Λίπος στο συκώτι: Πώς μπορεί να προληφθεί ή να αναστραφεί με 3 απλές κινήσεις
Ενώ η ηπατική νόσος και το λίπος στο ήπαρ συνδέεται συχνά αποκλειστικά με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αυτό δεν είναι το μόνο έναυσμα.
Οι κακές διατροφικές επιλογές μπορούν να θέσουν τις βάσεις για λίπος στο ήπαρ, μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα καταστάσεων που προκαλούνται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Το NHS εξηγεί ότι είναι κοινή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Από την άλλη πλευρά, οι υγιεινές διατροφικές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή ακόμα και να αναστρέψουν αυτόν τον τύπο ηπατικής νόσου. Έτσι, ένας διατροφολόγος περιέγραψε τις τρεις βασικές αλλαγές που θα μπορούσαν να το πετύχουν.
«Δεν υπάρχουν -ακόμη- ιατρικές θεραπείες για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», ανέφερε η Annie Guinane, διαιτολόγος και διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι οι καλύτεροι τρόποι τόσο για την πρόληψη της έναρξης της ηπατικής βλάβης όσο και για την αναστροφή της ηπατικής νόσου όταν είναι στα αρχικά στάδια».
«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να αισθάνονται ότι κάνουν δίαιτα, επομένως εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τους ασθενείς μας για να τους βοηθήσουμε να επικεντρωθούν στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, που περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή, άσκηση και καλή ποιότητα ύπνου», τόνισε ακόμη η ειδικός.
Οι 3 αλλαγές που βοηθούν με το λίπος στο ήπαρ
Έχοντας αυτό κατά νου, η διατροφολόγος συνέστησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις που μπορεί να σας εκπλήξουν:
- πίνετε τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα,
2.τρώτε τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα και
3.ακολουθείτε μια μεσογειακή διατροφή.
Φημισμένη για τα άφθονα οφέλη της για την υγεία, η μεσογειακή διατροφή συνδυάζει τον αυθεντικό τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν δίπλα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Γενικά, είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά και ψάρια.
Από την άλλη πλευρά, τρόφιμα όπως τα πουλερικά, τα αυγά, το τυρί και το γιαούρτι καταναλώνονται μόνο με μέτρο, ενώ τα γλυκά και τα κόκκινα κρέατα επιλέγονται κυρίως σε ειδικές περιστάσεις.
Η Δρ. Guinane εξήγησε ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να κρατήσει μακριά τους πρόδρομους παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η «κακή» χοληστερόλη.
«Αυτό είναι σημαντικό γιατί τόσο οι καρδιακές παθήσεις όσο και ο διαβήτης είναι ισχυρά συνδεδεμένοι παράγοντες κινδύνου για λιπώδη ηπατική νόσο», πρόσθεσε ο διαιτολόγος.
Πηγή: oloygeia.gr