Άγγελος Συρίγος: Τι εννοούσε μιλώντας για “την παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης” – Αλήθειες, ψέματα και το σοβαρό λάθος
Μεγάλες αντιδράσεις κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και από τις συντηρητικές εφημερίδες της λαϊκής δεξιάς, όπως η Εστία και η Δημοκρατία- προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου για τις “παρωχημένες” διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η αλήθεια είναι ότι αντικειμενικά, ορισμένες από τις διατάξεις της Συνθήκης είναι όντως παρωχημένες και εκτός σημερινής πραγματικότητας.
Όπως είναι οι διατάξεις για το πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος, πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία. Ή ακόμα και το τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν έχουν προφανώς σχέση με το σήμερα.
Επίσης αλήθεια είναι, και είναι προς όφελος της ελληνικής πλευράς, και η επισήμανση του Αγγελου Συρίγου ότι και οι διατάξεις περί της αποστρατικοποίησης των νησιών είναι παρωχημένες, αφού υπάρχουν αναφορές σε οπλοπολυβόλα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και σπαθιά, που μας δίνουν τη νομική δυνατότητα να υποστηρίξουμε ότι είναι πλέον ανενεργές.
Αλλωστε αυτό ήταν και το επιχείρημα του Αγγελου Συρίγου. Όπως έγραψε αργότερα στο facebook και εξήγησε σε νέες δηλώσεις του -μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικές δηλώσεις του στον Σκάι- “αν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι αποσύρει τα αποβατικά της Στρατιάς του Αιγαίου στον Εύξεινο Πόντο και πάψει τις απειλές, θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά διότι έχει πάψει ο κίνδυνος επιθέσεως;
Τα νησιά πρέπει να παραμείνουν στρατικοποιημένα ανεξαρτήτως ρητής τουρκικής απειλής. Η εισβολή στην Κύπρο στέκει αιώνιο μάθημα για το τι συμβαίνει όταν αποσύρεις στρατεύματα, όπως έγινε το 1967 με την ελληνική μεραρχία που η χούντα έδιωξε από το νησί.”
Και προσθέτει: “Το 1995 εξαιρέσαμε τα θέματα της αποστρατικοποιήσεως από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το κάναμε διότι το θεωρούμε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας που δεν υπόκειται σε δικανική κρίση βάσει των διατάξεων της Λωζάνης. Αυτή είναι και η εθνική μας θέση 29 χρόνια τώρα”.
Το μεγάλο λάθος του Αγγελου Συρίγου
Ο κ. Συρίγος, επίσης είναι η αλήθεια, δεν μίλησε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης όπως τον κατηγορούν, ενώ επεσήμανε ότι η Τουρκία επικαλείται ακριβώς αυτές τις παρωχημένες διατάξεις για τα νησιά και απαιτεί με επιστολές που έχει στείλει στον ΟΗΕ, να φύγουν τα ελληνικά στρατεύματα από τα νησιά. Συνδέοντας μάλιστα την αποστρατικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία. Αμφισβητώντας δηλαδή την ελληνική κυριαρχία στα νησιά επειδή δήθεν παραβιάζουμε τη Συνθήκη.
Αυτό που είναι λάθος όμως και με αυτό βαρύνεται ο κ. Συρίγος, ο οποίος συχνά παρεμβαίνει για τα ελληνοτουρκικά και δεν είναι παράλογο, αφού αυτή είναι η επαγγελματική του ειδικότητα – αλλά οι επικριτές του βλέπουν και μια διαρκή προσπάθεια να σχολιάζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να αναλάβει πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών…- είναι να ανακινεί η ελληνική πλευρά το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας.
Γιατί όταν η ελληνική πλευρά ανακινεί θέμα Συνθήκης της Λωζάνης, έστω και κάνοντας λόγο για τις παρωχημένες διατάξεις, παίζει το παιχνίδι των ακραίων κύκλων της τουρκικής πλευράς, που σε φάσεις όξυνσης των σχέσεων ζητούν να αναθεωρηθούν οι συνθήκες, είτε αυτές αφορούν τα νησιά, είτε το καθεστώς του Αιγαίου, είτε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. “Αφού είναι παρωχημένες οι διατάξεις, ας τις επικαιροποιήσουμε”, είναι το επιχείρημα και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ούτε πρόκειται ποτέ να το δεχτεί, αφού οι ρυθμίσεις ορίζουν τα σύνορα και την κυριαρχία των δυο χωρών.
Πηγή: imerisia.gr