Πλανήτης Άρης: Γιατί οι επιστήμονες ελπίζουν πως υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη;
Στο πεδίο της εξερεύνησης του διαστήματος, κάθε νέα ανακάλυψη υπόσχεται την αποκάλυψη αρχαίων μυστικών. Πρόσφατα, το ρόβερ Curiosity της NASA χάρισε στους επιστήμονες ένα δελεαστικό εύρημα: λάσπη στον Κόκκινο Πλανήτη. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο στον απλό παρατηρητή, στα απαιτητικά μάτια των επιστημόνων, αυτές οι καλά διατηρημένες ρωγμές λάσπης προσφέρουν έναν φάρο ελπίδας.
Κάτω από την επιφάνεια κρύβεται μια ιστορία της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ χώματος και νερού, ένα έπος που θα μπορούσε ενδεχομένως να ξαναγράψει την κατανόησή μας για την ιστορία του Άρη. Τα μοναδικά εξαγωνικά μοτίβα που είναι χαραγμένα στην επιφάνεια του Άρη προκαλούν εδώ και καιρό την περιέργεια, υποδηλώνοντας ένα παρελθόν που χαρακτηρίζεται από κύκλους υγρών και ξηρών καιρικών συνθηκών.
Αυτές οι κλιματικές ταλαντώσεις θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοούσε την άνθηση της ζωής. Μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature εξετάζει αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα, προτείνοντας μια σύνδεση μεταξύ αυτών των ρωγμών λάσπης και της πιθανότητας ύπαρξης αρχαίας ζωής στον πλανήτη.
Ο William Rapin, επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης και επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ερευνών Αστροφυσικής και Πλανητολογίας της Γαλλίας, εξήγησε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης. Δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη απτή απόδειξη που έχουμε δει ότι το αρχαίο κλίμα του Άρη είχε τέτοιους τακτικούς, γήινους κύκλους υγρασίας-ξηρότητας». Αυτοί οι κύκλοι, που συνέβαιναν ίσως εποχιακά, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μοριακή εξέλιξη που ήταν απαραίτητη για την εμφάνιση της ζωής.
Οι εν λόγω ρωγμές λάσπης εντοπίστηκαν αρχικά από το Curiosity το 2021 μετά την εξαγωγή δείγματος από έναν βραχώδη στόχο με την ονομασία «Pontours». Αυτό το ρόβερ του Άρη, το οποίο ξεκίνησε το αρειανό ταξίδι του το 2012, ανέβηκε επιμελώς τα πανύψηλα ιζηματογενή στρώματα του όρους Sharp μέσα στον κρατήρα Gale. Καθώς επιχειρεί να προχωρήσει, ξετυλίγει το κουβάρι του παρελθόντος του πλανήτη, προσφέροντάς μας μια ματιά στις ενδιαφέρουσες διεργασίες που διαμόρφωσαν την επιφάνειά του κατά τη διάρκεια αιώνων.
Πηγή: gazzetta.gr