Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απαντά στο ερώτημα “Γιατί  καήκαμε στη Ροδόπη στις 21 Αυγούστου”

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απαντά στο ερώτημα “Γιατί καήκαμε στη Ροδόπη στις 21 Αυγούστου”

Απάντηση στο ερώτημα γιατί κάηκε ένα σημαντικό κομμάτι της Ροδόπης στις 21 Αυγούστου που έθεσε με κοινοβουλευτική του ερώτηση ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ επιχειρεί να δώσει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, κάνοντας λόγο για άμεση κινητοποίηση για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στους Δήμους Ιάσμου καθώς και στα όρια των δήμων Κομοτηνής και Αρριανών μεταξύ Άρδειας και Γρατινής.
Παρά το γεγονός όμως ήταν όπως αποδεικνύεται από τους πίνακες που επισυνάπτονται υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα εκείνη την ημέρα και ενώ η φωτιά στην περιοχή του δήμου Ιάσμου εκδηλώθηκε στις 13.00 το μεσημέρι, οι πρώτες ρίψεις από εναέρια μέσα στην συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησαν από τις 15.58, δηλαδή τρεις ολόκληρες ώρες αργότερα.
Πιο άμεση φαίνεται να είναι η κινητοποίηση στην φωτιά της Γρατινής όπου εμφανίστηκαν εναέρια μέσα μία ώρα μετά την εκδήλωσή της στις 12 το μεσημέρι.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην απάντηση δεν γίνεται αναφορά για την φωτιά στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών , για την οποία υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στην ερώτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ.
Διαβάστε την απάντηση:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 37-39,
151 23, Μαρούσι
Πληροφορίες: Σκούρα Γεωργία-Φανή
Τηλέφωνο: 213-1510985
Email: gfskoura@civilprotection.gr

Μαρούσι, 25 Σεπτεμβρίου 2023
Αριθ. Πρωτ.: 239

ΠΡΟΣ:
Βουλή των Ελλήνων/
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου/
Τμήμα Ερωτήσεων και Α.Κ.Ε.

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου».
ΣΧΕΤ: Η υπ’ αριθ. 503/ 31.08.2023 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι, δεδομένων των καιρικών συνθήκων, της μορφολογίας του εδάφους και της διαθεσιμότητας των εναέριων μέσων, η κινητοποίηση αυτών για την αντιμετώπιση των διαλαμβανόμενων στην εν θεματι Ερώτηση συμβάντων -όπως άλλωστε προκύπτει και από τους κάτωθι πίνακες- υπήρξε άμεση.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της 21ης Αυγούστου στον Δήμο Ιάσμου, πραγματοποιήθηκαν σαράντα εννέα (49) έξοδοι εναερίων μέσων (τύπου S-64 AC, CL- 415, CHINOOK, AIR-TRACTOR FIREBOSS, Ka32, PZL, Mi-17 και SUPER PUMA) με 222 ρίψεις νερού και συνολικό χρόνο πτήσης 89 ώρες και 26 λεπτά, η άφιξη τους δε στον τόπο του συμβάντος εμφαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της 21ης Αυγούστου στον Δήμο Αρριανών, πραγματοποιήθηκαν είκοσι τέσσερις (24) έξοδοι εναερίων μέσων (τύπου S-64 AC, CL-415, 76MA, και AIR-TRACTOR FIREBOSS) με 144 ρίψεις νερού και συνολικό χρόνο πτήσης  40 ώρες και 35 λεπτά, η άφιξη τους δε στον τόπο του συμβάντος εμφαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Υπογραμμίζεται ότι στις 21-08-2023 19 συνολικά συμβάντα βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Τέλος, προς πληρέστερη ενημέρωση σας, επισυνάπτονται πίνακες, στους οποίους εμφαίνονται:
1. ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
2. ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ.

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ευάγγελος Τουρνάς

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό