Καρκίνος: βρέθηκε τρόπος να σταματήσει η πρωτεΐνη που προκαλεί το 75% των όγκων – Ελπίδες σε όλη την κοινότητα για θεραπεία
Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη ευελπιστείται ότι θα συμβάλλει σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που ευθύνεται για την εξάπλωση του 75% των καρκίνων και βρήκαν τρόπο να την ελέγξουν.
Η πρωτεΐνη MYC αποτελεί μέρος της υγιούς κυτταρικής δραστηριότητας, αλλά όταν αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα, ξεφεύγει από τον κανονικό, προσεκτικά ελεγχόμενο ρόλο της και βοηθά τον καρκίνο να εξαπλωθεί.
Τώρα, σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Chemical Society, οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να εμποδίσουν αυτό να συμβεί.
Μέρος του προβλήματος στον περιορισμό της MYC είναι ότι είναι μια άμορφη πρωτεΐνη, μια πρωτεΐνη που δεν έχει μια δομή που μπορεί να στοχευτεί. Αυτό καθιστά δύσκολο για τα φάρμακα να αναγνωρίσουν αποτελεσματικά τη MYC και να την κάνουν να λειτουργεί φυσιολογικά.
Ωστόσο, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια (UCR) κατάφερε να αναπτύξει μια πεπτιδική ένωση που μπορεί να συνδεθεί ή να αλληλεπιδράσει με τη MYC και να βοηθήσει να τεθεί ξανά υπό έλεγχο.
«Η MYC δεν μοιάζει με τροφή για καρκινικά κύτταρα, αλλά περισσότερο σαν ένα στεροειδές που προάγει την ταχεία ανάπτυξη του καρκίνου. Γι’ αυτό η MYC είναι ένοχος στο 75% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Κανονικά, η δραστηριότητα της MYC ελέγχεται αυστηρά. Στα καρκινικά κύτταρα, γίνεται υπερκινητική και δεν ρυθμίζεται σωστά», λέει ο βιοχημικός Min Xue από το UCR.
Το πεπτίδιο που μπορεί να ελέγξει την «ένοχη» πρωτεΐνη
Οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν τις μικρές ποσότητες δομής που έχει η MYC προκειμένου να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη πεπτιδίων που θα μπορούσαν να κολλήσουν σε αυτή τη δομή. Ένα πεπτίδιο συγκεκριμένα, το NT-B2R, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανό στην απενεργοποίηση της MYC.
Σε δοκιμές με καλλιέργεια από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα εγκεφάλου, το NT-B2R αποδείχθηκε ότι συνδέεται με επιτυχία με τη MYC, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ρύθμιζαν πολλά από τα γονίδιά της και τελικά μειώνοντας τον μεταβολισμό και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Είναι σαν να δένεις τα χέρια κάποιου πίσω από την πλάτη, εμποδίζοντάς τον να κάνει το οτιδήποτε.
Το κλειδί για την ανακάλυψη ήταν παλαιότερη εργασία ορισμένων από τους ίδιους ερευνητές, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι καθώς η δομή και το σχήμα των πεπτιδίων άλλαζαν, αυτά τα μόρια έγιναν καλύτερα στην αλληλεπίδραση με άμορφες πρωτεΐνες -όπως η MYC.
«Τα πεπτίδια μπορούν να λάβουν μια ποικιλία μορφών, σχημάτων και θέσεων. Μόλις τα λυγίσετε και τα συνδέσετε για να σχηματίσουν δακτυλίους, δεν μπορούν να υιοθετήσουν άλλες πιθανές μορφές, επομένως έχουν χαμηλό επίπεδο τυχαιότητας. Αυτό βοηθά στη σύνδεση», λέει ο Δρ. Xue
«Βελτιώσαμε τη δεσμευτική απόδοση αυτού του πεπτιδίου σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις κατά δύο τάξεις μεγέθους. Αυτό το φέρνει πιο κοντά στους στόχους μας για την ανάπτυξη φαρμάκων», προσθέτει ο ειδικός.
Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα
Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αν και αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Αυτήν τη στιγμή το πεπτίδιο διανέμεται μέσω λιπαρών σφαιρών που ονομάζονται νανοσωματίδια λιπιδίων, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για τη χορήγηση φαρμάκων, επομένως αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
Θα χρειαστεί επίσης να διεξαχθούν αυστηρές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά ίσως έχουμε βρει μια μέθοδο για να σταματήσουμε έναν από τους τρόπους με τους οποίους ο καρκίνος παρασύρει τις υγιείς βιολογικές διεργασίες για να επιβιώσει.
«Ουσιαστικά, η MYC αντιπροσωπεύει το χάος, επειδή στερείται δομής. Αυτό, και ο άμεσος αντίκτυπός του σε τόσους πολλούς τύπους καρκίνου, τον καθιστούν ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της ανάπτυξης φαρμάκων για τον καρκίνο. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είναι τώρα στα χέρια μας», καταλήγει ο Δρ. Xue.
Πηγή: oloygeia.gr