Καπραβέλος: Δεν μας ακούνε – Η κατάσταση δεν ελέγχεται
Την οριακή κατάσταση στην οποία παραμένει το σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας, επισήμανε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN TV. Όπως είπε, αν και το νοσοκομείο του δεν εφημέρευε, παρ’ όλα αυτά η νύχτα ήταν εφιαλτική.
«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες, έχουμε δύο ασθενείς στα χειρουργεία εκτός ΜΕΘ και έναν ασθενή στον θάλαμο διασωληνωμένο. Αφόρητη η πίεση στο σύστημα υγείας», ανέφερε.
Στην εφημερία που αρχίζει σήμερα, ο ίδιος εκτίμησε ότι η πίεση θα είναι μεγάλη, θυμίζοντας ότι στην προηγούμενη το «Παπανικολάου» έκλεισε με 55 εισαγωγές. «Το τέταρτο κύμα ακόμη δεν έχει τελειώσει, ακόμη έχουμε περιστατικά Δέλτα» είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν γνωρίζουν την επίπτωση της Όμικρον. «Όλα τα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο μας είναι βαριά», συμπλήρωσε.
«Αυτό που μας διακρίνει από όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης -γιατί πουθενά δεν ακούω αλλού διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ- είναι ότι το σύστημα έχει υπερβεί τα όριά του. Δηλαδή έχουμε υπερβεί όλες τις κλίνες εντατικής και υπάρχουν συμπολίτες μου διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γεγονός που καθιστά τη χώρα μου τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Εκτός ΜΕΘ διασωλήνωση δεν υπάρχει, εκτός ΜΕΘ ουσιαστικά δεν έχει καμία ελπίδα», υπογράμμισε.
Όπως είπε, για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες ζήτησαν να μην αυξηθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα και να δοθεί μια παράταση ακόμα στα σχολεία. «Εάν μας έρθει στο τέταρτο κύμα ένα πέμπτο κύμα και καθίσει επάνω, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Και δεν μας ακούνε, διότι λένε ότι ελέγχεται η κατάσταση. Η κατάσταση δεν ελέγχεται», ξεκαθάρισε ο Νίκος Καπραβέλος.
Γ. Μπουλμπασάκος, πνευμονολόγος: Θα γονατίσει το ΕΣΥ
«Αποδεκατισμένοι» από τον κορωνοϊό είναι 150 υγειονομικοί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας όπως παραδέχθηκε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στον «Ευαγγελισμό», καλώντας την κυβέρνηση να βάλει τώρα στη μάχη έναντι της Covid-19 τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια καθώς και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
«Με τον τρόπο που επιλέγει η κυβέρνηση να βοηθήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μας βοηθάει ουσιαστικά. Δεν μπορούν οι ιδιώτες συνάδελφοι, με μειωμένο μάλιστα ωράριο, να έρθουν σ’ ένα νοσοκομειακό περιβάλλον και να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Είναι χρήσιμοι κάπου αλλού, όπως στα εμβολιαστικά κέντρα και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που είναι άλλωστε μία δουλειά που την κάνουν καθημερινά και την ξέρουν καλά», σχολίασε αναφορικά με την επίταξη ιδιωτών ιατρών στις κόκκινες επιδημιολογικά περιοχές ο κ. Μπουλμπασάκος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, «εμείς περιμένουμε από την κυβέρνηση, σε αυτό το επίπεδο, να βάλει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, με τα μεγάλα θεραπευτήρια και άξιους συναδέλφους, στην αντιμετώπιση του Covid-19. Όχι φυσικά, όπως έγινε στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, όπου ο ιδιωτικός τομέας διέθεσε συνολικά 200 δωμάτια προκειμένου να πηγαίνουν από τα δημόσια νοσοκομεία τα περιστατικά Covid-19 για αποθεραπεία. Αυτό ήταν απαράδεκτο και δεν πιστεύω να συμβεί και τώρα. Και τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μπει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θα γονατίσει το ΕΣΥ».
Μιλώντας για τη μεγάλη πίεση που υφίστανται τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Μπουλμπασάκος αποκάλυψε ότι «αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός βρίσκεται σε νούμερα τα οποία προσεγγίζουν αυτά του προηγούμενου κύματος. Στη σημερινή εφημερία θα τα περάσουμε. Έχουμε 160 κοινές νοσηλείες Covid-19 από τις 180 θέσεις που διαθέτει και έχει και όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ Covid-19 κατειλημμένα. Πρέπει να αντεπεξέλθουμε και στην καθημερινή εφημερία».
Αναφορικά με το γεγονός ότι συνολικά 2.500 υγειονομικοί απέχουν από το ΕΣΥ λόγω κορωνοϊού (αναστολές και νόσηση), ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής είπε ότι αυτή την στιγμή στον «Ευαγγελισμό» είναι πάνω από 150 υγειονομικοί που νοσούν και άλλοι τόσοι είναι στο Γενικό Κρατικό.
«Σιγά σιγά οι αριθμοί αυτοί αγγίζουν το 4% σε επίπεδο χώρας. Είναι μεγάλα τα νούμερα και μαζί με την κόπωση των δύο χρόνων, αντιλαμβάνεστε τι μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί, ώστε να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό το κύμα της πανδημίας», είπε.
Όπως διευκρίνισε, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον ξεκάθαρα ανεμβολίαστοι πολίτες, καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί. «Η χώρα μας ακόμα υπολείπεται στον εμβολιασμό σε σχέση με άλλες χώρες».
Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή εργασίας λόγω της άρνησής τους να εμβολιαστούν, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι δεν νοείται υγειονομικός να μην ακολουθεί μια σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. «Είμαστε υγειονομικοί και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κόσμος και η κοινωνία έχει περισσότερες απαιτήσεις από εμάς».