Έρχεται χρηματοδότηση για το πόσιμο νερό-Θα τρέξουν οι Δήμοι της Ροδόπης;
ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διαρκώς διογκούμενα είναι τα προβλήματα ύδρευσης, αλλά και άρδευσης στο νομό Ροδόπης
Διαρκώς διογκούμενα είναι τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης στο νομό Ροδόπης εν μέσω μάλιστα θέρους και ξηρασίας. Τα απαραίτητα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης, μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, νέα αντλιοστάσια, σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο και αποστραγγιστικά έργα, απουσιάζουν. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα για το πόσιμο νερό, οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια πρόκειται να μεγαλώσουν. Σύμφωνα μάλιστα
με το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το πόσιμο νερό», που εκπονήθηκε το 2022, η εκτίμηση των υδρευτικών αναγκών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για το 2030 ανέρχεται στα 57.545.904 κυβικά μέτρα, ενώ για το 2021 ήταν 56.901.875 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τις παραδοχές του ίδιου Σχεδίου «…κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού για να αντιμετωπισθούν φαινόμενα τοπικής υποβάθμισης της ποιότητας του νερού προς κατανάλωση…».
Στην Π.Ε. Ροδόπης εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα στην ύδρευσης με πολύωρες διακοπές υδροδότησης στις Σάπες και οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Σαπών, τη Μαρώνεια και το παραλιακό μέτωπο Πλατανίτη και ευρύτερα. Πρόβλημα έλλειψης νερού εντοπίζεται και στον Δήμο Αρριανών στα χωριά Στροφή, Αγιοχώρι και Νέδα και για την
αντιμετώπισή του λαμβάνονται ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα από την διοίκηση του Δήμου. Στον Δήμο Κομοτηνής σε κάποιες τοπικές κοινότητες παρατηρείται έλλειψη νερού, όχι τόσο γιατί δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού, αλλά, αφενός λόγω της υπερκατανάλωσης για άρδευση κήπων, αγροτεμαχίων κ.λπ., και αφετέρου λόγω παράνομων υδροληψιών.
Το πρόβλημα αφορά και τον τομέα της άρδευσης με τραγικές συνέπειες για κτηνοτρόφους και αγρότες. Είναι γνωστά τα προβλήματα υφαλμύρωσης στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής, ενώ η περιορισμένη κι ανεπαρκής άρδευση σε όλη την Π.Ε. Ροδόπης κι ιδιαίτερα στους Δήμους Αρριανών και Ιάσμου, θέτει σε κίνδυνο τις σοδειές των παραγωγών, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξυπηρετούνται με βυτιοφόρα.
Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των δικτύων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα τοπικής υποβάθμισης της ποιότητας του νερού προς κατανάλωση, καθώς και των αντλιοστασίων, τα οποία είναι πεπαλαιωμένα,
υπολειτουργούν και παρουσιάζουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με ταυτόχρονη μεγάλη απώλεια ύδατος λόγω εφαρμογής παρωχημένης τεχνολογίας, κρίνεται αναγκαία. Βέβαια από την παραδοχή των προβλημάτων μέχρι και την επίλυσή τους η απόσταση είναι μεγάλη και η ετοιμότητα των Δήμων της Ροδόπης θα κριθεί στην πράξη.
Και αυτήν την ετοιμότητα θα κληθούν να αποδείξουν οι Δήμοι της Ροδόπης πολύ σύντομα, αφού όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 22 Ιουλίου, αναμένεται να «τρέξει» τομεακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για την παροχή
πόσιμου νερού και την διαχείριση υδάτων. Σύμφωνα με όσα είπε ο κος Τοψίδης το πρόγραμμα θα προβλέπει χρηματοδότηση μέχρι 150.000 ευρώ για τους Δήμους.
Προέτρεψε τους Δήμους να είναι σε ετοιμότητα για ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας που επικρατεί στους Δήμους, διευκρίνισε ότι «όσοι δεν ενταχθούν, θα βρούμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να ενταχθούν και αυτοί».