Ξάνθη: Τι γίνεται με την «Λευκή Νύχτα»- Τι λέει η αγορά για το γνωστό Εμπορικό Κέντρο της πόλης

Ξάνθη: Τι γίνεται με την «Λευκή Νύχτα»- Τι λέει η αγορά για το γνωστό Εμπορικό Κέντρο της πόλης

Μπορεί «έξω» να επικρατούν συνθήκες καύσωνα, όμως στα ταμεία των καταστημάτων της Ξάνθης, επικρατεί… «χειμώνας» αυτό το διάστημα παρά το γεγονός ότι διανύουμε την περίοδο των θερινών εκπτώσεων!

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεν η πρόθεση -τουλάχιστον από τους επαγγελματίες- για την διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» (που είχε ξεκινήσει με καλές προοπτικές) εντούτοις η πρώτη προϋπόθεση που θέτουν είναι «να μην γίνει όπως η προηγούμενη»…

Σε αντίθεση με το «μούδιασμα» στον εμπορικό ιστό της Ξάνθης, το μεγάλο Εμπορικό Κέντρο «Flamingo» προσελκύει ολοένα και περισσότερους Ξανθιώτες καταναλωτές, που αν μη τι άλλο – όπως προκύπτει από το παρόν ρεπορτάζ – βρίσκουν πιο εύκολα μια θέση πάρκινγκ, θεωρώντας τον πλέον σημαντικό παράγοντα

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης.

Πιο αναλυτικά ο ίδιος, αναφορικά με τις θερινές εκπτώσεις, τόνισε ότι «συνήθως οι πρώτες δυο εβδομάδες των εκπτώσεων είναι καλές, αλλά τώρα συνέπεσαν με το «κύμα» καύσωνα. Ίσως λίγο κινήθηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά περιορισμένα. Γενικά είναι μουδιασμένη η κίνηση».

Αναφορικά με την «Λευκή Νύχτα» ο κ. Γρηγοριάδης εξηγεί ότι «η μια ήταν αυτή που έγινε και πέρυσι, μια μέρα πριν τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και την άλλη είπαμε αν μπορέσουμε να την κάνουμε – και να την καθιερώσουμε – την Παρασκευή του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» των Μουσικών Σχολείων. Απλώς, η πρώτη «Λευκή Νύχτα» με την παρότρυνση του Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Κουρτίδη, δεν θα έλεγα ότι είχε την επιτυχία που θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον από την δική μου οπτική και βασικά δεν είχε και την συμπόρευση όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Παντού γίνεται με Δήμο, Αντιπεριφέρεια, Επιμελητήριο, Ομοσπονδίες και Εμπορικούς Συλλόγους και η όλη επιτυχία βασίζεται στην οικονομική ενίσχυση. Δεν μπορεί να γίνει μονόπλευρα. Ο κ. Κουρτίδης είχε όλη την καλή διάθεση και μας κάλεσε και φέτος την Άνοιξη, για να μπορέσουμε να κάνουμε «Λευκή Νύχτα» (ενδεχομένως) στο «Πόλις Ονείρων», αλλά δεν υπήρχε διάθεση από τον δήμο να συνδράμει οικονομικά.

Το budget του Κέντρου Πολιτισμού είναι συγκεκριμένο, σύμφωνα με τον κ. Ασκαρίδη. Συνεπώς θα πρέπει να συμβάλλουν άλλες «δυνάμεις» του Δήμου (ενδεχομένως η οικονομική υπηρεσία ή το Δημοτικό Συμβούλιο) για να δοθεί κάποιο ποσό ενίσχυσης για συνδιοργάνωση «Λευκής Νύχτας». Συζήτησα και κατ ιδίαν με ανθρώπους του δήμου, αλλά δεν υπήρχε αυτή η διάθεση.

Το Επιμελητήριο έχει να κάνει την μεγάλη εμπορική έκθεση και από ότι μας είπε ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης, δεν έχει την δυνατότητα να συνδράμει σε αυτήν την διοργάνωση και άρα μένει μόνον η Αντιπεριφέρεια. Δεν γνωρίζω αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι με τον κ. Κουρτίδη αλλά και πάλι θα είναι μικρό. Δεν θα μπορεί να έχει εμβέλεια, όπως πρέπει να έχει μια «Λευκή Νύχτα». Είναι και λίγο δύσκολη η περίοδος τώρα, γιατί πέφτουμε και σε εκλογές και θα είναι όλοι υποψήφιοι. Άρα δεν ξέρω πόσο εφικτό – οικονομικά – θα είναι να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες….

Για να γίνει κάτι, προσωπικά θέλω να θέσω κάποιες προϋποθέσεις. Δεν θέλω να γίνει όπως την προηγούμενη φορά. Εμένα με ενδιαφέρει να γίνουν δράσεις μέσα στην αγορά. Δεν είμαστε όμως ενάντια στην «Λευκή Νύχτα». Είμαστε ενάντια στον τρόπο που έγινε η προηγούμενη. Εμείς θέλουμε να γίνονται δράσεις, όχι μόνον μουσικές, αλλά και δράσεις πολιτισμού, εκθέσεις τοπικών προϊόντων κ.ο.κ. Είχαμε ιδέες αλλά δυστυχώς δεν ικανοποιήθηκαν. Το να κάνω μια συναυλία στην πλατεία, δεν είναι «Λευκή Νύχτα». Και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι ένα κομμάτι που πρέπει να «εκμεταλλευθούμε» εάν θέλουν βέβαια να συμβάλλουν και αυτοί…»

Τέλος, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης, σκέφτεται να «δράσει» προκειμένου να κρατήσει στον αγορά της πόλης τους Ξανθιώτες καταναλωτές (τους οποίους μέχρι στιγμής «κερδίζει» το μεγάλο Εμπορικό Κέντρο, ο κ. Γρηγοριάδης απαντά:

«Πως πιστεύετε ότι θα κρατήσουμε τον κόσμο στην Ξάνθη όταν έχουμε πρόβλημα κυκλοφοριακό στην πόλη και δεν έχουμε εύκολο παρκάρισμα; Ποιες είναι οι υποδομές της πόλης; Προχθές, έγινε – επιτέλους μετά από 9 χρόνια – η πρώτη σύσκεψη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης και τους είπα ένα πράγμα: Μιλάμε για τουρισμό. Εμείς εκπροσωπούμε την αγορά. Το σημαντικότερο για να έρθει ο τουρίστας, είναι να έχει πρόσβαση. Ούτε τα λεωφορεία μπορούν να έρθουν άνετα (γνωρίζετε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και την ένταση με την Στρατιωτική Λέσχη, με το πρακτορείο ΟΠΑΠ, με την Πλατεία Ελευθερίας που έχει συγκεκριμένες θέσεις και εκείνες είναι καλυμμένες και δεν μπορούν να παρκάρουν αυτοκίνητα).

Αν έρθει ένας ξένος με το αυτοκίνητο που θα παρκάρει, πέρα από τα ιδιωτικά που υπάρχουν; Υπάρχουν πάρκινγκ για να παρκάρει ο ξένος; Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον εμπορικό ιστό. Οι παρεμβάσεις έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 12-13  χρόνια με την κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις και δεν είναι μόνον παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την πρόσβαση ή τα πάρκινγκ αλλά και με το πράσινο και με την ποιότητα ζωής του κέντρου (ποδήλατο, πεζός, γυναίκα με καρότσι) κλπ. Έναν πεζόδρομο έχει η οδός Δαγκλή και αυτός είναι…πεζόδρομος ταχείας κυκλοφορίας (αυτοκίνητα, μηχανάκια, πατίνια). Πως θα έρθει ο τουρίστας ή ο επισκέπτης ή ο καταναλωτής για να ψωνίσει;»

Πηγή: thraki.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό