Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας: Υποδέχεται για πρώτη φορά το KIDDO, με ταινίες από νέους για παιδιά
-Επικεφαλής του προγράμματος KIDDO, η Δραμινή καταξιωμένη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Έλενα Μαυρίδου
-Η επιτροπή αξιολόγησης των ταινιών αποτελείται από εφήβους της Δράμας
Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευση του proinos-typos.gr που υπογράφει ο Θ. Πολυμένης, ο «Π.Τ.» με συνεχείς δημοσιεύσεις του και αναφορές στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια όπως και φέτος, τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (DISFF).
Η 46η φετινή διοργάνωση, αποτελεί για το θεσμό του DISFF, μια από τις σπουδαιότερες διοργανώσεις, καθώς οι δύο πρώτες βραβευμένες ταινίες από το εθνικό και το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα βάζουν υποψηφιότητα στη λίστα των Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα διαγωνιστικά τμήματα, όπως το KIDDO για το οποίο αναφερόμαστε στο σημερινό μας σημείωμα.
Τι είναι το KIDDO
Το KIDDO, είναι ένα διαγωνιστικό τμήμα, με ταινίες οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους με σύγχρονες θεματικές ενότητες. Πρόκειται για μια ιδέα την οποία είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιάννης Σακαρίδης και την αποδέχθηκε άμεσα η ηθοποιός κα. Έλενα Μαυρίδου.
Η κα. Μαυρίδου, γεννημένη και μεγαλωμένη στη Δράμα, είναι μια καταξιωμένη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα και ανέλαβε το νέο τμήμα, διοχετεύοντας σ’ αυτό όλη τη φροντίδα της. Όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.», «το KIDDO απευθύνεται σε δημιουργούς ταινιών για παιδιά και εφήβους. Περιλαμβάνει προτάσεις που μπορούν να κάνουν παιδιά και ενήλικες με πληθώρα θεματολογιών και είναι κατάλληλες για να τις δουν.
Απευθύνεται επίσης και σε νέους δημιουργούς, νέα παιδιά, τα οποία μπορούν να κάνουν μια ταινία για παιδιά. Για πρώτη φορά φέτος είχαμε πολύ ωραίες προτάσεις και στο σύνολο θα παρουσιαστούν 14 ταινίες από διάφορες χώρες και μεταξύ αυτών και δύο ελληνικές ταινίες, που έχουν δημιουργηθεί από νέα παιδιά».
Ανάγκη δημιουργίας του KIDDO
Ερωτώμενη για το ποια ήταν η ανάγκη για τη δημιουργία του προγράμματος KIDDO ως ένα νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα, η κα. Μαυρίδου επισημαίνει ότι «κατ’ αρχήν, ξεκίνησε από μια πρόταση του Γιάννη Σακαρίδη προς εμένα, την οποία βρήκα εξαιρετική. Η ανάγκη ήταν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί με τα χρόνια σε κάτι πολύ ιδιαίτερο για τα παιδιά στο Φεστιβάλ της Δράμας».
Όπως τονίζει, «υπάρχουν πολύ καλές ταινίες, οι οποίες έχουν θεματικές πολύ ενδιαφέρουσες. Φέτος είχαμε ταινίες οι οποίες μπορούν να καλλιεργήσουν την αίσθηση για παιδιά, με χιούμορ, που θίγουν θέματα όπως τον ρατσισμό, περιβαλλοντικές ευαισθησίες και άλλα.
(φωτο: η Δραμινή ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου με τον σύζυγό της επίσης ηθοποιό, Δημήτρη Λάλο)
Όλα αυτά, κινητοποιούν έναν νέο άνθρωπο και δίνουν την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να προβάλουν τις δικές τους ταινίες, να έχουν ένα χώρο για να διαγωνιστούν. Ουσιαστικά, καλλιεργούν την φαντασία και την αισθητική αντίληψη των παιδιών. Στόχος είναι να προετοιμάσουν νέα παιδιά, προκειμένου να γίνουν σινεφίλ, να έχουν μια καλή σχέση με τον κινηματογράφο, αλλά και να δίνουν κίνητρα ζωής σε νέα παιδιά που βλέπουν ταινίες, με το υλικό να καλλιεργεί τη φαντασία τους, αλλά και σε παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τις τέχνες γενικότερα».
Στο σημείο αυτό, η ίδια σημειώνει ότι η καταγωγή της από τη Δράμα, της δίνει σημαντική ώθηση και ευαισθησία, «καθώς με ενδιαφέρει τα νέα παιδιά της Δράμας να έχουν καλλιτεχνικά ερεθίσματα, οπότε νομίζω ότι το KIDDO μέσα στα χρόνια, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για τα νέα παιδιά».
Η θεματολογία
Ερωτώμενη σχετικά με τη θεματολογία του KIDDO, σημειώνει ότι «αυτό που ενδιαφέρει αρχικά, είναι ότι οι ταινίες πρέπει να είναι κατάλληλες για τα παιδιά. Θεματολογία που να ορίζει ένα συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει. Βέβαια, στις ταινίες περιλαμβάνονται θέματα όπως ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, κίνητρα ζωής σε νέους ανθρώπους, περιβαλλοντικές θεματικές, επίσης ταινίες μυθοπλασίας, animation, κωμωδίες, δραματικές ταινίες και γενικά ένα μεγάλο εύρος».
Επιτροπή αξιολόγησης
Από τις σημαντικές καινοτομίες που φέρνει το KIDDO, είναι ότι η επιτροπή αξιολόγησης των ταινιών αποτελείται από παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών από τη Δράμα. Και αυτό είναι σίγουρα μια πρωτοτυπία. Στην ερώτηση για το πώς έγινε η επιλογή αυτών των ατόμων, η κα. Μαυρίδου μας λέει: «Κάναμε ένα κάλεσμα προς νέα παιδιά, τα οποία μας ενδιέφερε να είναι από τη Δράμα. Αυτό στη συνέχεια και τα επόμενα χρόνια θα το εξελίξουμε, θα δούμε πως μπορεί να γίνει. Η επιτροπή μας αποτελείται από παιδιά που είναι από 12 έως 18 ετών.
Βέβαια είναι σημαντικό να πούμε ότι το KIDDO είναι ένα καινούριο πρόγραμμα, λειτουργεί πιλοτικά και πιστεύουμε ότι θα διανθίσει με τον καιρό. Οπότε απευθυνθήκαμε σε κάποιους ανθρώπους και κάποια παιδιά αρχικά και αργότερα θα δούμε πως θα γίνει να βρεθεί μια φόρμουλα γι’ αυτή την επιλογή».
Σημειώνει ακόμα σχετικά μ’ αυτό, ότι «το θέμα με τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε παιδιά, ούτε να μπαίνουμε σε μια διαδικασία αξιολόγησης, οπότε ξεκινήσαμε με ανθρώπους που είχαν ήδη την επιθυμία και την ευαισθησία αυτή, με παιδιά της πόλης τα οποία κατά κάποιο τρόπο έδειξαν ένα προσωπικό ενδιαφέρον. Σταδιακά θα συντάξουμε μια φόρμουλα επιλογής, με έναν τρόπο που δεν θα έχει απορριπτική διάθεση προς τα νέα παιδιά».
Work shop και μέλλον
Ρωτήσαμε ακόμα την κα. Μαυρίδου, αν υπάρχει σκέψη στα επόμενα χρόνια, να υπάρξει κάποιο work shop στη Δράμα, το οποίο θα ασχοληθεί με ταινίες του KIDDO ώστε να το παρακολουθήσουν παιδιά και να κάνουν κάποιες ταινίες μέσα από το Φεστιβάλ. Αυτό που σημειώνει στην απάντησή της είναι ότι, «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση προκειμένου να φτιαχτεί για το KIDDO κάποια ταινία από το ίδιο το Φεστιβάλ. Οι ταινίες αυτές είναι αυτοχρηματοδοτούμενες από νέους ανθρώπους.
Για φέτος προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη, καθώς είναι η πρώτη χρονιά και θέλουμε σιγά-σιγά να διαμορφωθεί κάτι γύρω από αυτό».
Ταινίες για παιδιά στην Ελλάδα
Ερωτώμενη αν σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν παραγωγές ταινιών που να απευθύνονται σε παιδιά είτε μεγάλου είτε μικρού μήκους, η ίδια σημειώνει σχετικά: «Υπάρχουν νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερο ταλέντο και κάνουν ταινίες για παιδιά και θα τις δούμε στο KIDDO όταν προβληθούν. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, καθώς θα λειτουργεί και θα διανθίζεται το KIDDO, θα δούμε πολλές ταινίες από νέους ανθρώπους.
Είναι ένα Φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και έχουμε πολλές ταινίες από διαφορετικές χώρες. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι οι καλλιτεχνικές προτάσεις δείχνουν μια αυθεντικότητα».
Οι ταινίες που θα προβληθούν
Οι ταινίες που για πρώτη φορά θα προβληθούν στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα του KIDDO είναι:
Pirouette Ciara Borgards (Germany).
ATIVIO, pieces of wood Juliette Boucheny (France, Togo).
Shera Arun Fulara (India).
Dreaming of Venice Elisabetta Giannini (Italy).
Manity Hussen Ibraheem (Lebanon, France, Qatar).
Astro gorilla Vassilis Kalemos (Greece).
Bird’s nest Nadia Louis-Desmarchais (Canada).
Santa, maybe? Donovan McCarty (USA).
Crab day Ross Stringer (UK).
I am Kanaka Genevieve Sulway (USA, UK, Australia).
Shadows Oleksandra Vinnichuk (Ukraine).
A whisper in the island of the heart Xiaowen Wang (USA, China).
Little fan Sveta Yuferova (Germany).
For Dziga The students of 2nd EPAL Giannitson & Zoi Dalaina (Greece).
Πηγή: proinos-typos.gr