Μπλόκο σε αιολικά στα καμένα του Έβρου βάζει η κυβέρνηση
Μπλόκο σε προτεινόμενο έργο στον Έβρο, που αφορά στην κατασκευή δύο (2) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούμενος έκαστος από μία ανεμογεννήτρια και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,6MW, βάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, άμεσα αναμένεται απόφαση του ΥΠΕΝ, ανάλογη με αυτήν της Β. Εύβοιας για να απαγορευτεί η εγκατάσταση αιολικών στον Έβρο.
Συγκεκριμένα, η αδειοδότηση για εγκατάσταση Αιολικών στον Έβρο έχει να κάνει με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Real FM, ήταν προγενέστερη των πυρκαγιών.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, παρά το ότι η σχετική εισήγηση ήταν αρνητική η άδεια δόθηκε. Πάντως, όπως τόνισε, επίκειται νέα οριζόντια απόφαση του ΥΠΕΝ για απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στον Έβρο, οι λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές σύντομα.
Ταυτότητα του έργου
Το μπλόκο γίνεται με αφορμή την άδεια για «Εγκατάσταση και λειτουργία δύο (2) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 6,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0MW, στις θέσεις: «ΜΥΤΑΚΑΣ 1» και «ΜΥΤΑΚΑΣ 2» & συνοδά έργα βελτίωσης οδοποιίας πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Π.Ε. Έβρου.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής έργα: Στη θέση «ΜΥΤΑΚΑΣ 1», προβλέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας του οίκου VESTAS, τύπου V136, ονομαστικής ισχύος 3,3MW, με ύψος πύργου 82μ. και διάμετρο πτερωτής 136μ. Στη θέση «ΜΥΤΑΚΑΣ 2», προβλέπεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας του οίκου VESTAS, τύπου V136, ονομαστικής ισχύος 3,3MW, με ύψος πύργου 82μ. και διάμετρο πτερωτής 136μ.
Το έργο έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, προ των γεγονότων, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΒΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
Θύελλα αντιδράσεων
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης να προχωρήσει σε αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) μέσα στην καμένη έκταση και εντός της περιοχής Natura και μάλιστα εκεί που βρίσκονταν τα ενδιαιτήματα του μαυρόγυπα προκαλεί “θύελλα” αντιδράσεων.
Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια στις 20/9/2023 για ανεμογεννήτριες εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Το 85% μάλιστα της έκτασης της περιοχής , εντός της οποίας αδειοδοτήθηκε ο ΑΣΠΗΕ, εμπίπτει εντός της καμένης έκτασης από τη φετινή πυρκαγιά του Έβρου.
Όπως σημειώνεται στην καταγγελία , η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.
Στην καταγγελία που έφερε στο φως η ελληνική ορνιθολογική εταιρεία τονίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί!
Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση δεν είναι η πρώτη απόφαση που έχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Είχαν προηγηθεί άλλες 5.