Βουβωνοκήλη: Τι είναι και πώς δημιουργείται-Συμπτώματα και αποκατάσταση
Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Εμφανίζεται ως επί το πλείστον σε άνδρες, αλλά δεν είναι σπάνια και η εμφάνισή της σε γυναίκες ασθενείς. Συμβαίνει όταν κάποιο σπλάχνο (συνήθως μέρος του εντέρου ή επίπλουν) που βρίσκεται στο εσωτερικό της κοιλίας συναντήσει κάποιο αδύναμο σημείο στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και τότε προβάλλει, εξέρχεται δηλαδή μέσω του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος προς τα έξω (κάτω από το δέρμα). Η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί στα δεξιά ή στα αριστερά της βουβωνικής περιοχής ή και στις δύο πλευρές μαζί.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της βουβωνοκήλης;
Η πίεση στην κάτω κοιλιακή χώρα είναι ο λόγος εμφάνισης της βουβωνοκήλης. Πιο συγκεκριμένα, η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί λόγω:
- Άρσης μεγάλου βάρους (κυρίως σε άτομα που ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα)
- Παχυσαρκίας
- Χρόνιας δυσκοιλιότητας
- Εγκυμοσύνης
- Χρόνιου βήχα
- Καπνίσματος
- Κληρονομικότητας
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη μπορεί στα αρχικά στάδια να μην εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα. Ο ασθενής θα παρατηρήσει ένα εξόγκωμα στη βουβωνική περιοχή, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις προβάλλει (όταν ασκείται πίεση στην ενδοκοιλιακή χώρα) και σε κάποιες όχι. Στα επόμενα στάδια η κήλη προκαλεί στον ασθενή το αίσθημα καύσου και πόνου. Αν κάποιο σπλάχνο, συνήθως τμήμα του λεπτού εντέρου, εγκλωβιστεί στους ενδοκοιλιακούς μύες μπορεί να σταματήσει η αιμάτωση του και να οδηγήσει σε απόφραξη του, μέχρι και νέκρωση. Πρόκειται για την περίπτωση της περισφιγμένης βουβωνοκήλης, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς.
Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα:
- Άλγος στην περιοχή
- Αίσθημα καύσου
- Πυρετός
- Εμετός
- Ταχυκαρδία
Πως αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;
Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι έγκαιρη, καθώς η κήλη μπορεί να διογκωθεί και να αυξηθεί το ποσοστό υποτροπής της μετά την επέμβαση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η κήλη περισφιχτεί, όπου εδώ η επικινδυνότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται είτε με την κλασσική «ανοικτή» χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία, μετά από τομή στο δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς στην βουβωνική περιοχή και του κατάλληλους χειρισμούς, τοποθετείται ειδικό πλέγμα το οποίο αποκαθιστά («μπαλώνει») το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα, είτε με την ελάχιστη επεμβατική μέθοδο της λαπαροσκόπησης.
Στην λαπαροσκοπική τεχνική ο Γενικός Χειρουργός πραγματοποιεί τρεις μικρές οπές, από τις οποίες εισέρχονται τα ειδικά εργαλεία και η κάμερα υψηλής ευκρίνειας (λαπαροσκόπιο). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ιατρός ανατάσσει την κήλη, δηλαδή ελέγχει και επαναφέρει στη σωστή θέση το προβαλλόμενο μέρος. Έπειτα τοποθετεί το πλέγμα στο ασθενές σημείο, αποκαθιστώντας την ακεραιότητα του κοιλιακού τοιχώματος . Η λαπαροσκοπική επέμβαση διακρίνεται στις τεχνικές TAPP και TEP.
- Τεχνική TAPP, κατά την οποία η αποκατάσταση της κήλης γίνεται με είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
- Τεχνική TEP κατά την οποία η πρόσβαση στην πάσχουσα περιοχή γίνεται δια μέσω στρωμάτων του κοιλιακού τοιχώματος.
Η βουβωνοκήλη μπορεί να αποκατασταθεί και ρομποτικά (ρομποτική χειρουργική).
Η διαφορά της ρομποτικής προσέγγισης από την λαπαροσκοπική έγκειται στο γεγονός πως ο Γενικός Χειρουργός χειρίζεται το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα , το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια και ακρίβεια στις κινήσεις των χειρουργικών εργαλείων.
Αποκατάσταση βουβωνοκήλης
Η αποκατάσταση του ασθενούς μετά από τη επέμβαση είναι σχεδόν άμεση. Ο πόνος μετά από τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Ο ασθενής αποχωρεί από την κλινική συνήθως την ίδια ημέρα, λαμβάνοντας τις κατάλληλες οδηγίες από τον Ιατρό. Επίσης, θα επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, αποφεύγοντας μόνο την άρση βάρους για μικρό χρονικό διάστημα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βουβωνοκήλη και την αντιμετώπισή της επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αναστάσιο Τσεχπενάκη. Ο Ιατρός έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών βουβωνοκήλης και εφαρμόζει τις πιο προηγμένες και καινοτόμες τεχνικές και χειρουργικές μεθόδους.
Πηγή: i-ygeia.gr, άρθρο του Τσεχπενάκη Αναστ. -Γενικού Χειρουργού