Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας: Έκθεση για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δραμινός καθηγητής κ. Μόσχος Μορφακίδης, διοργανώνει έκθεση για την Ιστορία της Ελληνικής γλώσσας στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.
Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Θ. Πολυμένη στο proinos-typos.gr, η έκθεση ξεκίνησε από τις 9 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και 18 τρέχοντος και γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, για τη διαχρονικότητα και την αξία της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η αρχική έκθεση έγινε το καλοκαίρι του 2023 για πρώτη φορά, ενώ τώρα επαναλαμβάνεται, και μπορούν να την επισκέπτονται τόσο μεμονωμένα άτομα, όσο και σχολεία απ’ όλη την περιοχή μας σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Όπως επισημαίνει με δηλώσεις στον «Π.Τ.» η αν. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, «η Ελληνική Γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα, η οποία ομιλείται αδιαλείπτως από την εποχή της εμφάνισής της. Απαριθμεί 4.000 χρόνια προφορικής παράδοσης και 3.500 γραπτής. Είναι μια από τις σημαντικότερες γλώσσες στον κόσμο. Περιλαμβάνει πλούτο λεξιλογίου, γραμματικής και συντακτικής δομής.
Ως εκ τούτου, κέρδισε επάξια τον τίτλο της μητέρας των γλωσσών, αφού διακατέχεται από την ικανότητα του «δανείζειν» σε άλλες γλώσσες. Έχει αποτελέσει τη βάση για τους σημαντικότερους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, αφού τα περισσότερα αλφάβητα προέρχονται από το ελληνικό. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι άλλα και οι υπόλοιποι λαοί του κόσμου βασίστηκαν στην Ελληνική Γλώσσα, για να δημιουργήσουν τη δική τους, αλλά και αφομοίωσαν στο δικό τους λεξιλόγιο πολλές ελληνικές λέξεις».
Ιδιαίτερα μάλιστα τονίζει η ίδια, ότι «είναι αδιαμφισβήτητη η διαχρονικότητα και η αξία της Ελληνικής Γλώσσας τόσο για τον γλωσσικό πλούτο, όσο και για την ιστορική συνέχεια, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Η ιστορική εξέλιξη της Ελληνικής Γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας αποδεικνύει τον δομημένο, λειτουργικό και δημιουργικό της χαρακτήρα».
Σημειώνει ακόμα η κα. Πουλιούδη, ότι, «η Ελληνική Γλώσσα έχει κυρίαρχη θέση στο λεξιλόγιο των Τεχνών, των Επιστημών, της Πολιτικής, της Φιλοσοφίας και κάθε πτυχής της ανθρώπινης δημιουργίας. Ακόμη και σήμερα Επιστήμες όπως Ιατρική, Φαρμακευτική, Φυσική, Αστρονομία θεμελιώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιούν λέξεις της Ελληνικής Γλώσσας. Η Ελληνική Γλώσσα έγινε διεθνής στα χρόνια του Μ. Αλέξανδρου και των Ελληνιστικών Χρόνων. Επίσης ήταν διεθνής κατά τα χρόνια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Ελληνική Γλώσσα αντικατοπτρίζει την κοινή εθνική μας ταυτότητα, τον ενιαίο πολιτισμό μας και αποτελεί συνεκτικό δεσμό επικοινωνίας του απανταχού Ελληνισμού, ενώνοντας αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον!»
Ερωτώμενη γιατί πρέπει να μιλούμε για μία ελληνική γλώσσα σημειώνει: «; Επειδή το κριτήριο μας είναι ιδεολογικό. Θέλουμε να μιλούμε την ίδια γλώσσα με τους αρχαίους Έλληνες, αισθανόμαστε ότι μιλούμε την ίδια γλώσσα» και εξηγεί ότι, «Η πολιτική ενότητα του νέου ελληνισμού, όπως επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό και με δραματικό τρόπο ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, δυνάμωσε τους ήδη ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα αφενός στους Πόντιους και τους άλλους Μικρασιάτες και αφετέρου στους υπόλοιπους Ελλαδίτες, και οδήγησε σήμερα στη σχεδόν πλήρη γλωσσική αφομοίωση των μεν από τους δε – μια αφομοίωση που συντελέστηκε σχετικά γρήγορα και αθόρυβα, καθώς οι Πόντιοι δεν αισθάνονταν ότι έχαναν τη γλώσσα τους όταν μιλούσαν την κοινή νέα ελληνική, αφού και αυτή την ένιωθαν εξίσου δική τους ελληνική».
Πηγή: proinos-typos.gr