Tο ΕΚΦΕ Κομοτηνής με το 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής στο CERN

Tο ΕΚΦΕ Κομοτηνής με το 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής στο CERN

Με μια εξαιρετική εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN, ολοκληρώθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ «Κβαντικοί Ψίθυροι στο LHC» σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Κομοτηνής. Τη διεξαγωγή του προγράμματος επιμελήθηκε υποδειγματικά ο Φυσικός κ. Ευστάθιος Αψεμίδης, ενώ την επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών η Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου, Yπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και πρώην Ερευνήτρια στο CERN.
Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε συστηματική προετοιμασία των μαθητών με δυο επιμορφώσεις σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου. Οι μαθητές επιμορφώθηκαν εκτενώς από την πρώην Ερευνήτρια στο CERN Δρ. Κυριαζοπούλου για το Καθιερωμένο Πρότυπο στη Σύγχρονη Θεωρία της Φυσικής, για την Ιστορία και τις τεχνολογικές ανακαλύψεις του CERN που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή μας ζωή, όπως παγκόσμιος διαδικτυακός ιστός (WWW), PET και θεραπείες κατά του καρκίνου. Με τη βοήθεια της Φυσικής έκαναν ένα ταξίδι πίσω στις απαρχές του χρόνου και του σύμπαντος και με απλό και εκλαϊκευμένο τρόπο ερμήνευσαν το λόγο ανάπτυξης των ισχυρών επιταχυντών του CERN και γνώρισαν τη λειτουργία τους. Με τη βοήθεια της υπευθύνου ΕΚΦΕ Κομοτηνής αντιλήφθηκαν τη σημασία των πολύπλοκων ανιχνευτών και σύνδεσαν τη δομή και τη λειτουργία τους με γνώσεις Φυσικής Λυκείου και ειδικότερα του ηλεκτρομαγνητισμού.
‘Έχοντας επιμορφωθεί για τα σύγχρονα πειράματα στο CERN, όπως το ATLAS και το CMS, ομάδα μαθητών του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ με τον Φυσικό τους κ. Αψεμίδη και την υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής Δρ. Κυριαζοπούλου, έλαβε μέρος σε διαδικτυακή ξενάγηση στο πείραμα ATLAS στις 06 Φεβρουαρίου 2024. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις υπόγειες εγκαταστάσεις του ATLAS από τον Δρ. Βαλδεράνη, Ερευνητή Φυσικό στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και τον Δημήτριο Δαμιανόγλου, Ηλεκτρονικό στο ΑΠΘ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την κ. Ραχήλ Αβραμίδου, Ερευνήτρια Φυσικό στο CERN και την κ. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη πρώην υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω.
Το αποκορύφωμα όμως του προγράμματος αποτέλεσε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο του CERN στην Ελβετία κατόπιν πρόσκλησης από την Διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του πειράματος ALICE, Δρ. Χατζηφωτιάδου Δέσποινας. Στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν 85 μαθητές, 6 εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων “Kβαντικοί ψίθυροι στο CERN”: κ. Αψεμίδης, κ. Βερρή, κ. Στοικίδης, κ. Τσαρτσάλης, κ Τσαρδακλής, κ. Καλαιτζόγλου, ο σχολικός νοσηλευτής κ. Γούλας καθώς και η Δρ. Κυριαζοπούλου, υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής που ήταν ο σύνδεσμος με το CERN.
Κατά την επίσκεψη στο CERN οι μαθητές/τριες είχαν την μοναδική ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί του ρόλου που επιτελεί το ερευνητικό κέντρο. Όλοι οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τις τρεις εκθέσεις του CERN κι εκεί με τη βοήθεια του καθηγητή φυσικής, κ. Τσαρτσάλη και της Δρ. Κυριαζοπούλου είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν μέσα από πολλά διαδραστικά παιχνίδια φυσικής, να περιεργαστούν ομοιώματα των ανιχνευτών και να δουν από κοντά διάφορα συστήματα που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους ανίχνευσης στοιχειωδών σωματιδίων.
Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα των 38 μαθητών, ηλικίας κάτω των 16 ετών, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του CERN από τον Κομοτηναίο μηχανικό του CERN, Νικόλαο Τρικούπη. Επισκέφτηκαν μαζί το Συγχροκύκλοτρο, δηλαδή το πρώτο επιταχυντή του CERN. Ο ιστορικός αυτός επιταχυντής είναι κυκλικός σταθερού στόχου και λειτουργούσε από το 1957 έως το 1990. Οι μαθητές βούτηξαν στην ιστορία και τη λειτουργία του επιταχυντή μέσα από μια μαγευτική παρουσίαση με ειδικά εφέ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Κομοτηναίο μηχανικό που ζει στην Ελβετία και εργάζεται στο CERN επί 12 έτη και να ενημερωθούν εκτενώς για τον τρόπο που ένας νέος επιστήμονας μπορεί να επιλεγεί να εργαστεί στο μεγάλο αυτό Ερευνητικό Κέντρο.
H δεύτερη ομάδα των 47 μαθητών, ηλικίας άνω των 16 ετών, μαζί με τον καθηγητή τους, κ. Αψεμίδη Ευστάθιο, επισκέφθηκαν έναν από τους τέσσερις ανιχνευτές που έχει στην περιφέρεια του ο επιταχυντής του CERN. Στο σημείο αυτό γίνεται το πείραμα LHC-ALICE, όπου, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider-LHC), πραγματοποιήθηκε μια πολύ ακριβής μέτρηση της διαφοράς μεταξύ των λόγων μάζας/ηλεκτρικού φορτίου των ελαφρών πυρήνων και αντιπυρήνων καθώς και μελέτη του πλάσματος quark-gluon.
Στο ALICE οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την αίθουσα ελέγχου κι επεξεργασίας των δεδομένων των συγκρούσεων, μίλησαν με την διευθύντρια του πειράματος και την επιστημονική επικεφαλής της ομάδας Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και παρακολούθησαν μια διάλεξη όλων αυτών που συμβαίνουν και μελετώνται στο επιστημονικό κέντρο, στην πιο απλοποιημένη και κατανοητή τους μορφή από την φυσικό επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του πειράματος. Ακολούθησαν ερωτήσεις και απορίες από τους μαθητές, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά που έβλεπαν και άκουγαν. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τις σπουδές και τη προσήλωση που χρειάζονται για να ακολουθήσει κάποιος το «λειτούργημα» του Ερευνητή στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών και έλυσαν τις απορίες τους για τον τρόπο ζωής τους.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το μεσημεριανό γεύμα στο εσωτερικό εστιατόριο του CERN, όπου οι μαθητές και οι συνοδοί τους, κινήθηκαν, έφαγαν και χαλάρωσαν ανάμεσα σε Ερευνητές και Νομπελίστες.
Τέλος, στην εκπαιδευτική εκδρομή μαθητές και συνοδοί επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στο Μιλάνο, στο Αννεσί, στη Γενεύη και στη Βενετία και ενημερώθηκαν από τον ξεναγό για την ιστορία και τον πολιτισμό των περιοχών αυτών.
Μαθητές και συνοδοί καθηγητές επέστρεψαν από την εκπαιδευτική επίσκεψη με πολλές και πολύ σημαντικές εμπειρίες για τη σύγχρονη Έρευνα στη Φυσική. Για να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη για τους μαθητές, το ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα επιμόρφωσης, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν, να ενθουσιαστούν και να εμπνευστούν από τα επιεύγματα της ανθρώπινης διανόησης!
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό