Εκνευρισμός και δυσαρέσκεια στην «εστίαση» για τα νέα μέτρα – Ζητούν δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας, νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας και μείωση ενοικίων
Εκνευρισμό και δυσαρέσκεια σε καταστηματάρχες και εργαζομένους στον κλάδο της εστίασης προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 οι κλειστοί χώροι των καφέ, μπαρ, εστιατορίων, ταβερνών, κλαμπ και κέντρων διασκέδασης, αποκλειστικά, για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).
Δεδομένης της σημαντικής ζημίας που έχουν ήδη υποστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα οικονομικά και ψυχικά αποθέματά τους εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Συνέπειες
Στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποτυπώνονται οι επιπτώσεις των lockdowns στις επιχειρήσεις υπηρεσιών εστίασης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, στο σύνολό τους, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 3.773.850.833 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 37,7%, σε σχέση με το 2019, όπου είχε ανέλθει σε 6.059.184.851 ευρώ.
Το ισχυρότερο πλήγμα από τα πρόσφατα μέτρα το δέχονται οι περίπου 17.000 επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, οπότε θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μόνον ως Covid free. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στα καταστήματα αυτού του «μοντέλου» έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αποχωρούν παρέες, καθώς συχνά η σύνθεσή τους είναι μικτή, δηλαδή αποτελούνται από εμβολιασμένους και μη.
Η δε Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) επανέφερε την πρόταση που έκανε από τον περασμένο Φεβρουάριο στην Πολιτεία για ένα πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων εστίασης, το οποίο θα αφορά στην αγορά μηχανημάτων καθαρισμού αέρα.
«Υπάρχουν μηχανήματα καθαρισμού αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η αξιοπιστία τους είναι στο 99,9%, καταστρέφοντας κάθε ιό, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού. Θα μπορούσαμε να είχαμε βγάλει ένα πρόγραμμα, όπως είχαμε ζητήσει ως Ομοσπονδία Εστιατόρων, έτσι ώστε σήμερα να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τους εσωτερικούς χώρους με μεγαλύτερη ασφάλεια», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, προ ημερών, σε τηλεοπτικό σταθμό.
Καιρικές συνθήκες
Οσο για το σύνολο του κλάδου εκτιμάται πως θα επηρεαστεί από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, όταν θα αρχίσουν οι βροχές και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οπότε θα είναι δύσκολη η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους. Τόσο οι εκπρόσωποι της εστίασης όσο και της κυβέρνησης ευελπιστούν πως το ποσοστό των εμβολιασμένων έως τότε θα έχει «σκαρφαλώσει» σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), πάντως, αποτιμώντας τα νέα μέτρα, υποστήριξε πως, στην πραγματικότητα, η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο, άτυπο, lockdown. Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιεί τον κλάδο, με στόχο να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Στο μεταξύ, τα μέτρα προβλέπουν πως θα διενεργούνται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή Covid free app. Στελέχη της εστίασης αντιδρούν στην παραπάνω πρακτική. Οπως εξηγούν, οι υπάλληλοι καλούνται να παίξουν τον ρόλο του «αστυνομικού», προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως συχνά πρέπει να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια των πελατών που δεν μπορούν να εισέλθουν στο κατάστημα, όπως αυτή μεταφράζεται κατά περίπτωση, π.χ. ένταση, αμηχανία, παράπονα κ.λπ. Οι δε επιχειρήσεις επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος, καθώς πρέπει να προβλέψουν θέση υπαλλήλου με κύρια ευθύνη τη συγκεκριμένη δουλειά, του ελεγκτή.
Ζητούν στήριξη
Με αυτά τα δεδομένα, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, για να μπορέσουν να επιβιώσουν στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας, νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου και η μείωση ενοικίων. Σε σχέση με το τελευταίο, στελέχη του κλάδου μεταφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως εν μέσω πανδημίας έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα σημαντικής αύξησης (20%-30%) στα ενοίκια των χώρων εστίασης. Αξίζει να επισημανθεί πως η μετεγκατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης είναι εξαιρετικά δύσκολη και υψηλού κόστους, λόγω εξοπλισμού, υποδομών κ.λπ.
ΕΣΠΑ: Δύο προγράμματα «ζεσταίνουν» τον κλάδο
Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη δύο προγράμματα ΕΣΠΑ για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης. Το πρώτο, ύψους 330 εκατ. ευρώ, αφορά στην «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών» και το δεύτερο, με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ, στην «Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου».
Στην πρώτη δράση έχει δοθεί παράταση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία αφορά, ωστόσο, μόνον όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου.
Δικαιούχοι επιδότησης κεφαλαίου κίνησης για προμήθεια πρώτων υλών είναι επιχειρήσεις εστίασης, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας):
56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης.
56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις.
56.29.20: Αλλες υπηρεσίες εστίασης.
56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.
Η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ, ενώ η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται, ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).
Θερμαντικά σώματα
Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος ενισχύονται οικονομικά επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης, για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής, ανά 10 τ.μ. νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης ή ανά ξενοδοχείο/τουριστικό κατάλυμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: https://heating-devices.mindev.gov.gr, έως τις 31.12.2021.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής