Ποιες 4 ασθένειες συνδέονται με το μικροβίωμα του στόματος
Το στόμα σας περιέχει πάνω από 700 γνωστά είδη βακτηρίων, καθώς και μυκήτων και ιών. Αυτή η «κοινότητα μικροβίων» αναφέρεται συνολικά ως στοματικό μικροβίωμα – και όπως το εντερικό σας μικροβίωμα, τα βακτήρια στο στόμα σας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία σας.
Ορισμένες από τις πιο συχνές ασθένειες που προκαλούνται από αλλαγές στο στοματικό σας μικροβίωμα είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Όμως, ολοένα και περισσότερες ενδείξεις δείχνουν ότι το στοματικό μικροβίωμα συνδέεται επίσης με πολλές άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας που εμφανίζονται σε άλλα σημεία του σώματος.
4 παθήσεις που συνδέονται με το μικροβίωμα του στόματος
- Αναπνευστικές παθήσεις
- Καρδιακές παθήσεις
- Καρκίνος του παχέος εντέρου
- Νόσος Αλτσχάιμερ
1. Αναπνευστικές παθήσεις
Εφόσον ο αναπνευστικός σωλήνας ξεκινά από το στόμα και καταλήγει στους πνεύμονες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο υπερβολικός πολλαπλασιασμός του στοματικού μικροβιώματος μπορεί να οδηγήσει στην μεταφορά αυτών των μικροβίων στους πνεύμονες.
Επίσης, η έρευνα έχει δείξει ότι η διατήρηση τακτικών πρακτικών στοματικής υγιεινής και ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών σε οίκους ευγηρίας μπορεί να μειώσει τον αριθμό των περιπτώσεων πνευμονίας κατά ένα τρίτο σε ηλικιωμένους.
Η διατήρηση της καθαριότητας των τεχνητών οδοντοστοιχιών και των προστατευτικών στόματος είναι επίσης σημαντική.
Η κακή στοματική υγεία έχει επίσης συνδεθεί με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τη κακή αναπνευστική λειτουργία, καταστάσεις οι οποίες συνδέονται με αλλαγές στο στοματικό μικροβίωμα.
2. Καρδιακές παθήσεις
Μια από τις πιο κοινές ασθένειες του στοματικού μικροβιώματος είναι η χρόνια ουλίτιδα. Πρόκειται για μια καταστρεπτική φλεγμονώδη αντίδραση που καταστρέφει το οστό και τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, οδηγώντας τελικά σε απώλεια δοντιών.
Αυτή η ασθένεια προκαλείται από υπερβολικό πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που ευδοκιμούν στις σχισμές μεταξύ των ούλων και των δοντιών σας, λόγω κακής στοματικής υγιεινής.
Αλλά αυτό που προβληματίζει τους ερευνητές εδώ και χρόνια είναι η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ουλίτιδας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η σύνδεση αυτή, μπορεί να οφείλεται σε κοινούς παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, η ουλίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιο συχνές στους καπνιστές.
Άλλοι επιστήμονες, έχουν υποστηρίξει ότι τα βακτήρια της ουλίτιδας μπορεί να ταξιδέψουν στην καρδιά και να προκαλέσουν μόλυνση. Δεν υπάρχουν ωστόσο πειστικά δεδομένα για αυτό τον ισχυρισμό.
Η ουλίτιδα πυροδοτεί επίσης μια έντονη φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση. Η φλεγμονή είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις. Έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ανοσοκυττάρων και χημικών σημάτων που καταπολεμούν τη λοίμωξη.
Αλλά η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η φλεγμονή που προκαλείται από την ουλίτιδα μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Μια μελέτη έδειξε, ότι η θεραπεία της ουλίτιδας μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής στην κυκλοφορία του αίματος και βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία των αρτηριών.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει, ότι η θεραπεία της ουλίτιδας μειώνει τα συνολικά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.
Αυτές οι μελέτες καταδεικνύουν πώς μια ασθένεια στο στόμα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των ιστών σε άλλα σημεία του σώματος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν την ουλίτιδα για δεκαετίες, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία είναι σημαντικές.
3. Καρκίνος του παχέος εντέρου
Είναι γνωστό ότι τα στοματικά βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του στομάχου και να φτάσουν στο έντερο. Γενικά, τα μικρόβια του στόματος δεν είναι καλά προσαρμοσμένα σε αυτό το νέο περιβάλλον και συνήθως πεθαίνουν.
Ωστόσο, το 2014, δύο μελέτες έδειξαν ότι οι καρκίνοι του εντέρου, είχαν μεγάλο αριθμό αποικιών ενός είδους βακτηρίου που ονομάζεται Fusobacterium, το οποίο βρίσκεται συνήθως στην οδοντική πλάκα.
Και οι δύο μελέτες έδειξαν επίσης ότι το Fusobacterium έχει υψηλή συγγένεια με τα κακοήθη καρκινικά κύτταρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων επιτρέπει στο βακτήριο να συνδέεται και να εισβάλει στον όγκο.
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το Fusobacterium μπορεί να βρεθεί σε καρκινικούς όγκους σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα.
Η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, στους οποίους υπήρχαν μεγάλες αποικίες του Fusobacterium, ανταποκρίθηκαν χειρότερα στη χημειοθεραπεία και έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αποικίες του βακτηρίου.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι όγκοι που είναι μολυσμένοι με Fusobacterium είναι πιο επιθετικοί και επομένως πιο πιθανό να εξαπλωθούν, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι μολυσμένοι με το βακτήριο.
Οι έρευνες για αυτή τη σχέση των καρκινικών όγκων και του βακτηρίου Fusobacterium βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το πόσο άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του εντέρου θα μπορούσαν να εμβολιαστούν κατά αυτού του στοματικού μικροβίου.
4. Νόσος Αλτσχάιμερ
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες συνδέσεις μεταξύ της στοματικής υγείας και των παθήσεων, αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η χρόνια ουλίτιδα έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη γνωστική εξασθένηση σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Όμως, επειδή τόσο η ουλίτιδα όσο και η νόσος Αλτσχάιμερ σχετίζονται με τη γήρανση, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν υπάρχει σαφής σχέση αιτίου-αποτελέσματος.
Ωστόσο, έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ παρουσίασε αποικίες του P. gingivalis – ενός από τα κύρια βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα. Όπως και με τις καρδιακές παθήσεις, η φλεγμονή που προκαλείται από την ουλίτιδα έχει επίσης προταθεί ως παράγοντας που οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ, σε ασθενείς με κακή στοματική υγιεινή.
Καλή στοματική υγεία
Παρόλο που ο αντίκτυπος της κακής στοματικής υγείας φαίνεται τεράστιος, τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τη δύναμη να διαχειριστούμε το στοματικό μας μικροβίωμα και να αποτρέψουμε ασθένειες που σχετίζονται με αυτό.
Ένα καλό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητο. Αυτό περιλαμβάνει το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και τον τακτικό καθαρισμό με οδοντικό νήμα για τον έλεγχο της πλάκας και τη μείωση της εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας.
Επίσης, το να το κόψετε το κάπνισμα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ουλίτιδα. Είναι επίσης σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες, για επαγγελματικό καθαρισμό και συμβουλές για την προσωπική σας στοματική υγιεινή.
Όλη αυτή η φροντίδα δεν βελτιώνει μόνο το χαμόγελό σας, μπορεί ακόμη και να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.
Πηγή: oloygeia.gr