Αρχοντικό Ορφανίδη Ξάνθη: Ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος οι εργασίες αποκατάστασης του Διατηρητέου κτιρίου που αποτέλεσε το Δημαρχείο της πόλης ως το 2013 !
Θα αξιοποιηθεί ως κέντρο διασύνδεσης της επιστήμης και κόμβος ενημέρωσης για τους ανέργους και κατά του κοινωνικού αποκλεισμού
Οι πόροι προέρχονται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής και ανέρχονται σε 1.662.724,08 €
Ο ανάδοχος εργολάβος ζήτησε παράταση έως τις 30-07-2021
Στην Αρχόντισσα της Θράκης την Ξάνθη, που λάμπει, μεταξύ άλλων με τα δύο πρόσωπά της, σύγχρονο και παραδοσιακό, μέσω των ανακαινίσεων των επιβλητικών της αρχοντικών, που στέγασαν την αστική τάξη που ήκμασε με το εμπόριο του καπνού και που αυτά τα κτίρια δεν είναι απλά διατηρητέα και άδεια, αλλά στεγάζουν δράσεις πολιτισμού και κοινωνικές, με στόχο να είναι συνδεδεμένα και πάλι με τον άνθρωπο και να τα προστατεύει πάλι μέσω από την νέα τους χρήση!
Το κτίριο που χρόνια αποτέλεσε το Δημαρχείο της Ξάνθης,(σ.σ. ως το 2013), το Αρχοντικό Ορφανίδη, θα αξιοποιηθεί ως κέντρο διασύνδεσης της επιστήμης και του πολιτισμού, καθώς και κέντρο ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού!
Οι εργασίες για το έργο «Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου Δημαρχείου Ξάνθης και αλλαγή χρήσης σε χώρο συνάθροισης κοινού και γραφεία. Μάλιστα με προσθήκη ανελκυστήρα για ΑμεΑ», ξεκίνησαν το 2014, καθώς τότε εγκαταστάθηκε ο εργολάβος. Σε ότι αφορά την ημερομηνία παράδοσης του ολοκληρωμένου κτιρίου, έχει ζητήσει παράταση ο εργολάβος για τον ερχόμενο Ιούλη του 2021.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η διαδικασία της ένταξης του έργου έγινε στο πλαίσιο της ένταξης στο πρόγραμμα ΟΣΑΑ (είχε ενταχθεί μετά το 2011 στο πρόγραμμα της περιφέρειας – με προένταξη και ένταξη – άρα και με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για το έργο.
Ο Φορέας Υλοποίησης είναι ο Δήμος Ξάνθης και συγκεκριμένα ο τομέας της Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Ο Προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1.662.724,08 € και η χρηματοδότηση γίνεται από το Διαρθρωτικό Ταμείο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Τεχνική Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά σε θέμα αποκατάστασης του τριώροφου διατηρητέου κτιρίου Δημαρχείου Ξάνθης συνολικής τελικής δόμησης 1.152,89τ.μ. και την αλλαγή χρήσης του σε χώρο συνάθροισης κοινού και γραφεία.
Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και η προσθήκη ανελκυστήρα ΑμεΑ. Το διατηρητέο κτίριο του Δημαρχείου έχει αλλοιωθεί από μεταγενέστερες προσθήκες από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίες σύμφωνα με το σχεδιασμό καθαιρέθηκαν όλες.
Σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία του διατηρητέου που έχουν φθαρεί όπως κεραμίδια, εξωτερικά κουφώματα. Έχουν προχωρήσει οι εσωτερικές διαμορφώσεις μικρής κλίμακας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας χρήσης. Θα ενισχυθεί με μεταλλικά πλαίσια η στατική του επάρκεια, ώστε να ανταποκρίνεται στην νέα του χρήση. Θα συντηρηθούν τα στοιχεία που βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση, όπως τα εσωτερικά κουφώματα, κάποιες οροφές και θα ανακατασκευασθεί ότι παρουσιάζει μεγάλες φθορές. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις θα γίνουν εξ αρχής. Επίσης θα κατασκευασθεί ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (που θα φθάνει μέχρι τον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου θα γίνονται οι εκδηλώσεις).
Τέλος θα αποκατασταθεί ο διάκοσμος του κτιρίου, οι τοιχογραφίες και οι γύψινες διακοσμήσεις και εσωτερικές θύρες του δεύτερου ορόφου, είτε με συντήρηση, είτε με αποκάλυψη και συντήρηση ή αναπαραγωγή.
Σύμφωνα με τους αρμοδίους το μεγαλύτερο μέρος όλων των εργασιών αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί !
Στόχοι
Η αποκατάσταση ενός σημαντικού κτιρίου της πόλης της Ξάνθης και η δημιουργία ενός χώρου με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους χρήστες του. Η επανένταξή του στον αστικό ιστό της Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης .
Το όραμα της τωρινής δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί το παλιό δημαρχείο ως κέντρο διασύνδεσης επιστήμης και πολιτισμού, καθώς και κέντρο ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τότε το 2014 ο τωρινός Δήμαρχος , Μανώλης Τσέπελης, είχε τονίσει σε δηλώσεις του, πως πρόκειται για ένα έργο σταθμό που φιλοδοξία των ανθρώπων του Δήμου είναι να αποτελέσει κόσμημα για την παλιά πόλη σε ένα ιστορικό σημείο. «Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε για τη χρήση του την επόμενη μέρα
σε ότι αφορά την χρήση του», η οποία προέκυψε μετά από διαβούλευση του Δήμου αλλά και των πολιτών της Ξάνθης, «αφού η κοινωνία, -όπως αναφέρει-, εκφράζεται σε φορείς και οργανώσεις ιδιαίτερα έντονα».
Αποτελέσματα
Η αλλαγή χρήσης του διατηρητέου κτιρίου, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών του καθώς και η αξιοποίηση και χρήση του απ’ όλους τους κατοίκους της πόλης της Ξάνθης.
Ποιο είναι το αρχοντικό
Το αρχοντικό Ορφανίδη, ένα από τα πιο όμορφα διατηρητέα κτίρια, ήταν αρχικά ιδιοκτησία Εβραίων Καπνεμπόρων και χρίστηκε από Αυστροούγγρους Αρχιτέκτοντες τη δεκαετία του 1880 , μεταβιβάστηκε στην οικογένεια Ορφνίδη ενώ αγοράστηκε από το Δήμο Ξάνθης, επί Δημαρχίας Π. Χρηστίδη, το 1926, φιλοξενώντας το Δήμο μέχρι το 2013.
Πρόκειται για εντυπωσιακό και μεγάλο κτίριο με στοιχεία εκλεκτικισμού και ακαδημαϊσμού ενώ ξεχωρίσζουν τα σκαλιστά του ταβάνια, ο ζωγραφικός διάκοσμος και η χρήση πέτρα από τα τοπικά λατομεία, ως διακοσμητικά στοιχεία.
Ένα εμβληματικό κατά τα άλλα κτίριο (στο οποίο στεγάζεται το υποθηκοφυλακείο), ένα διατηρητέο κτίριο στην παλιά Ξάνθη (το παλιό Δημαρχείο Ξάνθης), ένα κτίριο που άλλοτε φιλοξενούσε τα ορφανά κορίτσια (Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης και αργότερα Κέντρο Παιδικής Μερίμνης Θηλέων Ξάνθης) και άλλα πολλά ακόμη δημοτικά κτίρια (άλλα νεότερα, άλλα παλαιότερα) συγκαταλέγονται στην λίστα με αυτά που όχι μόνο πρέπει (και θα μπορούσαν) να συντηρηθούν, αλλά που θα μπορούσαν να στεγάσουν ακόμη και υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης.