Παρακεταμόλη: Πότε  μπορεί να βλάψει το συκώτι μας

Παρακεταμόλη: Πότε μπορεί να βλάψει το συκώτι μας

Η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι σας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτό το αποτέλεσμα;

Έχετε πονοκέφαλο… τι κάνετε; Συνήθως πηγαίνετε στο φαρμακείο και παίρνετε ένα παυσίπονο. Μετά έρχεται ένας πόνος στο γόνατο, επειδή τρέξατε πολύ εκείνο το απόγευμα στην προπόνηση, οπότε παίρνετε άλλο ένα παυσίπονο. Μπορεί όμως να καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ακεταμινοφαίνης και το φάρμακο να βλάπτει το συκώτι σας. Μάθετε αν η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι σας.

Η ακεταμινοφαίνη (συνήθως αναφέρεται ως παρακεταμόλη) είναι ένα μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο στις περισσότερες χώρες. Ενδείκνυται επίσης ως αντιπυρετικό, για τη μείωση του πυρετού. Κυκλοφορεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά (π.χ. σε φάρμακα κατά της γρίπης).

Παρόλο που θεωρούνταν πάντα ασφαλές φάρμακο και καλή εναλλακτική λύση στην ιβουπροφαίνη ή τη δικλοφενάκη, ενέχει κάποιους κινδύνους. Η υπερβολική κατανάλωση παρακεταμόλης μπορεί να βλάψει το συκώτι σας και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Δηλητηρίαση από παρακεταμόλη ή ανεπιθύμητες παρενέργειες;

Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ δύο καταστάσεων. Άλλο πράγμα είναι να δηλητηριαστεί κανείς με παρακεταμόλη, λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες της δραστικής ουσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και εντελώς διαφορετικό είναι να συσσωρεύει χιλιοστόγραμμα και χιλιοστόγραμμα επί εβδομάδες, μέχρι, τελικά, να προσβληθεί το συκώτι.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το ερευνητικό κέντρο CICbioGUNE, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 60 εκατομμύρια άνθρωποι που καταναλώνουν παρακεταμόλη σε μια εβδομάδα. Κάθε χρόνο καταγράφονται 30.000 περιπτώσεις εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω ηπατικής βλάβης που προκαλείται από υπερβολική δόση του φαρμάκου.

Παράλληλα, η Ισπανική Παιδιατρική Ένωση εκτιμά ότι το 20% των δηλητηριάσεων από φάρμακα σε παιδιά κάτω των 5 ετών στη χώρα αυτή οφείλεται στην ακεταμινοφαίνη. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές είναι ακούσιες, στο πλαίσιο ατυχημάτων στο σπίτι.

Οξεία δηλητηρίαση από ακεταμινοφαίνη, ικανή να βλάψει το ήπαρ, συμβαίνει όταν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερα από 150 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό (kg) βάρους σε μία μόνο ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια (g) του φαρμάκου κατά μέσο όρο για έναν ενήλικα φυσιολογικού βάρους.

Η δυσμενής επίδραση στο ήπαρ, η οποία εμφανίζεται επί αρκετές ημέρες, θα ήταν η χρόνια ή συνεχής δηλητηρίαση. Για να επηρεαστεί με αυτόν τον τρόπο, ο ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει την τοξική δόση που αναφέρεται για τουλάχιστον 4 ημέρες.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από παρακεταμόλη

Τα συμπτώματα της οξείας ή συνεχούς δηλητηρίασης είναι δεν είναι συγκεκριμένα. Σε γενικές γραμμές, το άτομο περνάει από 4 φάσεις, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε δημοσίευση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας:

  • Πρώτη φάση: Ναυτία, εμετός και γενική κακουχία.
  • Δεύτερη φάση: Αρχίζει η ηπατική βλάβη. Σε γενικές γραμμές, 24 ώρες μετά την επίτευξη της τοξικής δόσης. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα και αυτά της πρώτης φάσης εξαφανίζονται. Ωστόσο, εάν πραγματοποιηθεί εργαστηριακή μελέτη, παρατηρούνται ήδη μεταβολές στο αίμα που αναφέρονται στο ήπαρ.
  • Τρίτη φάση: Ναυτία, έμετος, ίκτερος (κιτρινωπό χρώμα του δέρματος και των βλεννογόνων), ηπατική ανεπάρκεια με προβλήματα πήξης και εγκεφαλοπάθεια, καθώς και νεφρική ανεπάρκεια.
  • Τέταρτο στάδιο: Εμφανίζεται ηπατικό κώμα, με σοβαρές απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις.

Πώς να αποτρέψετε την ακεταμινοφαίνη από το να βλάψει το συκώτι σας;

Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη με 4 γραμμάρια που λαμβάνονται την ημέρα, σύμφωνα με την Statpearls. Αυτό σημαίνει ότι το δισκίο του 1 γραμμαρίου, που χορηγείται χωρίς συνταγή, θα πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον κάθε 6 ώρες.

Περιττό να πούμε ότι αυτή είναι η κύρια συμβουλή για να αποτρέψετε την ακεταμινοφαίνη από το να βλάψει το συκώτι σας. Μην ξεπερνάτε τα 4 γραμμάρια την ημέρα! Ας δούμε όμως τι άλλος μπορείτε να κάνετε.

1. Διαβάστε τις ετικέτες για να γνωρίζετε τα ενεργά συστατικά

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Archives of Toxicology, πολλές δηλητηριάσεις από παρακεταμόλη συμβαίνουν από το συνδυασμό φαρμάκων. Δηλαδή, από την κατάποση διαφορετικών εμπορικών παρουσιάσεων, στις οποίες κάθε δισκίο ή σιρόπι συνοδεύεται από κάποια δόση ακεταμινοφαίνης.

Είναι συχνό φαινόμενο σε περιόδους κρυολογήματος και συνάχι. Οι άνθρωποι τείνουν να συνδυάζουν αντιγριπικά φάρμακα που περιλαμβάνουν τρία ή και τέσσερα διαφορετικά δραστικά συστατικά.

Εάν δύο από αυτά περιέχουν παρακεταμόλη στη σύνθεσή τους, τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος υπερδοσολογίας. Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να διαβάζετε τις ετικέτες και τα ένθετα των συσκευασιών. Αλλά ακόμη περισσότερο, είναι προτεραιότητα να μην αυτοθεραπευόμαστε.

Και αν έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα φάρμακο κατά της γρίπης και στη συνέχεια συμβουλευτούμε έναν γιατρό, θα πρέπει να τον ενημερώσουμε για το τι παίρνουμε. Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό της συνταγής σε μια ασφαλή ποσότητα.

2. Αγοράστε παρακεταμόλη σε κανονικές δόσεις για να αποφύγετε την πρόκληση βλάβης στο συκώτι σας

Οι διαφημίσεις και το φαρμακευτικό μάρκετινγκ επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση των δραστικών ουσιών με υψηλότερες δόσεις από τις συνιστώμενες. Για παράδειγμα, δισκία ιβουπροφαίνης 600 mg ή δισκία παρακεταμόλης 1000 mg.

Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να αγοράσετε δισκία παρακεταμόλης 500 mg (οι άνθρωποι συχνά παίρνουν δύο δισκία των 250 mg ταυτόχρονα) και να έχετε τα ίδια αναλγητικά αποτελέσματα. Υψηλότερες δόσεις χρειάζονται μόνο όταν ο γιατρός θεωρεί ότι η κλινική εικόνα το δικαιολογεί. Ίσως, όταν παρουσιάζεται επαναλαμβανόμενος πόνος λόγω μιας χρόνιας παθολογίας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Αυτό το απλό μέτρο μειώνει τις πιθανότητες υπερδοσολογίας. Θα χρειαζόσασταν 8 δισκία παρακεταμόλης των 500 mg την ημέρα για να φτάσετε το όριο των 4 g. Αντίθετα, με την άλλη μορφή χρειάζεστε μόνο 4 δισκία την ημέρα.

4. Να είστε πιο προσεκτικοί σε συγκεκριμένες καταστάσεις

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις και χαρακτηριστικά που καθιστούν ένα άτομο πιο επιρρεπές σε δηλητηρίαση από παρακεταμόλη:

  • Κατανάλωση αλκοόλ: Γνωρίζουμε από επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι καταναλώνουν χρόνια και συνεχώς αλκοόλ έχουν αυξημένο κίνδυνο ηπατικής βλάβης κατά τη χρήση ακεταμινοφαίνης.
  • Προχωρημένη ηλικία: Η κατανάλωση φαρμάκων αυξάνεται με τη γήρανση. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος λαμβάνει διαφορετικές συνταγές και συνδυασμούς για τις παθολογίες από τις οποίες πάσχει. Ένα κείμενο από Medical Clinics σημειώνει ότι οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν φάρμακα για χρόνιο πόνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερδοσολογίας με ακεταμινοφαίνη.
  • Υποσιτισμός: Τα άτομα που υποσιτίζονται ή έχουν διατροφικές διαταραχές ενεργοποιούν αντισταθμιστικούς μηχανισμούς στο συκώτι τους. Αυτό καθιστά το όργανο πιο εύκολα εκτεθειμένο σε βλάβες από φάρμακα, όπως αναφέρεται σε αυτές τις επιστημονικές μελέτες.

H παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι, αλλά εσείς έχετε τον έλεγχο

Όπως κάθε φάρμακο, η παρακεταμόλη έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ωστόσο, είναι ένα πολύ ασφαλές παυσίπονο όταν χρησιμοποιείται στις συνιστώμενες δόσεις.

Μην αυτοθεραπεύεστε. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να λάβετε την κατάλληλη συνταγογραφούμενη ποσότητα και να αποφύγετε τη δηλητηρίαση.

Πηγή: meygeia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό