Φτωχότερος ο αθλητισμός όλης της Θράκης – Έφυγε από την ζωή ο Μανώλης Μητηλέτσης

Φτωχότερος ο αθλητισμός όλης της Θράκης – Έφυγε από την ζωή ο Μανώλης Μητηλέτσης

Μετά από δεκάχρονο αγώνα με τη νόσο “Αλτσχάιμερ”, έφυγε από κοντά μας το βράδυ της Τρίτης ένα από τα πιο επίλεκτα μέλη του αθλητισμού της Θράκης μας, ο Μανώλης Μητηλέτσης.

Την είδηση έκανε γνωστή ο προπονητής της ομάδας στίβου του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Τσιακιρούδης, που είχε υπάρξει φοιτητής του και μετέπειτα συνεργάτης του στην αναβίωση του ιστορικού τμήματος.

«Έμαθε στους νεώτερους προπονητές να δουλεύουν με ανιδιοτέλεια στα παιδιά και πάντα με γνώμονα το συμφέρον και τη βελτίωση του κάθε παιδιού και όχι την προσωπική προβολή», σχολίασε ο ίδιος ο Τσιακιρούδης αλλά και ο Γιάννης Μαλκίδης. «Ένας αφανής ανιδιοτελής εργάτης του αθλητισμού μα πάνω από όλα Δάσκαλος, παιδαγωγός και Άνθρωπος».

Ο Μητηλέτσης ήταν Έλληνας της διασποράς. Έζησε τα παιδικά του χρόνια και μεγάλωσε στη Ρουμανία. Ως αθλητής διακρίθηκε στο άλμα σε ύψος και στο δέκαθλο . Αναδείχθηκε πολλές φορές πρωταθλητής στο εθνικό πρωτάθλημα της Ρουμανίας με την εξαίρετη επίδοση των 2.08μ για τα χρόνια της δεκαετίας του 1970 χρησιμοποιώντας τον παλαιό παλμό «Στραντλ» (η τεχνική του δρασκελισμού με τους άλτες να εξελίσσουν το να περνούν με ψαλίδι τον πήχη περιστέφοντας τον κορμό τους και έχοντας την κοιλιά προς τα κάτω, γύρω από τον πήχη) και όχι την μέθοδο «Φόρσμπερι» που καθιερώθηκε τα επόμενα χρόνια και κυριαρχεί σήμερα (περνώντας δηλαδή με την πλάτη).

Αν και η επίδοση του ήταν για την εποχή του μια από τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρώπης, ο Μητηλέσης δε φόρεσε ποτέ το εθνόσημο διότι για τη Ρουμανία θεωρούνταν ως Έλληνας (και για τους Έλληνες… Ρουμανος). Το 1970 αποφοίτησε από τη μεγάλη σχολή Φυσικής Αγωγής του Βουκουρεστίου και διορίσθηκε αμέσως στο αθλητικό σχολείο της Οράντια.

Έχοντας όλα τα τυπικά προσόντα εμπειρία και την γνώση, του ανατέθηκε το πόστο του Εθνικού προπονητή αλμάτων του ύψους στη εθνική ομάδα εφήβων και νεανίδων της Ρουμανίας. Έτσι, από τα χέρια του ανιχνεύθηκαν μεγάλα αθλητικά ταλέντα του Ρουμανικού αθλητισμού εκείνης της εποχής.

Το 1983 αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα. Εγκαταστάθηκε στον Έβρο και αμέσως προσελήφθη ως προπονητής στίβου στον τότε Αθλητικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης. Εναν χρόνο μετά, το 1984, προσλαμβάνεται στα νεοϊδρυθέντα ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή, βάζοντας σαν λίθους την μοναδική εμπειρία του και τις γνώσεις του στην ειδικότητα του κλασσικού αθλητισμού.

«Ως δάσκαλος μεγάλος, σαν προσωπικότητα εκπαίδευσε πάνω στον τομέα του και μεταλαμπάδευσε πολλούς εν ενεργεία σημερινούς και πετυχημένους προπονητές στίβου», σχολιάζει ο Δημήτρης Τσιακιρούδης. Ωστόσο δεν περιορίστηκε μόνο στον στίβο, αλλά εργάστηκε και ως προπονητής στην Α’ Εθνική Κατηγορια Βόλεϊ στην μεγάλη ομάδα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, τα χρόνια που έβγαινε και τότε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το 2002 μαζί με τον αθλητή του, φοιτητή του και συνεργάτη του και σημερινό προπονητή ρίψεων του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Τσιακιρούδη και με έφορο τον παλιο αθλητή και προπονητή βόλεϊ και καθηγητή σήμερα στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Θανάση Κασαμπαλή, αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν το ιστορικό τμήμα στίβου το οποίο ειχε διαλυθεί. Μάλιστα, πριν πέντε χρόνια, το 2018, ο Εθνικός είχε βραβεύσει τον Μητηλέτση για την πολυετή προσφορά του στο σύλλογο.

Ο Μανώλης Μητηλέτσης είχε συνταξιοδοτηθεί και από το Πανεπιστήμιο αλλά και από τα αθλητικά δρώμενα της Αλεξανδρούπολης και γενικά της Θράκης λόγω του προβλήματος υγείας που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια. Ήταν παντρεμένος με την εξαίρετη γυμνάστρια κυρία Ιλντικο, η οποία προσφέρει της υπηρεσίες της ως εκπαιδευτικός πολλά χρόνια στην πρωτεύουσα του Έβρου (όσοι την θυμούνται στο 5ο Δημοτικό σχολείο της Αλεξανδρούπολης).

«Οσοι τον θυμούνται και τον μνημονεύουν μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για αυτόν. Τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας έμαθε: ήθος, ανιδιοτέλεια, προσφορά στον συνάνθρωπο, γνώσεις, αγάπη για τη δουλειά μας, μας έμαθε να κάνουμε την εργασία μας πιο ποιοτική και ουσιαστικη!!! Καλό ταξίδι, καλή ανάπαυση και καλή αντάμωση να έχεις με το γιό σου και τα αδέρφια σου», καταλήγει το συγκινητικό κείμενο του Δημήτρη Τσιακιρούδη για τον Μανώλη Μητηλέτση που έφυγε από την ζωή, κάνοντας φτωχότερο όλον τον αθλητισμό της Θράκης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό