Καβάλα: Στους Κήπους του Μουσείου Μοχάμεντ Άλι εγκαινιάστηκε  το αστικό καταφύγιο για μέλισσες, με πρωτοβουλία ΜΙ.EL.

Καβάλα: Στους Κήπους του Μουσείου Μοχάμεντ Άλι εγκαινιάστηκε το αστικό καταφύγιο για μέλισσες, με πρωτοβουλία ΜΙ.EL.

Πρωτοβουλία MI.EL.: Οι πρώτοι «επικονιαστές» μιας μεγάλης ιδέας εγκαινίασαν τη μετατροπή των Κήπων του Μουσείου Μοχάμεντ Άλι σε αστικό καταφύγιο για τις μέλισσες

Αν αύριο εξαφανίζονταν οι μέλισσες από τον πλανήτη μας, τότε το… 75% [!!!] των τροφών που καθημερινά καταναλώνουμε στο τραπέζι μας, απλά δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παράγονται! Και αυτό είναι μόλις ένα από τα δεκάδες «στατιστικά στοιχεία» που καθιστούν τη Μέλισσα ως το σημαντικότερο, ίσως, ον της γης μας!

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA, αντιλαμβανόμενο τον επιτακτικό κίνδυνο που επιφέρει η μείωση του πληθυσμού της νομάδας μέλισσας, εδώ και καιρό παρακολουθεί με προσοχή τις παγκόσμιες προσπάθειες προστασίας τους. Μετά από πολύμηνες συζητήσεις με πρόσωπα και φορείς και με προσωπική πρωτοβουλία αλλά και πείσμα της κ. Άννας Μισσιριάν, γεννήθηκε η Πρωτοβουλία MI.EL., μια «ανθρωπιστική κυψέλη» που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την ουσιαστική συμβολή στις προσπάθειες προστασίας της Μέλισσας.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 παρουσιάστηκε η πρώτη δράση της MI.EL., που δεν είναι άλλη από τη μετατροπή των Κήπων του Μουσείου Μοχάμεντ Άλι, έδρας του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, στο πρώτο αστικό καταφύγιο για μέλισσες, με καλλιέργειες και πρακτικές που τις προσελκύουν και τις προστατεύουν.

Συγκεκριμένα, στους Κήπους του Μουσείου, τα δέντρα με τις πυκνές φυλλωσιές έδωσαν καταφύγιο σε αμέτρητα πουλιά και μέλισσες που φτάνουν στις πόλεις για να διαχειμάσουν, ενώ δοχεία με αραιωμένο μέλι και νερό εξασφαλίζουν την ημερήσια ενέργεια που χρειάζονται

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη μαθητές από την ευρύτερη περιοχή επισκέπτονται τους Κήπους και ακολουθούν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι σε αυτόν. «Η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και η υιοθέτηση νέων αξιών και στάσεων είναι ο μόνος τρόπος για να υποστηρίξουμε τη φυσική ισορροπία», αναφέρεται στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας αυτής.

Παράλληλα, το πάνελ του περασμένου Σαββάτου παρουσίασε στο κοινό επιγραμματικά και τις επόμενες δράσεις της Πρωτοβουλίας MI.EL. που πρόκειται να «ξεδιπλωθούν» το επόμενο διάστημα με στόχο η κάθε μια από αυτές να «επικονιάσει» τη Μεγάλη Ιδέα, της προστασίας της Μέλισσας.

Τον συντονισμό της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος της Καθημερινής Μαργαρίτα Πουρνάρα, η οποία για μια ακόμη φορά διηύθυνε αριστοτεχνικά μια συζήτηση που τα είχε όλα: πολύτιμες πληροφορίες, επίκεντρο την ευαισθητοποίηση αλλά και περίσσιο συναίσθημα και συγκίνηση.

Αρχικά, η πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ και «βασίλισσα» της MI.EL. Άννα Μισσιριάν ευχαρίστησε όλους όσους μέχρι στιγμής έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» τη νέα αυτή Πρωτοβουλία, καλώντας τους παρευρισκόμενους να βοηθήσουν στην ενδυνάμωσή της.

Έπειτα, τον λόγο πήραν οι μελισσοκόμοι…

Ο Καβαλιώτης Ανδρέας Μπάρτζος [«8 πλαίσια»] μίλησε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, δυσκολίες που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, καθιστώντας την εξάσκησή του με συνέπεια και ποιότητα ολοένα και πιο απαιτητική και ζήτησε τα αυτονόητα: από όλους εμάς να ενημερωθούμε για τη Μέλισσα, να την αγαπήσουμε και να την προστατεύσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και από τους αγρότες να σταματήσουν να ραντίζουν φυτοφάρμακα κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, οπότε η Μέλισσα πετάει για να κάνει τη «δουλειά» της.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Εβρίτης μελισσοκόμος Γιώργος Καραφυλλίδης, ο οποίος έναν μήνα πριν είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο με το σπαρακτικό βίντεο που είχε ανεβάσει με τον ίδιο να κλαίει επάνω από τα καμένα μελίσσια του

Στις καταστροφικές φωτιές του Έβρου, ο κ. Καραφυλλίδης «έχασε» τις 230 από τις συνολικά 280 κυψέλες του, ωστόσο η αισιοδοξία και η ανθρωπιά του συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους: «Τις κυψέλες θα τις αντικαταστήσω, αλλά θα πρέπει να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος, το θέμα είναι οι μέλισσές μας να έχουν τροφή, αλλιώς…», είπε.

Η Δρ. Άννα Θυσιάδου παρουσίασε τρόπους για την υιοθέτηση νέων προτύπων συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον. Η καλλιέργεια φυτών σε γλάστρες ή κήπους, η παροχή νερού και καταφυγίου στις μέλισσες, η αποφυγή χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και η ενημέρωση είναι ορισμένα αναγκαία βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν από όλους.

Επίσης, η κ. Θυσιάδου αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε μία ακόμη καινοτόμο δράση του MOHA στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας MI.EL., που αφορά στη δημιουργία και κατασκευή μίας πρότυπης «κυψέλης» για την προσωρινή φιλοξενία μελισσών εντός του αστικού περιβάλλοντος. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο πλήθινο «τούβλο», το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με καθηγητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα σε δεύτερο χρόνο.

Ο Καβαλιώτης κεραμίστας και ζωγράφος Κώστας Καρακίτσος μίλησε για την ανάγκη ο Άνθρωπος να συνεχίσει να ζει με πρόταγμα τον Σεβασμό απέναντι στη Φύση αλλά και απέναντι σε όλα τα έμβια όντα του πλανήτη, αλλά και με πρόταγμα την Αγάπη για την ίδια τη ζωή. Ο ίδιος πρόκειται να δημιουργήσει μια σειρά από έργα με θέμα τη Μέλισσα, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού σκέλους της MI.EL., με στόχο να αποτυπωθούν και σε μεταξωτά μαντίλια που θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών της Πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την γκαλερί μεταξιού της MANTILITY.

Η ιδρύτρια της MANTILITY Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη υπογράμμισε πως το λιγότερο που θα μπορούσε η Τέχνη να κάνει είναι να σταθεί δίπλα σε προσπάθειες που ως στόχο και πρόταγμα έχουν το Περιβάλλον και αναφέρθηκε στη συνεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει τόσο με τον κ. Καρακίτσο όσο και με άλλους καλλιτέχνες-σχεδιαστές της γκαλερί. Άλλωστε, η Μέλισσα ανέκαθεν ήταν πηγή έμπνευσης για δημιουγία και έκφραση σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνίας.

Τέλος, ο Γιώργος Τζούμας, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Bristol, αναφέρθηκε σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που τάσσονται στη μάχη του ανθρώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα, ο νεαρός Καβαλιώτης επιστήμονας πραγματοποιεί έρευνα, στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, για τον άμεσο εντοπισμό και κατάσβεση πυρκαγιών μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια μέθοδο που, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να αποτρέψει τις μεγάλες πυρκαγιές που το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται και κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα γης…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» στην εκδήλωση του ΜΟΗΑ έδωσε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Καβάλας, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Στ. Υφαντίδης, μεταφέροντας στην κ. Μισσιριάν τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος άλλωστε είναι γνωστός για την ευαισθησία του σε θέμα προστασίας του Περιβάλλοντος.

Στους Κήπους του Μουσείου Μοχάμεντ Άλι, το περασμένο Σάββατο έγινε μια αρχή· οι δράσεις της Πρωτοβουλίας MI.EL. μόλις ξεκινούν και, μακάρι, η Καβάλα να καταστεί η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα είναι «φιλική» στη Μέλισσα.

Πηγή+photos: kavalapost.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό