Έρχεται το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού -Το Φεστιβάλ που θα σας κάνει να …κολλήσετε!

Έρχεται το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού -Το Φεστιβάλ που θα σας κάνει να …κολλήσετε!

Εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες μελιού και προϊόντων μέλισσας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες
στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου
2023, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα.

Στόχος της μεγαλύτερης εκδήλωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της μελισσοκομίας είναι η προβολή και
προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης.

Περισσότεροι από 300 μικροί Έλληνες παραγωγοί (πολλοί από τους οποίους νέοι και γυναίκες μελισσοκόμοι) θα εκθέσουν
τα προϊόντα τους ενώ θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό μοναδικές ποικιλίες, όπως: πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι Π.Ο.Π
Ελάτης Βυτίνας, μέλι από την Κάλυμνο, μέλι Άναμα Ικαρίας, Σουσούρα Χαλκιδικής,  μέλι χαρουπιάς, μέλι γλυκάνισου & μάραθου,  μέλι ρίγανης, μέλι με Superfooods (συνδυασμός υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι κρέμα, αλείμματα μελιού (φουντουκόμελο,
πραλίνα μελιού), ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι, ρακόμελο κ.ά.), καθώς και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγνό – ποιοτικό αλλά και σπάνιο μέλι από: τα νησιά (Κάλυμνο,
Ικαρία, Φούρνους, Σίκινο, Κέα, Σχοινούσα, Αστυπάλαια, Τήνο, Σύρο, Άνδρο, Πάρο, Άνδρο, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο,
Κάρπαθο, Κύθνο, Λήμνο, Σάμο, Κρήτη), την ηπειρωτική χώρα (Χαλκιδική, Καρπενήσι, Λάρισα, Κομοτηνή, Κιλκίς, Πιερία,
Καλαμπάκα, Τρίκορφο, Δράμα) καθώς και την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία, Αρκαδία).

Ολοι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να λάβουν μέρος στον μεγάλο _Διαγωνισμό “Κερδίστε το Μέλι της
Χρονιάς” _!

Παράλληλα θα διοργάνωθει απο τον ΕΟΣΣ και το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ το το 14ο Συνέδριο για το Ελληνικό Μέλι & τα
Προϊόντα Μέλισσας [1], με θέμα: “Χαρακτηρισμός και Αυθεντικότητα των Προϊόντων της Μέλισσας”.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τιμώμενη Περιφέρεια φέτος
θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Η αθρόα παρουσία του κόσμου θα αποτελέσει μεγάλη ενθάρρυνση για τους 30 χιλιάδες μελισσοκόμους της χώρας, από
τους οποίους περίπου οι 20 χιλιάδες είναι νέοι άνθρωποι, ηλικίας μέχρι 35 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας- Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης
Ζωικής Παραγωγής- Επιστήμης ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :
Ειρήνη Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων
Μέλισσας
ΜΕΛΗ:
Ελευθέριος Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό
Πανεπιστήμιο
Ιωάννης Θεοτοκάς, Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά
Δημήτριος Μόσιαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων. Διευθυντής
Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Μικροβιών-Μοριακής Βακτηριολογίας-Ιολογίας, Τμήμα Βιοχημείας &
Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας. Τμήμα
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Χρυσούλα Τανανάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας
ΑΠΘ
Αντώνιος Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας,
Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α
Λεωνίδας Χαριστός, Εντεταλμένος Ερευνητής, Τμήμα Μελισσοκομίας Ινστιτούτου Επιστήμης
Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια – Διευθύντρια Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας &
Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
2 & 3 Δεκεμβρίου 2023
Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

10.00 Προσέλευση
10.00 – 10.15 Επίσημοι Χαιρετισμοί
10.15 – 10.30 Τιμητικές Βραβεύσεις στους καθηγητές κ. Μιχάλη Υφαντίδη και Νικόλαο
Εμμανουήλ
10.30 – 11.40 Το Πρόβλημα της Νοθείας του Μελιού στην Ευρωπαϊκή Αγορά και

τα Εργαλεία για να το Περιορίσουμε.
Etienne Bruneau, Past President of Technology and Quality
Commission of APIMONDIA

11.40 Συζήτηση
11.50 Διάλειμμα

Α ́ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

«Χαρακτηριστικά των Προϊόντων της Μέλισσας»
Προεδρείο: Δ. Μόσιαλος, Αλ. Παπαχριστοφόρου
12.00 – 12.20 Μπορούν τα Χαρακτηριστικά των Προϊόντων Μέλισσας να

Προστατεύσουν το Ίδιο το Προϊόν
Γ. Πίττας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών
Εξαγωγέων Μελιού (Σ.Ε.Τ.Σ.Ε.Μ.), Πρόεδρος της Μελισσοκομικής Εταιρείας
«Αττική» – Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ

12.20 – 12.40 Πρόπολη: Ιδιότητες, Εφαρμογές και Προοπτικές Εκμετάλλευσης
Αλ. Παπαχριστοφόρου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης
Μελισσοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

12.20 – 12.40 Το Αρωματικό Αποτύπωμα του Μελιού ως Εργαλείο για την
Ταυτοποίηση της Βοτανικής και Γεωγραφικής Αυθεντικότητας του.
Π. Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών
Προϊόντων, Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής
του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

13.00 – 13.20 Ανάδειξη της Βιοδραστικότητας των Ελληνικών Μελιών

Δ. Μόσιαλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων,
Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Μικροβιών-Μοριακής
Βακτηριολογίας-Ιολογίας, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο
Θεσσαλίας

13.20 – 13.40 Μελισσόψωμο ένα Άγνωστο Μελισσοκομικό Προϊόν: Βιοδραστικότητα –

Τεχνητή Ζύμωση Γύρης
Ν. Ασούτης, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβιών-Μοριακής
Βακτηριολογιάς-Ιολογία, Υ.Δ. Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

13.40 – 14.00 Ανακάλυψη της Προέλευσης και των Περιεχομένων του Μελιού μέσω

Ανάλυσης DNA

S. Patalano, Τμήμα Μελισσοκομίας – Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής
Παραγωγής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ίδρυμα Βασικής Ιατροβιολογικής Έρευνας,
Κέντρο Ιατροβιολογικών Ερευνών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”
14.00 – 14.20 Οργανοληπτικός έλεγχος μελισσοκομικών προϊόντων και συσχέτισή του

με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά

Γ. Σειραγάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας, Γεν. Διευθυντής Austria Labs
14.20 Διάλειμμα

Β ́ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Αυθεντικότητα του Ελληνικού Μελιού

Προεδρείο: Ε. Αλυσσανδράκης , Φ. Χατζήνα

16.00 – 16.20 Έλεγχος της Ταυτότητας του Μελιού με βάση την Βοτανική του Προέλευση

Χρησιμοποιώντας Τεχνικές Μηχανικής Μάθησης
Α. Καμπόλης, Χημικός, Υπεύθυνος Εργαστηρίου CHEMA Laboratories

16.20 – 16.40 Η Νοθεία του Μελιού και οι Επιδράσεις της στις Βιολογικές

Δράσεις του
Χ. Τανανάκη, Αν. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας,
Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
16.40 – 17.00 Η Επίδραση της Τροφοδοσίας των Μελισσιών στους
Δευτερογενείς Μεταβολίτες του Βασιλικού Πολτού
Δ. Κανέλης, Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, Τμήμα
Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

17.00 – 17.20 Υδροξυμεθυλοφουρφουράλη: Παρουσία στο Μέλι, Παράγοντες
που Ευνοούν τη Δημιουργία της και Επίδραση στον Άνθρωπο και
τις Μέλισσες
Ε. Αλυσσανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό
Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

17.20 – 17.40 Τα Πρωτεϊνικά Πρότυπα Ελληνικών Μελιών ως Εργαλείο

Ταυτοποίησης της Βοτανικής Προέλευσης και της Ποιότητας τους
Χ. Τσαδήλα, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων-Μοριακής
Βακτηριολογίας-Ιολογίας Διδάκτωρ Τμήματος Βιοχημείας &
Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

17.40 – 18.00 Διερεύνηση των Παραγόντων που Επηρεάζουν την Προθυμία των
Καταναλωτών να Πληρώσουν για Ιχνηλατήσιμο Μέλι: Επιπτώσεις
στην Ασφάλεια και Αυθεντικότητα του Μελιού.
Σ. Δεσπούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια & Μελισσοκόμος, Πανεπιστήμιο
Δυτικής Μακεδονίας & Perrotis College, Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Κ. Ρότσιος, Dean Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών, Perrotis
College, Αμερικανική Γεωργική Σχολή

18.00 – 17.20 Σύνδεση Ιχνηλασιμότητας Μελισσοκομικών Προϊόντων με την Παραγωγή

Προϊόντων Υψηλής Βιολογικής Αξίας

Κ. Γαρδίκης, MSc, PhD, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων APIVITA
18.20 Διάλειμμα

Γ ́ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα B-THENET (Μελισσοκομικό Δίκτυο)

Προεδρείο: Φ. Χατζήνα, Μ. Τσιγγένης

18.30- 18.40 Β-ΤΗΕΝΕΤ Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας-
Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής- Επιστήμης

ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’

18.40– 18.50 Πρακτικές – Παρουσίαση
Λ. Χαριστός, Τμήμα Μελισσοκομίας – Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής
Παραγωγής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
18.50 – 19.00 Η Συμβολή των Επιστημονικών Περιοδικών στη Διάδοση της Γνώσης, το
Παράδειγμα των Περιοδικών της International Bee Research Association
(I.B.R.A.)
Μ. Μπουγά, Δρ. Βιολόγος, Senior Editor, Journal of Apicultural Research,
IBRA UK, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο, Αθηνών

19.00 Συζήτηση

19.30 Απονομή Βραβείων 3ου Διαγωνισμού Ελληνικών Μελιών Ανώτερης
Ποιότητας – High Quality Honey Contest

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

10.00 Στρογγυλή Τράπεζα:

«Η Αγορά του Ελληνικού Μελιού και οι Απαιτήσεις της.
Ποιες οι προοπτικές;»
Συντονίστρια:
Ι. Χήνου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας &
Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικού Τμήματος ΕΚΠΑ
Συμμετέχουν:
E. Αλυσσανδράκης Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό
Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Κ. Λεονταράκης, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων
Ελλάδας, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης
X. Μητσιάρας, Διευθυντής Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίθων
Κ. Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού
Θάσου
Σ. Σαβούλης, Πρόεδρος Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου
Χ. Πλιάτσικας, Αντιπρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας
“APIS ERA”
11.45 Διάλειμμα
12.00- 12.15 Μαθαίνοντας για τις Μέλισσες, μέσα από τον Πανελλήνιο Μαθητικό
Διαγωνισμό Ζωγραφικής «Μέλισσες και άλλοι Επικονιαστές στα
Λουλούδια του Τόπου μου»
Θ. Πετανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικολογίας & Οικογεωγραφίας,
Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πατέντες στο Μελισσοκομικό Τομέα
Προεδρείο: Α. Τσαγκαράκης, Λ. Χαριστός

12.15- 12.30 3 Eργαλεία – Λύσεις από την ΑΝEL στα Χέρια των Μελισσοκόμων
Χ. Χαριζάνης, Γεωπόνος – Μελισσοκόμος, Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας,
Τμήμα Πωλήσεων ANEL
Ε. Φύτρος, Γεωπόνος – Μελισσοκόμος, Εκπαιδευτής Μελισσοκομίας, Τμήμα
Marketing ANEL

12.30- 12.45 Πατέντες Apimax “Κινητή Βάση Κυψέλης Διατρητή Με Αποσπώμενο
Συρτάρι» – ̈Μηχανή Διαχωρισμού – Καθαρισμού Γύρης ̈
Α. Μητσιάδης, Apimax
12.45- 13.00 Bee Club: Συμβουλευτική στη Μελισσοκομία
Ε. Κύρκα, Κύρκα Μελισσοκομικός Κύκλος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό