Ποια είναι η περίπτωση της «ατελείωτης» ασθένειας – Και όμως υπάρχει…
Δεκάδες οι ιοί με τους οποίους αυτόν τον χειμώνα ερχόμαστε αντιμέτωποι, κάνοντας μια ασθένεια να μοιάζει… ατελείωτη.
Τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε παντού για μια ασθένεια, ένα βήχα, φταρνίσματα, ακόμη και κάποιους (πολλούς) να φυσάνε τη μύτη τους και άλλους να ψάχνουν για χάπια κατά του πονοκεφάλου. Στη δουλειά, πάλι κάποιοι παραπονιούνται για το λαιμό και βάζουν emoji ασθένειας δίπλα στα ονόματά τους στο Slack και το WhatsApp. Τα παιδιά επίσης είναι με πυρετό και συνάχι και αρκετοί γονείς ακύρωσαν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.
Είτε πάντως έχετε παιδιά είτε όχι, μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε εισέλθει σε έναν κύκλο ατέρμονων ασθενειών αυτή την περίοδο. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία, μπορεί να φαίνεται ότι εσείς και η οικογένειά σας είστε πιο συχνά άρρωστοι και ότι τα κρυολογήματα σας είναι πιο σοβαρά και ο βήχας διαρκεί περισσότερο σε σχέση με το παραλεθόν.
Σε κάποιο βαθμό, είναι απλά μαθηματικά, όπως σημειώνουν οι New York Times, με την Δρ Nahid Bhadelia, διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας για τις Αναδυόμενες Λοιμώδεις Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης να υπογραμμίζει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 ιοί που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με το κρυολόγημα, συμπεριλαμβανομένων των εντεροϊών, των ρινοϊών, των ιών της παραγρίπης και των κορωνοϊών του κοινού κρυολογήματος που είναι «ξαδέρφια» του ιού που προκαλεί COVID.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί οι ιοί δεν έχουν αλλάξει για να γίνουν πιο επικίνδυνοι, αντίθετα ο οργανισμός μας έχει ξεχάσει πώς να τους αντιμετωπίσει, είπε η Bhadelia.
Οι προφυλάξεις που λάβαμε όλοι για να μειώσουμε τη μετάδοση του COVID στις πρώτες ημέρες της πανδημίας επιβράδυναν επίσης την εξάπλωση αυτών των ιών, συμπλήρωσε η Bhadelia.
Έτσι, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να αφήνουν τις μάσκες τους και να ανακατεύονται περισσότερο, εκτέθηκαν ξανά σε διάφορες ασθένειες.
Πέρυσι, η γρίπη, ο RSV και ο COVID αυξήθηκαν μαζί σε μια τριπλή επιδημία. Νωρίτερα φέτος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημείωσαν ότι τα κρούσματα στρεπτόκοκκου ήταν σε άνοδο. Και ο νοροϊός, που μπορεί να προκαλέσει πυρετό και εμετό, επιστρέφει επίσης μαζί με τα κανονικά παλιά κρυολογήματα.
Μαραθώνιος για να καλύψει ο οργανισμός μας ανοσία
Δυστυχώς, η ανοσία σε πολλούς από τους ιούς που αρρωσταίνουν τους ανθρώπους δεν διαρκεί πολύ, δήλωσε ο Δρ Luis Ostrosky, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών και επιδημιολογίας στο UTHealth Houston and Memorial Hermann. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας έχει ένα είδος χρέους ανοσίας για να καλύψει.
Μόλις το σώμα σας μάθει ξανά πώς να δημιουργεί αντισώματα έναντι ενός συγκεκριμένου ιού, πιθανότατα θα εμφανίσετε πιο ήπια συμπτώματα και θα αναρρώσετε πιο γρήγορα εάν εκτεθείτε ξανά, είπε ο Ostrosky.
Ο COVID μας έχει κάνει επίσης πολύ πιο συντονισμένους όταν είμαστε άρρωστοι, είπαν οι ειδικοί καθώς «αν κάποιος εμφανίζεται στη δουλειά ή στο σχολείο με βήχα η προσοχή είναι μεγαλύτερη», είπε ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Πάντως για τα αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί σήμερα να φαίνεται ότι είμαστε άρρωστοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε η Δρ Debra Langlois, παιδίατρος στο Παιδικό Νοσοκομείο Υγείας CS Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Όμως, μια ανασκόπηση του 2013 των κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά διαπίστωσε ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να επιλυθεί η ασθένεια ήταν πάντα συγκλονιστικός: Μπορεί να χρειαστούν 15 ημέρες για να απαλλαγούμε από ένα κοινό κρυολόγημα και 25 ημέρες για να υποχωρήσει ο βήχας στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η μια ασθένεια μετά την άλλη
Οι ενήλικες μπορεί επίσης να έχουν αυτό που οι γιατροί αποκαλούν μετα-ιογενή βήχα που διαρκεί τρεις εβδομάδες ή περισσότερο αφού υποχωρήσουν άλλα συμπτώματα. «Η σύζυγός μου έχει μετα-ιογενή βήχα για εβδομάδες», είπε ο Langlois.
Και σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να αναπτύξετε μια δευτερογενή λοίμωξη στα ιγμόρεια, τα αυτιά ή το λαιμό σας που κάνει να φαίνεται ότι μια ασθένεια τρέχει σε μια άλλη.
«Πραγματικά είναι σαν να ‘μυρίζουμε’ άρρωστοι», είπε ο Langlois. «Αλλά αυτό που είναι πραγματικά καθησυχαστικό για εμάς ως γιατρούς είναι ότι ακόμα κι αν έχετε ένα ‘διάλειμμα’ δύο ημέρες ή μια εβδομάδα, χωρίς να είστε άρρωστος σημαίνει ότι σας βρήκε ένας ξεχωριστός ιός».
Υπάρχουν επίσης βήματα που μπορούν να περιορίσουν τουλάχιστον ορισμένες λοιμώξεις, είπε ο Langlois, όπως το να εμβολιαστείτε κατά του RSV, αλλά και φροντίζοντας να είστε ενημερωμένοι για τα εμβόλια για τη γρίπη και τον COVID. Επίσης πρέπει να μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι και να φοράτε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Πηγή: healthstat.gr