Αγροτικά: Τι είναι το «φαινόμενο του σεσουάρ» που  απειλεί τις βαμβακοφυτείες στη Θράκη

Αγροτικά: Τι είναι το «φαινόμενο του σεσουάρ» που απειλεί τις βαμβακοφυτείες στη Θράκη

Αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό φαινόμενο είναι οι βαμβακοπαραγωγοί της Θράκης, οι οποίοι παρατηρούν ότι τα φυτά του βαμβακιού ενώ έχουν σχηματίσει μερικώς ώριμα καρύδια, τα νεαρότερα από αυτά, καθώς και αυτά που βρίσκονται σε προανθικό στάδιο (χτένια), πέφτουν στο έδαφος. Ο γεωπόνος και πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος, εξηγεί ότι το φαινόμενο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους το ονομάζουν «φαινόμενο του σεσουάρ».

«Οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες, προκαλούν ένα σοκ στις βαμβακοφυτείες. Τα φυτά δεν μπορούν να αναπληρώσουν το νερό που χάνεται από την εξατμισοδιαπνοή, οπότε το φυτό αρχίζει και παρουσιάζει σημεία μαρασμού, αντιδρά και αποβάλλει καρποφόρα όργανα τα οποία δεν μπορούν από δω και έπειτα να αναπληρωθούν γιατί η φυτεία είναι στο στάδιο που ολοκληρώνεται, με συνέπεια η ζημιά να είναι οριστική».

Ο κ. Κρόκος εξηγεί με ένα απλό παράδειγμα το φαινόμενο: «Εάν έχουμε στο σπίτι μας ένα φυτό που διατηρούμε καλοφωτισμένο και το φέρουμε κοντά σε ένα σεσουάρ που φυσάει δυνατά και έχει υψηλή θερμοκρασία, μετά από λίγα λεπτά τα φύλλα του φυτού θα μαραθούν». Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στη φύση. Το φαινόμενο παρουσιάζει πολύ έντονα στοιχεία και έχει πολύ μεγάλη διάρκεια για πρώτη φορά, έχοντας ξεπεράσει τις 15 μέρες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι με τις υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται.

Τα βαμβάκια έρχονται αντιμέτωπα με θερμοκρασίες που αγγίζουν και ενίοτε ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς και με βόρειους ανέμους πάνω από 8 μποφόρ.

Για τον κ. Κρόκο, είναι σημαντικό ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί και να προχωρήσει σε ομαδική εκτίμηση της ζημιάς σε επίπεδο Νομού Ροδόπης, χωρίς να αποκλείει το φαινόμενο να έχει επεκταθεί στους γειτονικούς νομούς.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξηγεί ότι η ανεμοθύελλα πάνω από 8 μποφόρ και οι θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς ανήκουν στα ζημιογόνα αίτια στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αυτό που διεκδικούν είναι στην επικείμενη αναθεώρηση του Κανονισμού να ληφθεί υπόψη αυτό το νέο καιρικό φαινόμενο που προκαλεί προβλήματα και σε άλλα καρποφόρα δέντρα, ο συνδυασμός των «δυο αιτιών» να αναγραφεί σαν νέο αίτιο και να γίνει ταυτόχρονα αναζήτηση πόρων από τη νέα ΚΑΠ για την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών, χωρίς να επιβαρυνθούν με περαιτέρω ασφάλιστρα.

Μειωμένη παραγωγή

Ο κ. Κρόκος σημειώνει ότι η μειωμένη παραγωγή τη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα είναι δεδομένη, επομένως θα πρέπει το πλαφόν για τη Συνδεδεμένη να μειωθεί ανάλογα. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να γίνει και για τους καλλιεργητές που έχασαν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους εξαιτίας των πυρκαγιών που πλήττουν τη Θράκη.

Να σημειωθεί ότι στα προβλήματα που προκαλεί η παρατεταμένη ανεμοθύελλα στις βαμβακοκαλλιέργειες στη Θράκη αναφέρεται κείμενο που συνυπογράφουν οι Τριαντάφυλλος Παπαδάκης (Γεωπόνος M.Sc.- Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης), Νίκος Κουρκούτας (Γενικός Γραμματέας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος) και ο κ. Κρόκος.

To Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Δράμας, από την παρακολούθηση ημιπτέρων εντόμων στο βαμβάκι, τις λεγόμενες «βρομούσες», δεν διαπιστώνει κάποια ένδειξη για προειδοποίηση από την παρουσία των ημιπτέρων. Αναφέρουν ότι σε περίπτωση αμφιβολιών από παρατηρήσεις εντόμων και καψών είναι χρήσιμο να επικοινωνούν με το Τμήμα και να μη διασπείρεται αναίτια πανικός.

Πηγή: mirmidones.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό