Τα πρώτα πρόστιμα για ανεξέλεγκτη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών είναι γεγονός στην Αν. Μακεδονία και Θράκη
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΜΘ
-Επιβλήθηκαν σε πολίτες στη Θάσο γιατί οι φωτιές που έβαλαν για να κάψουν ξερά χόρτα ξέφυγαν προκαλώντας ζημιές σε ελαιόδεντρα
Οι βροχές που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες στη Ροδόπη και συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μπορεί προσωρινά να έδωσαν μία ανάσα από την ξηρασία που βίωσε η περιοχή μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όμως το πρόβλημα παραμένει.
Γι’ αυτό και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι επί ποδός. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι έλεγχοι για όσους προβαίνουν σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή ξερών χόρτων έχουν ξεκινήσει ήδη πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1 η Μαΐου και μάλιστα έχουν υποβληθεί και τα πρώτα πρόστιμα. Στη Θάσο επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα για φέτος σε πολίτες που έβαλαν φωτιές για να κάψουν ξερά χόρτα και παλιές καλλιέργειες, όμως οι φωτιές ξέφυγαν προκαλώντας ζημιές σε ελαιόδεντρα. Η παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν καίρια στον περιορισμό των πυρκαγιών στο νησί της Θάσου που έχει
πληγεί δραματικά στο παρελθόν.
Γι’ αυτό ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και με δεδομένο ότι η περιοχή μας βιώνει υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένη ξηρασία την τελευταία τριετία, οι πολίτες οφείλουν να συμμορφώνονται στα μέτρα πυροπροστασίας και την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο και να γνωρίζουν ότι πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι αυστηρά. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου αλλά και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων. Ειδικά για την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι έως και την έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου, θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.
Επιπρόσθετα η νομοθεσία προβλέπει προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι: Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.