Περιφέρεια ΑΜΘ: Εντάχθηκε νέο αρδευτικό έργο του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου ύψους 8.200.000 ευρώ
Ένα νέο αρδευτικό έργο ύψους 8.240.000 ευρώ που αφορά τον ΤΟΕΒ Φρών-Πέπλου, εντάχθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η οποία και θα το χρηματοδοτήσει απ’ το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025.
Σύμφωνα με την απίφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης και δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, προχωράει το πολύ σημαντικό αυτό έργο: “Ένταξη της Πράξης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΦΕΡΩΝ-ΠΕΠΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΤΟΥ Η/Μ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5223072 στο «ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος (μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση – αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κλπ)».
Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 8.240.000,00 € και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/12/2025 και η ανάληψη των νομικών δεσμεύσεων των υποέργων πραγματοποιείται έως. 27/08/2025.
Το έργο είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή του Χρήστου Μέτιου που δέσμευσε τα χρήματα για την υλοποίηση του και η νέα διοίκηση του κ.Τοψίδη προχώρησε αυτές τις ημέρες στην ένταξη του.
Ο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου τους τελευταίους μήνες έχει πετύχει εντυπωσιακά πράγματα στο θέματα των αρδευτικών έργων που είναι πολύ σημαντικά για την μείωση του κόστους παραγωγής και την βλετίωση της ζωής και δραστηριότητας των αγροτών της περιοχής, Να θυμίσουμε ότι:
- Ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος για το αρδευτικό έργο ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στην περιοχή του Πέπλου πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ακόμα και συγκεκριμένα το: ”Αντικατάσταση και εκσυγχρονισμός του υπόγειου αρδευτικού δικτύου Πέπλου”, ύψους 2.200.000€, που αφορά σε ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο που θα αρδεύει περίπου 8.000 στρέμματα από τα 84.000 της περιοχής ευθύνης του ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου.
- Η Περιφέρεια ΑΜΘ με απόφαση του Χριστόδουλου Τοψίδη επέλεξε να υποβάλλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την μελέτη για χρηματοδότηση ύψους 10.000.000 ευρώ του αρδευτικού έργου Πετάλου Πέπλου, αφήνοντας εκτός μάλιστα το αρδευτικό έγο του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας για περιοχές του βορείου Έβρου και συγκεκριμένα πολλών χωριών του Τριγώνου Ορεστιάδας ύψους 4 εκατ. ευρώ, με το σκεπτικό ίτι δεν υπάρχουν χρήματα και για τα δύο στο συγκεριμένο πρόγραμμα του υπουργείου.
Τώρα ο κ.Τοψίδης υπέγραψε και την ένταξη ενός τρίτου αρδευτικού του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου ύψους 8,2 εκα.. ευρώ το οποίο όπως αναφέρεται στην απόφαση του:
Σήμερα η τροφοδοσία της Κύριας Αρδευτικής Διώρυγας γίνεται μέσω των δύο Αντλιοστασίων που αναφέρθηκαν. Με δεδομένα την μεγάλη απώλεια ενέργειας και νερού εντός της χωμάτινης διώρυγας, την παλαιότητα του εξοπλισμού του Ενδιάμεσου Αντλιοστασίου και γενικά το χαμηλό συντελεστή ενεργειακής απόδοσης λόγω ύπαρξης δύο Αντλιοστασίων (ακόμη και αν ο Η/Μ εξοπλισμός ήταν σε καλή κατάσταση), προκύπτει το συμπέρασμα ότι γίνεται μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Η δαπάνη άντλησης για τη λειτουργία και των δύο Αντλιοστασίων είναι υπερβολικά μεγάλη.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω προβλήματα η βασική ανάγκη του ΤΟΕΒ είναι η λειτουργία ενός και μόνο Αντλιοστασίου Αναρρόφησης – Ανύψωσης, με παράκαμψη του παλαιωμένου Ενδιάμεσου Αντλιοστασίου και η κατασκευή Νέου Αγωγού Μεταφοράς μέχρι την κεφαλή της τραπεζοειδούς Διώρυγας Δ1, με κατάργηση της υφιστάμενης χωμάτινης Διώρυγας.
Λόγω των ανωτέρω, ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΕΒ ΦΕΡΩΝ-ΠΕΠΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΤΟΥ Η/Μ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ”, ο σχεδιασμός του οποίου, αφορά στην κατασκευή νέου αντλιοστασίου επί του ποταμού Έβρου μετά του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού του και του νέου δίδυμου αγωγού μεταφοράς απευθείας ως την κεφαλή της κύριας αρδευτικής διώρυγας Δ1, με παράκαμψη της υφιστάμενης προσαγωγού διώρυγας και του ενδιάμεσου αντλιοστασίου.
Η σκοπιμότητα του ανωτέρω έργου έγκειται στη μείωση στο μισό της κατανάλωσης και της δαπάνης της ηλεκτρικής ενέργειας, της δαπάνης για τη συντήρηση του Η/Μ εξοπλισμού, της εκμηδένισησ της δαπάνης της συντήρησης της υφιστάμενης χωμάτινης διώρυγας, της μείωσης του κόστους άρδευσης των εκτάσεων και της αύξησης της στρεμματικής απόδοσης αυτών. Αρδευόμενη έκταση 80.000 στρ., των οικισμών Πέπλου, Βρυσούλας ,Αρδανίου, Πόρου, Φερών, Δορισκου, Μοναστηρακιου
Πηγή: evros-news.gr