“Μαχαίρι” στις ενισχύσεις χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το 2024 -Ποιους αφορά
Ίσως η τελευταία φορά που θα λάβουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ενισχύσεις από το Κράτος είναι αυτή του Δεκεμβρίου για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Από το νέο χρόνο το «τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής» δεν θα τους επιτρέπει πλέον να δηλώνουν τα χαμηλά εισοδήματα που είναι προϋπόθεση για να τα εισπράξουν επιδόματα και μοιραία θα μείνουν εκτός μιας σειράς Κρατικών ενισχύσεων και παροχών.
Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Β. Δουράκη στο enikonomia.gr, δεν θα είναι λίγοι αυτοί λοιπόν που με την υιοθέτηση του «τεκμαρτού» εισοδήματος, θα διαπιστώσουν πως για παράδειγμα χάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή θα λάβουν «ψαλιδισμένο» το επίδομα τέκνων Α21. Έτσι, το νέο σύστημα πέραν του ότι επιβάλλει συγκεκριμένο ποσό φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τους στερεί και κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους.
Ποιοι επαγγελματίες θα χάσουν επιδόματα
Έως σήμερα το γεγονός ότι 7 στους 10 επαγγελματίες δήλωναν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, τους «άνοιγε» τον δρόμο στην είσπραξη διαφόρων επιδομάτων και ενισχύσεων, αν και αρκετοί μισθωτοί έμεναν εκτός δεδομένου ότι δεν είχαν την δυνατότητα να κρύψουν ούτε ένα ευρώ.
Αυτή την στιγμή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επιδόματος Γέννησης και Στέγασης υπολογίζονται στους περίπου 134.000. Το κόστος για την χορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων σε αυτό τον αριθμό δικαιούχων διαμορφώνεται σε σχεδόν 237 εκατ. ευρώ.
Με την εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης αναμένεται να «ψαλιδιστούν» ποσά που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επιδόματα των ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρουν πως τα χρήματα που θα μείνουν στα κρατικά ταμεία, επειδή δεν θα τα λαμβάνουν πια αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, θα διατεθούν για την αύξηση των ποσών των επιδομάτων τα οποία χορηγούνται σε δικαιούχους που εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Ποια επιδόματα «κόβονται» για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Δεκάδες λοιπόν είναι τα επιδόματα και λοιπές ενισχύσεις που κινδυνεύουν να χάσουν οι επαγγελματίες, καθώς χορηγούνται -όπως βέβαια και σε όλους τους πολίτες- με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος. Ενδεικτικά:
- Επίδομα τέκνων Α21: Για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, η κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και η εισοδηματική κατηγορία. Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: Έως 6.000 ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, από 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος και από 12.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
- Επίδομα στέγασης: Με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το μέγιστο ύψος του ετήσιου συνολικού εισοδήματος ανέρχεται σε 21.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο στα 70 ευρώ το μήνα το οποίο προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από την 1η Δεκεμβρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται κατά 8% και σε ανάλογο ποσοστό διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σήμερα, προβλέπεται πως το εισόδημα του ωφελούμενου νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Έτσι, για έναν ενήλικα, το εισόδημά του κατά το εξάμηνο πριν από την αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Με την αύξηση 8%, θα ανέλθει σε 1.296 ευρώ. Για έναν ενήλικα με ανήλικο τέκνο(μονογονεϊκή οικογένεια) σήμερα ισχύει όριο εισοδήματος τα 1.800 ευρώ, που θα αυξηθούν στα 1.944 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς παιδιά, από τα 1.800 ευρώ, το όριο θα ανέλθει επίσης στα 1.944 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα, από 2.400 ευρώ, το όριο θα αυξηθεί στα 2.592 ευρώ. Επίσης, για ζευγάρι με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος και ένα ανήλικο τέκνο, σήμερα, το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 2.700 ευρώ και θα ανέβει στα 2.916 ευρώ στο εξάμηνο. Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει σήμερα το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού, ποσό που θα διαμορφωθεί στα 5.832 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αποτελούν «κλειδί» και για μια σειρά από άλλες παροχές όπως η εγγραφή σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, το φοιτητικό επίδομα, η υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, όπως επίσης και για τη παροχή έκτακτων επιδομάτων όπως το Market Pass.
Πηγή: enikonomia.gr