Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ τίμησε δύο κορυφαίους ανθρωπιστές, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και τον Λοΐζο Λοΐζου (video)

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ τίμησε δύο κορυφαίους ανθρωπιστές, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και τον Λοΐζο Λοΐζου (video)

Ο  Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, σε κλειστή τελετή τίμησε δύο κορυφαίους ανθρωπιστές, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και τον Λοΐζο Λοΐζου, με το Βραλάδας Κύπρου για το 2023, οι οποίοι με τη ζωή και το έργο τους αγωνίζονται για την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, με ακατάπαυστο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ευημερία της ανθρωπότητας, προωθώντας αξίες όπως η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, έχοντας βαθιά γνώση των επιστημών που μελετούν τον άνθρωπο, τις κοινωνίες του και τον πολιτισμό του. Η απονομή των βραβείων τελέστηκε πανηγυρικά παρουσία επισήμων, μελών, συνεργατών και φίλων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στις 15/12/2023 στα εγκαίνια του 6ου Πολιτιστικού Πανοράματος ΣΠΕΚ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ απονέμει από το 2020, στο τέλος κάθε χρόνου, το «Βραβείο Ανθρωπισμού» στην Προσωπικότητα – Έλληνα, Κύπριο ή Απόδημο – που με το έργο του / της, παιδαγωγικό ή/ και κοινωνικό, φιλανθρωπικό, ή/και πολιτισμικό, προήγαγε το επίπεδο ζωής, ευεργέτησε καθοριστικά την κοινωνία, τον συνάνθρωπο, τον πολίτη, τον νέο, και έδωσε παράδειγμα, οδηγό για το μέλλον. Για το Βραβείο Ανθρωπισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΚ διορίζει αυτόνομη Επιτροπή η οποία, με βάση υψηλά κριτήρια, επιλέγει (παμψηφεί ή κατά πλειοψηφία) για βράβευση ένα Έλληνα, Κύπριο ή Απόδημο.

Για ιστορικούς λόγους συνέχειας, να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα ο ΣΠΕΚ έχει βραβεύσει τους ακόλουθους ανθρωπιστές.

  • 2020: Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΑΠΘ, Νατάλια Μορελεόν, Νεοελληνίστρια, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μεξικού
  • 2021: Μιχάλη Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης κλασικών έργων και τραγωδιών, Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • 2022: Κύπρος Νικολαΐδης, Καθηγητής Ιατρός, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • 2023: Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Ιστορικός Βυζαντινολόγος, Λοΐζος Λοΐζου, Καθηγητής Ιατρός 

Για το 2023 η Επιτροπή του Βραβείου Ανθρωπισμού, υπό την Εποπτεία της Προέδρου του ΣΠΕΚ κας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, αποτελείται από:

  • Πρόεδρος Επιτροπής ΒΛΣΕ: Δρ Τίτος Χριστοφίδης, πρώην Υφυπουργός Παρά των Προέδρω, Δ’ντης Οφθαλμολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λάρνακας, συγγραφέας.
  • Αντιπρόεδρος Επιτροπής ΒΛΣΕ: Γιώργος Αρέστης, τέως Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ποιητής, συγγραφέας βιβλίων και άρθρων περί Δικαιοσύνης.
  • Πλεμμένος Γιάννης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριος ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος της πρώτης εθνικής επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Παραδοσιακής Μουσικής (ICTM).
  • Σολωμού Αιμίλιος, Καθηγητής Ιστορίας, τ. Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρίας Ιστορικών Σπουδών.
  • Χριστοδούλου Νικόλας, Διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας στην Ελλάδα, Directeur des examens et des certifications (GC) Institut français de Grèce.
  • Χριστιάς Παναγιώτης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας (Λαϊκή Τέχνη), Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Σοφία Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη, Διδάκτωρ γαλλικής, γαλλόφωνης και συγκριτικής λογοτεχνίας, Επίτιμη Πρόξενος Γαλλίας σε Λέσβο και Λήμνο, Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας, Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Paris Sorbonne.
  • Δριτσάκη Χάιδω, Καθηγήτρια, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
  • Σταματόπουλος Ανδρέας, PhDc, MA History | Δημοσιογράφος ΕΡΤ3 / Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ.
  • Αικατερίνη Σουλή, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Εκδόσεων Αρχύτας.

Σύμβουλος Επιτροπής, τέως Πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ Ιωσηφίδης Ιωσήφ Σ., οικονομολόγος, στατιστικολόγος, ερευνητής, ποιητής.

Με τη συμμετοχή τους τιμούν την τελετή για το Βραβείο Ανθρωπισμού 2023 – ΣΠΕΚ:

  • Η πρώην πρύτανη πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που είχαμε την τιμή να βραβεύσουμε πέρσι με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΜΣΟΥ, Μαρία Νεγρεπόντη Δεληβάνη.
  • Η Κύπρια φιλόλογος, ζωγράφος, συγγραφέας Πόπη Μπίσσα, που ευγενώς φιλοτέχνησε τα βραβεία των δύο βραβευθέντων.

Τον ετήσιο θεσμό του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου “Βραβείο Ανθρωπισμού 2023” στηρίζουν οι ακόλουθοι αρωγοί και εγκάρδια τους ευχαριστούμε:

  • NET INFO
  • UNIVERSITY OF NICOSIA
  • LOGICOM

Στο πρόσωπο των δύο τιμώμενων, τιμάται η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, ο Σεβασμός προς τον Άλλον, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Συμπόνια και η Αλληλεγγύη, αλλά και η Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Σεβασμός προς τη Φύση, η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η Εκπαίδευση και η Ευαισθητοποίηση, διότι η ενσωμάτωση του ευρέως νοούμενου ανθρωπισμού στη σκέψη και στη δράση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο συνειδητές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες.

Ακολουθεί το βίντεο της τελετής βράβευσης:

* ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ *

Ως Καθηγήτρια βυζαντινολόγος, ιστορικός σχεδόν για μισό αιώνα, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σ’ ένα από τα πιο ξακουστά Πανεπιστήμια του κόσμου, αυτό της Σορβόννης έχει διδάξει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές της για τα διδάγματα της ιστορίας και της βυζαντινολογίας που πρέπει να κάνουν τον άνθρωπο σήμερα πιο ώριμο, για μια ζωή ειρήνης, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. Είναι δώρα προς αξιοποίηση. Ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF, υπηρέτησε τη δύσκολη αποστολή του Οργανισμού στα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου. Κατέβαλε προσπάθειες για τα μειονεκτούντα παιδιά και τους εφήβους και για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, παντού, ώστε να επιβιώσουν, να ευημερήσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως την εφηβεία. Μερίμνησε με βοηθούς της ώστε να προστατεύεται η υγεία και η διατροφή των παιδιών, η ασφαλής ύδρευση και αποχέτευση, η ποιοτική εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, ακόμη και η πρόληψη και η θεραπεία του HIV για μητέρες και βρέφη, καθώς και η προστασία των παιδιών και των εφήβων από τη βία και την εκμετάλλευση. Η Αρβελέρ ήταν παρούσα σε υποθέσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούσαν τη βοήθεια σε παιδιά και οικογένειες. Κατά τον καιρό της πανδημίας σκεφτόταν έντονα την επόμενη μέρα και τις αλυσιδωτές αλλαγές που θα προκαλέσει στην κοινωνία αυτή η παγκόσμια κρίση. Παρά τα προβλήματα στην υγεία της ενέπνεε τον κόσμο γύρω της. Σε δημόσιες δηλώσεις έλεγε «Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από τον άνθρωπο. Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στον όποιον άλλον. Μπορεί κι αυτός τα πάντα, όπως κι εσύ, συνάνθρωπε του κόσμου».

Ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πάντα με αξιοπρέπεια και πειθαρχία, είχε τους φοιτητές όχι απέναντί της αλλά δίπλα της. Απαντούσε σε κρίσιμα ερωτήματά τους, και συχνά τους μετέφερε αρχές και αξίες του Βυζαντίου και της αρχαίας Ελλάδας. Η εργασία της είναι ακατάπαυστη, τα δε βιβλία της τα έχει δωρίσει α) στη Βιβλιοθήκη του Λασκαρίδη (10.000 τόμοι), στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης ( 3.000 τόμοι) και στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης (χιλιάδες) για να είναι πνευματική τροφή νέων γενεών της Ε.Ε. Ένας μεγάλος Παιδαγωγός και Ακαδημαϊκός είναι και Ανθρωπιστής, αφού διδάσκει σε φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό τη μοίρα του ανθρώπου και την ορθή πορεία του για καλύτερο μέλλον, για τον άνθρωπο και την παγκόσμια κοινότητα. Αυτό συμβαίνει με την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Αφού απέδειξε την «ελληνική συνέχεια», δηλαδή ότι το Βυζάντιο δεν είναι ξεκομμένο μεταξύ αρχαίας και νεότερης Ελλάδας (όπως διατείνονται διάφοροι ξένοι) αλλά αποτελεί τον συνδετικό κρίκο τους, και μάλιστα σε πολλά επίπεδα, κρίνει τη νεότερη ελληνική ιστορία στα δυνατά σημεία της και σε όσα θέλει ενδυνάμωση. Καταθέτει τις απόψεις της για το κατά πόσον βελτιώνει η εκπαίδευση τον άνθρωπο, για τους νέους την εποχή του διαδικτύου και τον σχολικό εκφοβισμό, για το τι είναι όντως αυτονόητο στη ζωή· για την έννοια της μνήμης, της λήθης και της αλήθειας· για τον έρωτα και τον ευτυχισμένο γάμο, την προδοσία και την απώλεια· για το εφικτό ή όχι της αυτογνωσίας, για τον γρίφο της «ψυχής»· για την ανθρωπιά ως μέγιστη αρετή και για την τέχνη και τη λογοτεχνία ως ζωντανούς οργανισμούς που θεραπεύουν την ψυχή.

Όπως ορθά επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι η Ελληνίδα που με την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά της απέκτησε παγκόσμιο κύρος και αναγνώριση, όχι μόνο με τη διδασκαλία και τα γραπτά της αλλά και με τη στάση της απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους επιστημονικούς, ανθρωπιστικούς απέραντης και μακροχρόνιας συνειδητής προσφοράς και αφοσίωσης προς τους νέους και την παγκόσμια κοινότητα θεωρώ την επιλογή για βράβευση της πρώην Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και πρώην Πρέσβειρας της UNICEF Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ του ΣΠΕΚ 2023 ότι, πληροί στον μέγιστο βαθμό τα κριτήρια για την επιλογή της.

Με εκτίμηση

Δρ. Τίτος Χριστοφίδης
Πρόεδρος Επιτροπής ΣΠΕΚ “Βραβείο Ανθρωπισμού 2023”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΛΕΝΗΣ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1926, από Μικρασιάτες γονείς. Μετά την αποφοίτησή της από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Στο Παρίσι διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), το 1964 ως διευθύντρια σπουδών του Κέντρου και το 1967 ως καθηγήτρια στη Σορβόννη. Διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, και το 1976 διορίστηκε Πρύτανις στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) ως η 1η γυναίκα Πρύτανης στην ιστορία 700 χρόνων του Πανεπιστημίου.

Θέσεις

  • Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία),
  • Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα)
  • Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας
  • Πρύτανις της Ακαδημίας και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων Παρισιού
  • Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg
  • Πρόεδρος του Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης
  • Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στο Παρίσι.
  • Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών.
  • Μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Αξιώματα και βραβεύσεις

  • Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Παρισίων (1989), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, των Πανεπιστημίων Λονδίνου, Βελιγραδίου, Αθηνών, Λίμα, Νιου Μπράνσγουικ (Καναδάς), Χάιφα, Νέας Υόρκης, Θεσσαλονίκης, Φραίμπουργκ (Ελβετία), κ.ά.
  • Είναι τιμητικό μέλος των Ακαδημιών των Αθηνών, του Βερολίνου, της Βουλγαρίας, της Βρετανικής Ακαδημίας. Επίσης, είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών του Βελγίου.

Τιμητικές διακρίσεις από Γαλλία, Ελλάδα και χώρες της Ε.Ε.

  • Επίτιμη Πολίτης
  • Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής
  • Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Τιμής
  • Διοικητής της Τάξης των Ακαδημαϊκών Φοινίκων
  • Ταξιάρχης των Τεχνών και των Γραμμάτων
  • Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής (Ελλάδα),
  • Ταξιάρχης της Εθνικής Ταξιαρχίας (Λουξεμβούργο),
  • Υψηλότερη Ταξιάρχης της Ταξιαρχίας των Τιμών (Αυστρία),
  • Ταξιάρχης της Βασιλικής Ταξιαρχίας της Δανίας,
  • Ταξιάρχης των Επιστημών, της Παιδείας και της Τέχνης (Πορτογαλία), Ταξιάρχης της Ταξιαρχίας της Τιμής (Ιταλία),
  • Τιμητικό μετάλλιο από τη Πολωνική Ακαδημία Επιστημών
  • Ασημένιο Μετάλλιο Ολυμπιακού Τάγματος από Δ. Ολυμπιακή Επιτροπή Υψηλότατη Ταξιάρχης (Μεξικό)

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα μία από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Στην τηλεοπτική εκπομπή Μεγάλοι Έλληνες πήρε την 86η θέση.

Εργογραφία – Έρευνες

  • Διοίκηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 9ο και 10ο αιώνα (1960)
  • Το Βυζάντιο και η θάλασσα (1966)
  • Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου (1971)
  • Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη (1976)
  • Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 1976
  • Βυζαντινή γεωγραφία, Ιστορική γεωγραφία του μεσογειακού κόσμου
  • Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές (1975)
  • Η διασπορά στο Βυζάντιο (1995)
  • The Making of Europe (2000)
  • Γιατί το Βυζάντιο (2010)
  • Σας μιλώ για το Βυζάντιο (2014)
  • Πόσο Ελληνικό είναι το Βυζάντιο; Πόσο Βυζαντινοί οι Νεοέλληνες (2016)
  • Μικρασία, Καρδιά του Ελληνισμού (2021)
  • Από μένα αυτά (2023) κ.ά.

* ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΔΡΑ ΛΟΪΖΟΥ ΛΟΪΖΟΥ *

Η πρόσφατη, 2023, σημαντική τιμητική ανάδειξη και επιλογή από τον Οργανισμό Oncodaily (που εδρεύει στις ΗΠΑ) του Κύπριου Δρα Λοΐζου Λοΐζου ανάμεσα στους 100 κορυφαίους Παιδογκολόγους/ Παιδοαιματολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διαμόρφωση απόψεων στο πεδίο του παιδικού καρκίνου και λευχαιμίας αποτελεί το επιστέγασμα μιας αδιάλειπτης λαμπρής και τόσο σημαντικής επιστημονικής και πλήρη από ανθρωπισμό γόνιμης πορείας. Η συνεχής μάθηση και ενημέρωση στα πλαίσια διεθνούς συνεργασίας αποτελούν στις μέρες μας τον ακρογωνιαίο λίθο ευαισθητοποίησης όλων για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Η επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ και Μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την ενεργό συμμετοχή του Δρα Λοΐζου Λοΐζου έχει δημιουργήσει ένα είδος «Ανοικτού Πανεπιστημίου» παγκοσμίως στον τομέα υποστήριξη, ενημέρωση και διαφώτιση παροχή αναγκαίας φροντίδας προς τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειες τους. Όχι λιγότερο σημαντική και η Υψηλή τιμητική διάκριση διεθνούς εμβέλειας του Δρα Λοΐζου Λοΐζου όπως ο τίτλος του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αποδεικνύει και υποδεικνύει την αναγνώριση της διαχρονικής, αποτελεσματικής και τόσο καρποφόρας προσφοράς του Δρα Λοΐζου Λοΐζου για την καταπολέμηση του καρκίνου στα παιδιά και εφήβους τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Παρόμοιες διακρίσεις στους τομείς της ιατρικής, της έρευνας, της εκπαίδευσης, ερευνών και διεθνών επιστημονικών αναζητήσεων και συνεργασιών αναβαθμίζουν όχι μόνο τους τομείς της πρόληψης, περίθαλψης και ίασης των παιδιών με καρκίνο αλλά συμβάλλουν με ουσιαστικό και χρήσιμο τρόπο στην ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών.

Ως Διευθυντής της Παιδογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αρχιεπ. Μακάριος ΙΙΙ, αλλά και σήμερα ως Πρόεδρος του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ συνέβαλε αποφασιστικά στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στον τομέα του παιδικού καρκίνου, στη δημιουργία υποδομών για καλύτερη φροντίδα των παιδιών εξειδικευμένες κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους με καρκίνο και λευχαιμία οι οποίες απουσίαζαν από τη χώρα μας. Εκπαίδευσε το ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, και εργάστηκε για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για τις ανάγκες των καρκινοπαθών και λευχαιμικών παιδιών. Η ενεργή και έντονη του δράση ως Πρόεδρος του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ συμβάλλει θετικά με ένα ευρύ φάσμα ενεργειών πολύ πέραν από την πρόληψη και θεραπεία του παιδικού καρκίνου. Η σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας για την πρόληψη και θεραπεία σε συνδυασμό με την πολύπλευρη ψυχολογική μα και οικονομική στήριξη των οικογενειών νοσούντων και αποθεραπευθέντων παιδιών συνιστούν δράσεις οι οποίες απαιτούν μακροχρόνια συνεχή κοπιαστική και επίμονη φροντίδα και αφοσίωση και την οποία για δεκαετίες τώρα ο Δρ Λοϊζος Λοϊζου επικεφαλής μεγάλης ομάδας συνεργατών του καλύπτει πλήρως. Τούτη η παράλληλη συστηματική και μεθοδική ενασχόληση του διακεκριμένου επιστήμονα με τα άμεσα κοινωνικά, οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα των ασθενών με παιδική κακοήθεια μέσα από τοπικές και διεθνείς δραστηριότητες συνεργασίας, επικοινωνίας μέσω των ΜΜΕ αλλά και κοινωνικής δικτύωσης η δημιουργία του φιλανθρωπικού Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ σαν μοχλός καθοδήγησης και υποστήριξης παιδιών με καρκίνο και τις οικογένειες τους συνιστά την επιτομή της έννοιας ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

Ο καθηγητής Λοΐζου συνεχίζει και τώρα με ακόμη περισσότερο ζήλο να εργάζεται για την πρόληψη, θεραπεία και ολοκληρωτική φροντίδα προς τα παιδιά και τους έφηβους που προσβάλλονται από καρκίνο στην Κύπρο και διεθνώς. Ιδιαίτερες οι σχέσεις του με χώρες που μας έχουν ανάγκη λόγω έλλειψης πόρων και υποδομών, όπου πέραν του 80% των παιδιών με καρκίνο πεθαίνουν. Η πολυεπίπεδη επιστημονική και ανθρωπιστική προσφορά του Δρ Λοίζου Λοϊζου αναβαθμίζει τη συμβολή της μικρής πατρίδας του, Κύπρου, αφού ως χώρα, με επιστήμονες εκπροσώπους της όπως ο Δρ Λοίζου, με συστηματική διαχρονική προσφορά, ανθεκτικότητα, αφοσίωση, υπομονή και ενεργητικότητα μπορεί να καταστεί αποτελεσματικός και χρησιμότατος συνεργός σε διεθνές επίπεδο, για την πρόοδο της ιατρικής και τη υγεία καρκινοπαθών παιδιών. Η μακροχρόνια επιστημονική πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα πρωτοποριακή συμβολή του Δρ Λοίζου Λοϊζου στον τομέα της παιδικής Ογκολογίας- Αιματολογίας αλλά και συνολικά της Ιατρικής στην Κύπρο, αποτελεί ύψιστο δείγμα αφοσίωσης και κοπιώδους επιμονής στα πιο αναβαθμισμένα Ανθρωπιστικά ιδεώδη της προστασίας και διαφύλαξης της Ανθρώπινης ζωής.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους επιστημονικούς , ανθρωπιστικούς απέραντης και μακροχρόνιας συνειδητής προσφοράς και αφοσίωσης προς τα πάσχοντα με καρκίνο παιδιά και εφήβους και τις οικογένειες τους θεωρώ την επιλογή για βράβευση του Δρ. ΛΟΪΖΟΥ ΛΟΪΖΟΥ με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ του ΣΠΕΚ 2023 ότι, πληροί στον μέγιστο βαθμό αυτές τις απαιτήσεις.

Με εκτίμηση
Δρ. Τίτος Χριστοφίδης
Πρόεδρος Επιτροπής ΣΠΕΚ “Βραβείο Ανθρωπισμού 2023”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΡΑ ΛΟΪΖΟΥ ΛΟΪΖΟΥ

Ο Δρ. Λοΐζος Γ. Λοΐζου, MD, PhD είναι Καθηγητής Παιδογκολογίας/ Παιδοαιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1960 σπούδασε Ιατρική στις Βρυξέλλες και ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική – Παιδογκολογία – Παιδοαιματολογία και μεταμόσχευση μυελού των οστών στη Γαλλία. Το 1990 κατόπιν επίσημης τιμητικής πρόσκλησης από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβε και ίδρυσε το μοναδικό κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας για παιδιά με καρκίνο στην Κύπρο την Παιδογκολογική – Παιδοαιματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ Λευκωσίας. Υπήρξε ο πρώτος και επί τρεις συνεχείς δεκαετίες από την ίδρυσή της μέχρι την αφυπηρέτησα του το 2021 Διευθυντής της υπό αναφορά κλινικής. Το 1996, επικεφαλής ιατρικής ομάδας διενήργησαν στην ομώνυμη κλινική βάση την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών, τεράστιας σημασίας νέο κεφάλαιο όχι μόνο για την Παιδοογκολογία – Παιδοαιματολογία μα και για την συνολική ιστορία της ιατρικής στην Κύπρο. Το 1997 ανάλογη επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Λ. Λοΐζου δημιούργησαν την πρώτη τράπεζα μυελού των οστών για φύλαξη αρχεγόνων πολυδύναμων κυττάρων ομφάλιου λώρου και στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας δημιούργησαν το 1998, το πρώτο υπερσύγχρονο διαγνωστικό εργαστήριο λευχαιμιών και άλλων αιματολογικών παθήσεων παιδιών και εφήβων.

Αξιόλογο μέρος της συνολικής του επιστημονικής δραστηριότητας καλύπτει η έρευνα στους τομείς περιβαλλοντικών, κληρονομικών και γενετικών παραγόντων πρόκλησης καρκίνου, τα σύνδρομα κληρονομικής προδιάθεσης και η μελέτη προβλημάτων ενηλίκων που νίκησαν τον καρκίνο στην παιδική τους ηλικία. Την ιατρική του διαδρομή κοσμεί πλούσιο συγγραφικό έργο με πολυάριθμες δημοσιεύσεις και δράσεις σε διεθνή συνέδρια για βελτίωση των ποσοστών ίασης και ποιότητας ζωής των παιδιών με καρκίνο.
Υπήρξε ιδρυτής το 1991 του μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ του οποίου είναι εκλεγμένος Πρόεδρος μέχρι σήμερα. Το ευρύ φάσμα κοινωνικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος, πρόληψη, διαφώτιση και θεραπεία όπως και μετά θεραπευτική ψυχολογική μα και οικονομική στήριξη παιδιών και εφήβων με κακοήθη νοσήματα μα και των οικογενειών τους έχει αναδείξει την ΕΛΠΙΔΑ ως μία από τις κορωνίδες των οργανωμένων συνόλων προσφοράς και στήριξης στην Κύπρο.

Τιμητικές διακρίσεις:

1. Απονομή του ύψιστου τίτλου Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2023 γεγονός το οποίο πέραν από την τιμητική του σημασία αντανακλά την εμπέδωση και συνεχή ενίσχυση και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας στους τομείς της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

2. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Oncodaily με πρόσφατη απόφαση του,2023, κατέταξε τον Δρα Λοΐζου στους 100 παγκοσμίως κορυφαίους στον τομέα της Παιδογκολογίας /αιδοαιματολογίας, ως διαμορφωτή απόψεων στον τομέα του παιδικού καρκίνου σε κοινωνικά δίκτυα.

3. Του απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία και διακρίσεις από μια σειρά από σημαντικούς οργανισμούς και κοινωνικά σύνολα όπως η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, AHEPA, η Εκκλησία της Κύπρου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό