Αθηνών, μεταφράστηκε στο να γίνει μπλε η Ροδόπη. Μόνο μπλε; Γιατί όχι μπλε-μαρέ, μεταφορικά βεβαίως, για όσους κατανοούν την συγκεκριμένη σλανγκ έκφραση.

Επιπλέον, σε ποιον ανήκει η πατρότητα αυτής της πολιτικής μπουρδολογίας, είναι προς το παρόν δύσκολο να αποδοθεί. Στοχεύει σίγουρα στην ανακατανομή ψήφων, αλλά να δούμε και πως θα λειτουργήσει στο μέλλον, καθότι εκλογές έχουμε και το Φθινόπωρο.

Και παλιότερα πηγαίναμε

Ο σύλλογος «Φίλοι Κίρκοβου» χαιρετίζει το πρόγραμμα για κοινές δράσεις στον τουρισμό που αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Όπως είπε ο Βούλγαρος αρμόδιος υπουργός, «συνολικά 806.000 Έλληνες τουρίστες επισκέφθηκαν το 2022 τη Βουλγαρία» και τα μέλη του συλλόγου, συνέβαλλαν, με τις συχνές διελεύσεις των συνόρων δια του κάθετου της Νυμφαίας, στην διόγκωση αυτού του αριθμού. Και άμα δεν πέσει ο ΦΠΑ ή οι ΕΦΚ, στην Ελλάδα, θα το ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο. Σε αυτό βέβαια, συμβάλλουν και άλλοι βορειοελλαδίτες. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι πάντα και παρά στην ύπαρξη του «σιδηρού παραπετάσματος» οι Έλληνες επισκεπτόταν την Βουλγαρία, όπως και άλλα Ανατολικά κράτη. Μόνο που τότε, είχαν καλσόν στις αποσκευές τους. Ε, αλλάζουν τα πράγματα…

Κάτι σαν Ρομπέν των δασών η Ελλάδα

Οι έμμεσοι φόροι είναι εκείνοι οι φόροι που πρέπει να πληρώσει ένα άτομο για το γεγονός ότι καταναλώνει ή χρησιμοποιεί κάτι. Επηρεάζουν εξίσου όλους τους πολίτες. Με άλλα λόγια, όλοι πληρώνουμε το ίδιο ποσοστό φόρου, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος ή την αγοραστική μας δύναμη. Οι πλούσιοι όμως πληρώνουν περισσότερους φόρους, καθότι καπνίζουν περισσότερο, τρώνε περισσότερα μακαρόνια και έχουν από 2-3 αυτοκίνητα και καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Για αυτό και δεν μειώνονται στην χώρα μας, η οποία, κρυφίως, είναι στην πραγματικότητα μια νέα Σοβιετία και ως τέτοια, τα παίρνει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς. Κάτι σαν τον Ρομπέν των δασών, όχι στην ορίτζιναλ εκδοχή, αλλά από την ταινία «Ρομπέν των Δασών: Οι Ήρωες με τα Κολάν».

Από πίτα που δεν τρως…

Οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των υποδομών, των διαδρομών και δικτύων που συνδέουν την Ελλάδα, με τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία ήταν το θέμα της σημερινής συνάντησης Πρέσβεων των εν λόγω χωρών και του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Γιώργου Τσούνη με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στην φωτογραφία τα εμπορεύματα που θα μεταφέρονται αξιοποιώντας τις νέες υποδομές, διαδρόμους, δίκτυα. Κάπως διαφορετικά την σκεφτόμασταν την ανάπτυξη του συγκεκριμένου λιμανιού, αλλά «από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί…».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό