Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού
«Δεν υπάρχει απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα», δηλώνει ο Γ. Οικονόμου. Επιμένει ότι δεν έχει στοιχεία για μεγαλύτερη θνησιμότητα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Ανοικτό άφησε εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτιικότητα εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πολιτών:
«Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 είναι ένα εργαλείο, ένα έσχατο μέσο, μια γενναία και υπεύθυνη απόφαση γι’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα με τα οποία λειτουργεί η χώρα. Συνεχίζεται ταυτόχρονα η προσπάθεια για αύξηση εμβολιασμού και στις άλλες κατηγορίες. Εδώ είμαστε τώρα, με αυτό τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί», σημείωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Προσδοκούμε στην τάχιστη ανταπόκριση των συμπολιτών μας για να εμβολιαστούν. Ελπίζουμε να μην επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο, που είναι αναγκαίο παρεπόμενο ώστε να αποκτήσει ο εμβολιασμός τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα», τόνισε και επεσήμανε πως το πρόστιμο «δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα». Η υποχρεωτικότητα, είπε, «αποτελεί μια έσχατη ώθηση προς συμπολίτες μας άνω των 60 να λάβουν τη σωστή απόφαση».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό πως 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 ραντεβού πρώτης δόσης από τους άνω των 60 ετών, κάτι που συνιστά υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού που κλείνονταν μέχρι πρότινος».
Η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Οικονόμου, «δίνει μεγάλη έμφαση στην τρίτη, αναμνηστική δόση», ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι «δεν υπάρχει απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως για να μπορεί να εκδοθεί πλέον πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο το μοριακό τεστ, ενώ για την επισήμανση του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυξάνεται η θνησιμότητα όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, σχολίασε: «Έχει αποσαφηνιστεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους ειδικούς ότι όπου γίνεται διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, γίνεται με τους όρους παρακολούθησης που πρέπει. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά στοιχεία που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές δυνατότητες για την τραγική κατάληξη».