Η αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή δεν έχει συνέπειες μόνο για τον πλανήτη. «Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση υγείας», υποστήριξε από την πλευρά της η Vanessa Kerry, Ειδική Απεσταλμένη του ΠΟΥ για την Κλιματική Αλλαγή. Η δίκαιη μετάβαση, οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση θα φέρουν την αλλαγή σημείωσαν οι συμμετέχοντες. O Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Οργάνωσης ITUC τόνισε ότι η μετάβαση είναι θέμα εμπιστοσύνης.
«Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, αυτή η ανισότητα θα αυξηθεί και θα έχετε νικητές και θα έχετε ηττημένους… Η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο τον κόσμο», επεσήμανε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε μεταξύ άλλων για τις επενδυτικές ανάγκες στο ευρωπαϊκό δίκτυο και υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές και στις υποδομές.
Το 45% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι δεν θα επιβιώσει
Η κλιματική κρίση απασχολεί εξίσου και τον επιχειρηματικό κόσμο. Διεθνής έρευνα της PricewaterhouseCoopers που πραγματοποιήθηκε εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός έδειξε ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Η βασική τους ανησυχία δεν είναι μόνο η Κλιματική Κρίση αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Περίπου το 45% από τους πάνω από 4.700 CEO που ερωτήθηκαν δεν πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους θα επιβιώσουν, αποκλείοντας σημαντικές αλλαγές, τα επόμενα δέκα χρόνια. «Υπάρχει το 55% που πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει ριζικά και θα υποστήριζα ότι είναι λίγο αφελές επειδή ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα γύρω τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της PwC, Bob Moritz, στο Reuters Global Markets Forum, ενόψει της ετήσιας συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Οι εξελίξεις στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη ήταν η κύρια ανησυχία για τους περισσότερους ερωτηθέντες, με σχεδόν το 75% να προβλέπει ότι θα άλλαζε σημαντικά την επιχείρησή τους τα επόμενα τρία χρόνια.
Η πλειοψηφία αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα απαιτήσει εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες για τους υπαλλήλους, ενώ πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες για τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, την παραπληροφόρηση και την προκατάληψη προς συγκεκριμένες ομάδες πελατών ή εργαζομένων.
Η έρευνα της PwC έδειξε επίσης μεγαλύτερη εστίαση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που πιέζουν τα περιθώρια κέρδους, με τέσσερα στα δέκα στελέχη να λένε ότι δέχονται χαμηλότερες αποδόσεις για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα. Λιγότερο από το 50% ανέφερε πρόοδο, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για το κλίμα στον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, με το 31% να λέει ότι δεν είχε σχέδια να το κάνει.
Συνολικά, οι εταιρείες ήταν πιο σίγουρες για την παγκόσμια ανάπτυξης, με το 38% να δηλώνουν πιο αισιόδοξες, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 2023. Ωστόσο, εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξες για την αύξηση των εσόδων τους το επόμενο έτος, με το 37% να αισθάνεται σίγουρο για την ικανότητά του να αυξήσει τα έσοδα, έναντι του 42% το 2023.
Πηγή: insider.gr