Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πότε ξεκινά η τρίμηνη περίοδος χάριτος σε λιανεμπόριο και βιομηχανία
Τρίμηνη περίοδος χάριτος στην εφαρμογή από 1/1/2024 της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα ισχύσει σε λιανεμπόριο και βιομηχανία. Οι δύο αυτοί κλάδοι θα είναι οι επόμενοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024.
«Σήμερα η κάρτα στα σούπερ μάρκετ δουλεύει πάρα πολύ καλά. Με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμόσουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από 1/1/2024 στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Θα υπάρχει μία περίοδος χάριτος, περίπου τρεις μήνες για να δούμε στην πράξη πως δουλεύει, αφού θα έχουμε εκδώσει προηγουμένως τους οδηγούς για τη βιομηχανία και τους οδηγούς για το λιανικό εμπόριο. Εάν δεν δουλεύει κάτι σωστά θα είμαστε από πάνω για να το διορθώσουμε αμέσως, σε συνεργασία και με τους εργοδότες και με τους εργαζόμενους. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα είναι το απόλυτο όπλο στα χέρια του εργαζόμενου για να πολεμήσουμε την υποδηλωμένη εργασία» είπε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2023.
Παράλληλά σημείωσε ότι είχε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον ΣΒΕ και το Διοικητικό του Συμβούλιο πάνω στις νέες πραγματικότητες που έχει δημιουργήσει το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο. Τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα αυτή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για το εφαρμοστικό σκέλος του νόμου. «Ο νόμος ψηφίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα είμαστε σε πλήρη εφαρμογή του πριν το τέλος Νοεμβρίου».
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης:
«Είχαμε νωρίτερα μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον ΣΒΕ και το Διοικητικό του Συμβούλιο πάνω στις νέες πραγματικότητες που έχει δημιουργήσει το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο, αλλά και στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη βιομηχανία από 1/1/2024 και στο λιανικό εμπόριο. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί η συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη και σε βάθος. Να πω ότι μέσα στην εβδομάδα αυτή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για το εφαρμοστικό σκέλος του νόμου. Ο νόμος ψηφίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα είμαστε σε πλήρη εφαρμογή του πριν το τέλος Νοεμβρίου. Θα έχει δηλαδή ολοκληρωθεί και η δευτερογενής νομοθεσία, το οποίο είναι πάντα ένας στόχος της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ψηφίζουμε νόμους μόνο για να ψηφίζουμε, αλλά να τους βλέπουμε να λειτουργούν στην πράξη».
«Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη βιομηχανία να δουλεύει και τα Σάββατα και τις Κυριακές με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους, σε συμφωνία πάντα με τον εργαζόμενο. Θεσπίζει τη δυνατότητα του πολλαπλού εργοδότη. Θεσπίζει τους ορισμένους χρόνους ωραρίου με ελάχιστο χρόνο απασχόλησης στους on call εργαζομένους και διάφορες άλλες καινοτομίες που η πλήρης εφαρμογή τους, όπως θα γίνει σε λίγες εβδομάδες, θα αλλάξει τελείως το τοπίο στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των εργοδοτών. Εμείς δεν είμαστε μία Κυβέρνηση που πιστεύουμε ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι είναι εχθροί. Πιστεύουμε ότι εργοδότες και εργαζόμενοι είναι σύμμαχοι, είναι συνεργάτες για να πηγαίνει μπροστά η ελληνική οικονομία».
«Κεντρικός μας στόχος παραμένει να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% και ει δυνατόν να φτάσει στους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Είμαι αισιόδοξος ότι με τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτό θα επιτευχθεί».
«Αύριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο μας νομοσχέδιο που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων που αφορούν στη ΔΥΠΑ, στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας, στη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων, στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στον ΕΦΚΑ κλπ, που θα δώσουν επίσης διέξοδο σε πάρα πολλούς ανθρώπους για να βρουν λύση στα προβλήματά τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νομοσχέδιό μας θα ψηφιστεί τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου».
«Η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες είναι υπέρ των εργαζομένων, για όσους το επιλέξουν, διότι τα επιπλέον ένσημα που θα πληρώνουν θα προσμετρούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης. Άρα, θα παίρνουν υψηλότερη σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Αυτό είναι εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων προς το ασφαλιστικό σκέλος, είναι υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, είναι υπέρ της ελληνικής οικονομίας, είναι υπέρ του υγειούς ανταγωνισμού».
«Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα σας μεταφέρω την εμπειρία που είχα ως Υπουργός Ανάπτυξης. Όταν το Υπουργείο Εργασίας την εφήρμοσε τότε πιλοτικά στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες – περίπου 350.000 εργαζόμενοι κάνουν χρήση ψηφιακής κάρτας εδώ και περίπου ένα χρόνο-, υπήρξε μεγάλη ανησυχία. Φοβόντουσαν ό,τι είχε να κάνει με την καθημερινή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας: το τι θα γίνεται αν κάνουν λάθος οι εργαζόμενοι, αν χτυπάνε λάθος την κάρτα, αν δεν τη χτυπάνε στην ώρα τους, αν τη χτυπάνε καταχρηστικά. Ο καθένας είχε τις δόκιμες ανησυχίες του. Σήμερα η κάρτα στα σούπερ μάρκετ δουλεύει πάρα πολύ καλά. Με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμόσουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από 1/1/2024 στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Θα υπάρχει μία περίοδος χάριτος, περίπου τρεις μήνες για να δούμε στην πράξη πως δουλεύει, αφού θα έχουμε εκδώσει προηγουμένως τους οδηγούς για τη βιομηχανία και τους οδηγούς για το λιανικό εμπόριο. Εάν δεν δουλεύει κάτι σωστά θα είμαστε από πάνω για να το διορθώσουμε αμέσως, σε συνεργασία και με τους εργοδότες και με τους εργαζόμενους. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα είναι το απόλυτο όπλο στα χέρια του εργαζόμενου για να πολεμήσουμε την υποδηλωμένη εργασία».
«Σήμερα έχουμε πολεμήσει σε έναν σημαντικό βαθμό την αδήλωτη εργασία και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ δούλεψε. Έχει όμως μεταφερθεί ένας μεγάλος όγκος από την αδήλωτη στην υποδηλωμένη εργασία και αυτό είναι ζημιά και για τον εργαζόμενο, είναι ζημιά και για τον ΕΦΚΑ. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αυτό θα τελειώσει, διότι πλέον θα είναι πολύ εύκολος ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας για την υποδηλωμένη. Με τη χρήση της τεχνολογίας, μία νέα εποχή θα ανατείλει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, που τελικά θα είναι προς όφελος όλων».
«Η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα σε τέσσερα χρόνια δεν είναι προεκλογικό τρικ. Είναι μία πραγματική αναγκαιότητα της ελληνικής κοινωνίας, για να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Να φτιάξουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η ελληνική οικονομία να είναι ανταγωνιστική επαρκώς για να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να κερδίζουν και να δίνουν υψηλότερους μισθούς στους εργαζομένους τους».
«Το χθεσινό αφιέρωμα του “STAR” στα ναυπηγεία Ελευσίνας φιλοξενούσε εργαζόμενους που έλεγαν πως από εκεί που ήταν 15 χρόνια κατεστραμμένοι, πήραν τα λεφτά τους και άλλαξε η ζωή τους. Σήμερα που μιλάμε, τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν πλοία που επισκευάζονται και ήδη τις πρώτες παραγγελίες για την κατασκευή πλοίων στην Ελλάδα. Το ίδιο θα γίνει σε λίγο και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στη Ζώνη του Περάματος στο σύνολο. Άρα, έτσι αλλάζεις στην πράξη τη ζωή των ανθρώπων».
«Κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να δουλέψουν ξανά τα ναυπηγεία, όχι μόνο της Ελευσίνας, γενικά η ναυπηγική βιομηχανία. Θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι πια πάρα πολύ ακριβή και μη ανταγωνιστική. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η ναυπηγική βιομηχανία έχει αναγεννηθεί και οι ελληνικές εταιρείες κερδίζουν συμβόλαια από το εξωτερικό είτε για την επισκευή πλοίων είτε για την κατασκευή θαλαμηγών, κάτι που ούτε το ονειρευόμασταν πριν από μερικά χρόνια. Η ποιότητα της εργασίας των εργατών εκεί είναι τόσο εξαιρετική, που μας καθιστά απολύτως ανταγωνιστικούς».
«Υπάρχει ένα οξύμωρο. Έχουμε μία ανεργία στο 10%, τη χαμηλότερη εδώ και 16-17 χρόνια, και ταυτόχρονα όλους τους κλάδους της οικονομίας να λένε ότι δε βρίσκουν εργαζόμενους. Πως γίνεται να έχουμε 10% ανεργία και όλοι να ψάχνουν εργαζόμενους; Προφανώς ένα κομμάτι είναι η μαύρη εργασία, καμία αντίρρηση. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες από το εργατικό μας δυναμικό δεν συνταιριάζουν απόλυτα με τις αναζητούμενες δεξιότητες από την αγορά εργασίας. Κι εδώ έρχεται το Υπουργείο Εργασίας με την ΔΥΠΑ, με το ΕΣΠΑ και με τους ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορούμε να κάνουμε αυτό το συνταίριασμα».
«Μιλάμε με τους κοινωνικούς εταίρους και με τη ΔΥΠΑ για να δούμε πως μπορούμε να εμπλέξουμε περισσότερο τους κοινωνικούς εταίρους στα προγράμματα κατάρτισης ώστε να έχουμε και το feedback της κοινωνίας. Δεν μας νοιάζει μόνο η απορρόφηση. Προφανώς, η απορρόφηση πρέπει να υπάρξει. Μας νοιάζει και η ποιότητα. Θέλω να θυμάστε ότι η επόμενη επταετία, είναι η επταετία που έχουμε στα χέρια μας πόρους για το «re-skilling» και το «up-skilling» που δεν θα ξαναέχουμε ποτέ στο προσδόκιμο της ζωής μας. Αυτοί οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη από εμάς για να αφήσουν στο τέλος μια εκπαιδευμένη αγορά εργασίας που θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα 15-20 χρόνια».
«Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει μια νοοτροπία ότι η τεχνική εκπαίδευση είναι υποδεέστερη, το οποίο είναι τελείως ψευδές. Έχουμε ξεκινήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανακατασκευής των σχολών της ΔΥΠΑ. Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για ένα μεγάλο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων που θα παρέχουμε μέσω μεγάλων διεθνών providers, τύπου ΑΜΑΖΟΝ, και γενικά προσπαθούμε να δώσουμε μεγαλύτερα εφόδια στο εργατικό μας δυναμικό».
«Η πρωτοβουλία που πήρε το Υπουργείο Εργασίας για την πλατφόρμα “Rebrain Greece” πάει ανέλπιστα καλά. Έχουμε αρκετές χιλιάδες κλικς το μήνα. Έχουμε ήδη δεκάδες ανθρώπους που βρήκαν δουλειά μέσα από την πλατφόρμα μέσα σε δύο μήνες. Μιλάμε για ανθρώπους που είτε από το εγχώριο εργατικό μας δυναμικό είτε από το εξωτερικό βρήκαν καλύτερα αμειβόμενη θέση εργασίας από αυτή που προσδοκούσαν και μπόρεσαν να κάνουν τη μετάβασή τους σε ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας. Αυτό είναι για εμάς η πρακτική άσκηση πολιτικής. Δεν συζητάμε γενικώς για το “brain gain”. Πάμε και δίνουμε τα εφόδια για να γίνει το “brain gain” και αυτό αρχίζει και λειτουργεί.»
«Δεν υποτιμούμε κανέναν πολιτικό μας αντίπαλο. Στο τέλος, όλους μας κρίνει ο ελληνικό λαός που είναι το μεγάλο αφεντικό. Όποιοι στην πολιτική υποτίμησαν αντιπάλους μετά το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Άρα, θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στον δικό τους πολιτικό χώρο. Νομίζω όμως ότι αυτός ο δημόσιος καυγάς τους έχει λίγο παρατραβήξει. Η χώρα έχει πολλά προβλήματα, ο λαός μας έχει πραγματικά προβλήματα. Η δουλειά ημών των πολιτικών είναι να ασχολούμαστε με αυτά τα πραγματικά προβλήματα. Παραδείγματος χάρη, η αύξηση του κόστους της στέγης για ένα νέο ζευγάρι στο κέντρο των μεγάλων πόλεων είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πλήττει τον μέσο Έλληνα κάθε μέρα την ώρα που μπαίνει στο σούπερ μάρκετ. Νομίζω ότι αυτά είναι θέματα που αξίζει να ασχολούμαστε περισσότερο. Ο κύριος Κασσελάκης θα κάνει την προσπάθειά του και ο καθένας από εμάς θα τον κρίνει».
Πηγή: imerisia.gr