Αποτελέσματα από το πρώτο γκάλοπ για το πρώτο εξάμηνο της θητείας του νέου περιφερειάρχη ΑΜΘ, από την aftodioikisi.gr
Αρνητικό είναι το πρόσημο για το πρώτο εξάμηνο της θητείας του νέου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης (ΑΜΘ) Χ. Τοψίδη. Αυτό προκύπτει από την δημοσκόπηση* του aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από 25 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2024, σε δείγμα 927 ατόμων.
Συγκεκριμένα:
-Οι μισοί (50%) πολίτες της περιοχής θεωρούν ότι η, υπό τον Χ. Τοψίδη, νέα περιφερειακή Αρχή κινείται σε «λάθος κατεύθυνση», έναντι 46% που δηλώνει σε «σωστή».
-Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, είναι κατά σειρά:
*Η καθαριότητα/διαχείριση των απορριμμάτων και το κυκλοφοριακό/στάθμευση, με έναν στους πέντε πολίτες (ποσοστό 20%) να τα θεωρούν ως πρωτεύοντα. *Ακολουθούν με ακριβώς τα ίδια ποσοστά (12%), δύο παρεμφερή θέματα: Η «φτώχεια» και η «ανάπτυξη/τόνωση της αγοράς», ενώ εντύπωση προκαλεί και το υψηλό ποσοστό των πολιτών (επίσης 12%), που απαντά η «διαφθορά».
Τα τρωτά σημεία του Τοψίδη
-Το βασικό τρωτό σημείο της νέας περιφερειακής Αρχής και του Χρ. Τοψίδη είναι «το έργο του για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», καθώς το 40% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο», έναντι 36% που απαντά «λίγο» και 24% «πολύ».
-Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζει η νέα περιφερειακή Αρχή και στην «κατάρτιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της περιοχής», με το 38% των πολιτών να είναι «καθόλου ικανοποιημένο», το 27% «λίγο» και το 35% «πολύ».
-«Ισοπαλία» (27% «πολύ», 27% «καθόλου ικανοποιημένοι») καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο της θητείας της νέας περιφερειακής Αρχής, αναφορικά με τη «διαχείριση του ΕΣΠΑ», ενώ το 46% δηλώνει «λίγο ικανοποιημένο».
-Τέλος, τις καλύτερες επιδόσεις της εμφανίζει η νέα περιφερειακή Αρχή στην «διευκόλυνση των επιχειρήσεων της περιοχής», καθώς το 42% δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο», το 19% «λίγο» και το 35% «καθόλου».
*Μικτή (διαδικτυακή -80% και τηλεφωνική -20%) έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον Διαδικτυακό τόπο https://www.aftodioikisi.gr.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 927 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 741 με την online έρευνα και τα 186 με την τηλεφωνική έρευνα με ποσοστώσεις δήμων.
Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα GoogleForms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα έξι ημερών, από 25 έως 30 Ιουνίου 2024. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 5 και 6 Ιουλίου 2024.
Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS, και τα εργαλεία ποσοτικής ανάλυσης που παρέχει το Microsoft Excel.