Ναι, αλλά, στο φουβου νίκησε ο Γραβάνης
Ναι, αλλά, στο φουβου νίκησε ο Γραβάνης
Δηλαδή, μπορεί και να το πίστευαν πράγματι στον συνδυασμό του Γραβάνη, πως θα έπαιρναν τον Δήμο Κομοτηνής, εξ εφόδου. Με ένα ακραιφνώς μονοκομματικό ψηφοδέλτιο και πολλούς νεοδημοκράτες στον Γκαράνη, με τον Σύριζα που είχε στον Δήμο, στις εθνικές εκλογές, 23,5% αλλά δεν κατέβασε υποψήφιο. Ε, δεν γινόταν… Πάντως, έκαναν καλό αγώνα, τα έκαναν όλα και αναδεικνύοντας τα αρνητικά της Κοινωνίας των Πολιτών και παρουσιάζοντας πρόγραμμα και …κερδίζοντας την μάχη στα κοινωνικά δίκτυα και περιοδεύοντας παντού. Ε, δεν έφταναν όλα αυτά, πώς να το κάνουμε. Η ψευτοελίτ της Κομοτηνής, που δεν γνωρίζει την πόλη, δεν αγαπάει την πόλη, δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η καθημερινή ζωή της πόλης, έχει γαντζωθεί στην εξουσία και δεν θα την εγκαταλείψει τόσο εύκολα. Η Κομοτηνή, έχει πλέον μετατραπεί σε ένα πεδίο δοκιμών, ασυνάρτητων επιλογών, με κύριο στόχο τα χρήματα που φέρνουν μαζί τους οι φοιτητές. Δεν εξελίσσεται σε πόλη των δημοτών της, αλλά σε πόλη που εξυπηρετεί φοιτητές. Η δημοτική αρχή που συνεχίζει, ούτε είχε ούτε έχει διάθεση να σπάσει αυγά. Όλες οι συντεχνίες έχουν δίκιο, όλα τα συμφέροντα έχουν δίκιο, σε μια περιδίνηση εσωστρέφειας, φθίνουσας πορείας, μετατρέποντας την μεγάλη μάζα των δημοτών σε απλούς παρατηρητές σε μια μη-πόλη.
Αργεί να τα αλλάξει όλα
Να πάρουμε την Ροδόπη για παράδειγμα της Ελλάδας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτοί που έκαναν τα κουμάντα στον Σύριζα πριν Κασσελάκη, επέλεξαν τους υποψήφιους και τους άφησαν στην μοίρα τους. Ειδικά στην Ροδόπη, την «κουτσουλιά» στον χάρτη των εθνικών εκλογών, ο περιφερειακός συνδυασμός του Σύριζα έφτασε στο ιλιγγιώδες 2,6%. Στην Κομοτηνή, δεν βρέθηκε υποψήφιος δήμαρχος αν και στις εθνικές εκλογές ο Σύριζα είχε φτάσει στο 23,5%. Δηλαδή, τι άλλο θέλει να δει ο Κασσελάκης για να τα αλλάξει όλα. Όχι συμμαχίες με το κονκλάβιο, τις ομπρέλες και να δούμε. Αυτοί, από την μια δεν στήριξαν τις επιλογές τους και από την άλλη υπονομεύουν τον νέο πρόεδρο. Ότι έκαναν και με τον Τσίπρα. Είτε μένει στον Σύριζα και τους διαγράφει, είτε τους αφήνει στο 3% και κάνει κάτι καινούριο. Όπως είχε πει, κινηματική ήταν η συμμετοχή του στις εκλογές για νέο πρόεδρο, κινηματική θα πρέπει να είναι να είναι η πορεία για την πατριωτική Αριστερά όπως την ο ίδιος την ονομάζει. Ο κόσμος θα τον ακολουθήσει. Τώρα, γιατί να έρθει στον Σύριζα, να ακούει αμπελοφιλοσοφίες από τους «ιδιοκτήτες» της Αριστεράς;
Να πας ή να μην πας και γιατί;
Εντωμεταξύ, έχετε ακούσει κάτι στα κανάλια των κοτζαμπάσηδων της επαρχίας της Αθήνας για την θηριώδη αποχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Όχι, ούτε θα ακούσετε πως μόνον οι μισοί ψήφισαν, ή στον Δήμο της Αθήνας η αποχή άγγιξε το 70%. Ο Ποπολάρος έχει διαφορετική πολιτική εκτίμηση από την κρατούσα περί της αποχής. Γιατί να προσέλθει ο κόσμος στις κάλπες; Να νομιμοποιήσει πολιτικά τους εκλεγέντες; Σας το είπε και πριν μια εβδομάδα. Μόνο νεοδημοκράτες βγήκαν στα κανάλια κατά τον προεκλογικό αγώνα. Κανείς υποψήφιος που στηρίχθηκε ή προερχόταν από άλλο κόμμα. Με την δύναμη που έχουν τα κανάλια, ο Τύπος, τα υπόλοιπα ΜΜΕ, όλα στην κατοχή των κοτζαμπάσηδων, τι θα ψήφιζε ο κόσμος; Αυτούς με τους οποίους τον βομβάρδιζαν καθημερινά, ως άριστους, ως σωτήρες, ως γνώστες της αυτοδιοίκησης. Εδώ μας έπεισαν σε κατ΄οίκον περιορισμό για να μην πεθάνουμε από τον κορώνα και σήμερα τον έχεις και ούτε άδεια μια ημέρας από την εργασία δικαιούσαι. Δεν θα μας πείσουν ποιοι είναι οι κατάλληλοι για την πολιτική εξουσία; Όμως, να δούμε τι θα σκαρφιστούν, αν σε 10 χρόνια εκλέγονται μόνον με τις δικές τους ψήφους. Ε, μπορεί να νομοθετήσουν, όποιος δεν πάει να ψηφίσει, δεν θα παίρνει επίδομα πετρελαίου.
Αυτήν την περιφέρεια ποιος θα την πάρει;
Ο Ποπολάρος θα την τιμήσει την δέσμευση του να μην αναφερθεί προσωπικά στους υποψήφιους προεκλογικά και τώρα που στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, βλέπουμε το ίδιο έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ωστόσο, θα επαναλάβει πως η ΑΜ-Θ για την ΕΕ, παραμένει μια περιφέρεια για την οποία δεν υπάρχει εκτίμηση αν θα πάει μπροστά ή πίσω, αναπτυξιακά. Της λείπει κυρίως, η κρίσιμη μάζα ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και το μέγεθος της είναι μικρό σχέση με περιφέρειες άλλων χωρών. Εσωτερικά της χώρα, έχουμε 13 περιφέρειες, στην ΕΕ δηλώνουμε επτά. Όλος ο σχεδιασμός ήταν λάθος από την αρχή. Όπως λάθος ήταν και η αρχική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και καταλήξαμε με περιφέρειες αδύναμες, καθώς και τεμαχισμένες από τις περιφερειακές ενότητες, μόνο και μόνο για την εκλογή των βουλευτών. Αν σε αυτά τα λάθη προσθέσουμε και το γεγονός πως η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος με την πρωτεύουσα του να συγκεντρώνει το 70% του πλούτου, το σύνολο των καναλιών και την εφημερίδων εθνικής εμβέλειας, το σύνολο σχεδόν του πολιτισμικού γίγνεσθαι και άνω του 55% του πληθυσμού (η Αττική), καταλαβαίνουμε ποια τύχη έχει η περιφερειακή Ελλάδα, ποια η τύχη της ΑΜ-Θ, η οποία απέχει μεν 700 χιλιόμετρα από το κέντρο των εξελίξεων, αλλά σε απόσταση ίση από την γη στον ήλιο, σε όλα.
Ερωτική σχέση ή ταξική πάλη;
Σε δίλλημα και ο Ποπολάρος; Δεν σας ενδιαφέρουν τα προσωπικά του, αλλά όμως θα πρέπει να σας νοιάζει η πολιτική του διαδρομή. Λοιπόν, η γνωστή ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί, βασίστηκε στη θεατρική διασκευή της νουβέλας «Ο Αντάρτης» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, που ονομαζόταν Ο Ποπολάρος και κυκλοφόρησε το 1913. Το θεατρικό αυτό έργο πραγματεύεται το ειδύλλιο που αναπτύσσεται στα τέλη του 19ου αιώνα στη Ζάκυνθο, ανάμεσα στον «ποπολάρο» Ζέπο και την κοντεσίνα Έλντα. Η θεατρική διασκευή διαφέρει αρκετά από την πρωτότυπη νουβέλα, στην οποία η κοντεσίνα δεν είναι ερωτευμένη με τον ποπολάρο Ζέπο και, μάλιστα, τον θεωρεί κατώτερο της, ενώ θέμα του έργου συνιστά η ταξική πάλη που ξεκινά ο Ζέπος και όχι κάποια ερωτική σχέση. Αυτά είναι διλλήματα και όχι ποιο φίλτρο νερού θα βάλουμε στην βρύση, ή ποιον θα επιλέξουμε μεταξύ Μέτιου και Τοψίδη. Εσείς, τι θα επιλέγατε; (όχι για περιφερειάρχη).