Εκδήλωση Μνήμης της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής: “Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων” (φωτος)
-Για την εκδήλωση συνέπραξαν η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής
-Κεντρικός ομιλητής ο βουλευτής, καθηγητής Άγγελος Συρίγος
Στις 24 Απριλίου 1915 η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο εξόντωσης των αρμενικών πληθυσμών στα κατεχόμενα, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πατρογονικά τους εδάφη. Η επιχείρηση άρχισε με τη
σύλληψη της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας του αρμενικού λαού και συνεχίστηκε με μαζικές σφαγές Αρμενίων σε όλη την οθωμανική επικράτεια.
Περίπου 1.500.000 Αρμένιοι εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Βουλή των Ελλήνων, στις 26 Απριλίου 1996, καθιέρωσε την 24 η Απριλίου ως ημέρα μνήμης, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τα θύματα της Γενοκτονίας.
Σήμερα η μνήμη είναι ζωντανή όπως απέδειξε η εκδήλωση μνήμης, την οποία διοργάνωσαν την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.
«Οι δεσμοί μεταξύ Ελληνικού και Αρμενικού λαού είναι πολύ ισχυροί και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι Αρμένιοι υπέστησαν γενοκτονία και το ελληνικό κράτος ήταν από τα πρώτα που αναγνώρισε την γενοκτονία, ακολούθησαν και άλλα σημαντικά κράτη, όπως και η Ε.Ε.. Οφείλουμε όμως να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία διεκδίκησης μέχρι την αναγνώριση από το σύγχρονο Τουρκικό κράτος. Αισιόδοξο; Νομίζω όμως θα είναι μία κατάκτηση όχι μόνο των Αρμενίων αλλά της ίδιας της ιστορίας», είπε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης.
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης κος Ταπατζάς ανέφερε: «Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτήν εκδήλωση για να διατρανώσουμε ότι αυτό που συνέβη 109 χρόνια πριν δεν επαναληφθεί ποτέ ξανά. Την ιστορική αλήθεια δε μπορεί να την παραχαράξει κανείς. Με την γενοκτονία των Αρμενίων γράφτηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και μέσα από τον αγώνα των Αρμενίων η
διεθνής κοινότητα, οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αναγνωρίζουν την ιστορική αλήθεια. Και φυσικά ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους, γιατί η αναγνώριση είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άγγελος Συρίγος, με θέμα «Γενοκτονίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δε θα επαναληφθεί ποτέ». «Όλα όσα συνέβησαν από 1914 μέχρι το 1922 ήταν μία οργανωμένη και συνειδητή επιχείρηση να εξοντωθούν όλοι οι
χριστιανικοί πληθυσμοί της Ανατολής», είπε στην ομιλία του ο κος Συρίγος και συνέχισε «Η Διεύθυνση για τις φυλές και την εγκατάσταση πληθυσμών που ιδρύθηκε το 1913 μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων, ανέλαβε το έργο της αλλαγής της εικόνας του πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών. Αυτή έφερε εις πέρας τις λεγόμενες και μετεγκαταστάσεις πληθυσμών, που στην ουσία ήταν πορείες θανάτου.
Οι χριστιανικοί πληθυσμοί αποτελούσαν το 20% του συνολικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο τέλος του 1913. Το 1922 και πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών αυτό το ποσοστό είχε μειωθεί στο 2,5%».Στην εκδήλωση συνέδραμαν με καλλιτεχνική παρέμβαση η χορωδία αρμενικών κοινοτήτων με την διεύθυνση του πάτερ Ντανιέλ Καλογλιάν και καλλιτεχνική επιμέλεια Ρουζάν Ζοχραμπιάν. Συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και συντελεστές ήταν οι Πατρωνίδου Μεταξία (πιάνο), Βότσος Σωκράτης (ντουντούκι), Δημητρίου Βασίλης (μπουζούκι), Πρεφτίτσης Ορέστης (βιολί), Ναλμπάντης Χρήστος
(κρουστά), Ταμαζιάν Ναρινέ (τραγούδι), Καραγκιοζάκη Θεοδώρα (κανονάκι), Δάσκαλος Γιάννης (μπουζούκι), Μάιου Σοφία (βιολί), Χασάπη Μαρή (κοντραμπάσο), Δήμου Μαρία (τραγούδι). Καλλιτεχνική επιμέλεια Ηλίας Ιωαννάκης.