Ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (φωτος)

Ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (φωτος)

«Η ειρηνική συνύπαρξη είναι δυνατή στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο»

-Αρκεί να δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που συγκλήθηκε στο Βουκουρέστι το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Οργάνωσης και Πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, εκπροσώπησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια διεθνής οργάνωση στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο.

Παρατίθεται η ομιλία που εκφώνησε ο Ιλχάν Αχμέτ στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και φωτογραφικό υλικό από την συνεδρίαση και τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια διεθνής οργάνωση στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο.
Αν και η Σοσιαλιστική Διεθνής είχε γεωγραφικές επιτροπές που σχετίζονται με διαφορετικές ευρωπαϊκές περιοχές, είναι η πρώτη φορά που μετά από πρόταση του Προέδρου της, Pedro Sanchez, δημιουργείται μια κοινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή η επιτροπή έχει τρεις κύριους στόχους:

Α. Να είναι ένας χώρος διαλόγου μεταξύ αδελφών κομμάτων από χώρες της ΕΕ, από υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, καθώς και με αδελφά κόμματα από χώρες μη μέλη της ΕΕ.
Β. Να συζητά θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των άλλων Ηπείρων.
Γ. Να τεθούν επί τάπητος οι κοινές προκλήσεις και να ανοίξουν δρόμοι για  ενωτικές πρωτοβουλίες, κοινές στρατηγικές, να καλλιεργηθεί η αλληλεγγύη για την ενδυνάμωση των σοσιαλιστικών κομμάτων με γνώμονα τις βασικές αξίες της
Σοσιαλιστικής Διεθνούς.


Η συνάντηση του Βουκουρεστίου φιλοξενήθηκε από το κυβερνών Ρουμανικό Σοσιαλιστικό κόμμα, (PRD), μέλος της Σ.Δ., και συνέπεσε χρονικά αμέσως μετά τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου και την παραμονή του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας.
Ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Ιλχάν Αχμέτ έκανε αναφορά στον κ. Γιώργο Παπανδρέου που κράτησε το τιμόνι της Οργάνωσης με επιτυχία για μακρά σειρά ετών, εστίασε στις πρωτοβουλίες του σημερινού προέδρου της και πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσες που δρομολογεί το περεταίρω άνοιγμα της Διεθνούς σε αδελφά κόμματα κινήσεις και οργανώσεις από κάθε γωνιά της Ευρώπης, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για την φιλοξενούσα χώρα της Ρουμανίας και τις μακραίωνες σχέσεις που
την συνδέουν με την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου της ευρωπαϊκής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Ιλχάν Αχμέτ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Συμμετείχα το Σάββατο 6 Ιουλίου στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτής της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρουσία του Προέδρου της και πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, αξιολογήσαμε μεταξύ άλλων τις διαστάσεις που λαμβάνει το ανερχόμενο ακροδεξιό φαινόμενο στην Ευρώπη και συζητήσαμε τις προτάσεις μας για να διεκδικησούμε την εξουσία με καλύτερους όρους τα σοσιαλιστικά κόμματα.


Στην διάρκεια της ομιλίας μου έκανα ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα ειρηνικής συνύπαρξης των πολυπολιτισμικών κοινωνιών.
«Ως μειονοτικός βουλευτής από την περιοχή της Θράκης, όπου άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, θρησκείας και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ζουν αρμονικά, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι δυνατή στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκεί να δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις, με τον Ισπανό πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Pedro Sanchez, τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu καθώς και με τον Πρόεδρο του τουρκικού
κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, Özgür Özel.


Αναφέρθηκα, τέλος, στον σημαντικό ρόλο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήδη από την δεκαετία του 1990, που υποστήριξαν πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έχοντας, όμως, πάντοτε ως βασικό πρόταγμα και σταθερό γνώμονα στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, την προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές
δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ειρηνική επίλυση διαφορών.»

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό