Η «Νίκη της Ξάνθης» είναι και πάλι διαθέσιμη στο κοινό

Η «Νίκη της Ξάνθης» είναι και πάλι διαθέσιμη στο κοινό

Η «Νίκη της Ξάνθης» το ιδιαίτερο και πρωτότυπο αυτό έργο που δημιούργησε ο ταλαντούχος Τριαντάφυλλος Βαϊτσης είναι και πάλι στη διάθεση του κοινού.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός καλλιτέχνης από την Ξάνθη:

«Για όσους δεν γνωρίζουν… στο πρώτο “Σπίτι της Σκιάς” είχα κάνει το ηλιακό γλυπτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Ζωγράφισα λοιπόν τη γλάστρα με τα λουλούδια που βλέπετε κι από πάνω έκανα αυτό το ηλιακό γλυπτό (κολλώντας μικρά κομμάτια corian στον τοίχο). Από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο, κάθε πρωί, με το φως του ήλιου βγαίνει στη σκιά, αυτή η γυναίκα και ποτίζει τα λουλούδια. Το όνομα του έργου “Η Νίκη της Ξάνθης” παραπέμπει μεν στη Νίκη της Σαμοθράκης αλλά στην ουσία είναι το όνομα της φίλης μου Νίκης από την Ξάνθη, που πόζαρε με ένα ποτιστήρι για να πάρω το σχέδιο.

Όταν μετακόμισα στο δεύτερο Σπίτι της Σκιάς, οι επόμενοι ενοικιαστές έβαψαν το κτίριο με αποτέλεσμα να χαλάσουν το έργο, ενώ είχαμε συνεννοηθεί για το τι θα κάναμε στην περίπτωση αυτή. Για αρκετά χρόνια, μετά από την καταστροφή του γλυπτού, δεν μπορούσα να το διορθώσω μιας και δεν μπορούσα να συνεννοηθώ με τους ενοικιαστές του χώρου. Τώρα που έφυγαν, το έκανα…

Μπορείτε λοιπόν, να δείτε τη Νίκη να ποτίζει κάθε πρωί. Τον Απρίλιο η κατάλληλη ώρα είναι περίπου στις 10 παρά πέντε και όσο περνάνε οι μέρες, η Νίκη βγαίνει λίγο αργότερα. Η τέλεια σκιά είναι στις 19 Ιουλίου, στις 10:23. Στην Ξάνθη, στη Μαυρομιχάλη 1, στον 1ο όροφο, στη γωνία του κτιρίου».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό