Σοβαρό ανθρώπινο λάθος πίσω από τη μεγάλη φωτιά στη Νέα Σάντα Ροδόπης

Σοβαρό ανθρώπινο λάθος πίσω από τη μεγάλη φωτιά στη Νέα Σάντα Ροδόπης

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 59ΧΡΟΝΟΣ ΩΣ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στον υπαίτιο, ο οποίος διέφυγε από το σημείο όταν προκλήθηκε η φωτιά, συνελήφθη την επόμενη μέρα και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα

Μία αντλία ποτίσματος που υπερθερμάνθηκε και εξερράγη βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη φωτιά στη Νέα Σάντα Ροδόπης, με τον ιδιοκτήτη της, έναν 59χρονο ημεδαπό κάτοικο της περιοχής, να συλλαμβάνεται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και να οδηγείται στον Εισαγγελέα. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας, που φέρεται να προκάλεσε με τις ενέργειές του την πυρκαγιά, αρχικά διέφυγε από το σημείο αντιλαμβανόμενος το λάθος που έκανε, προσπάθησε να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά τελικά συνελήφθη την επομένη της φωτιάς.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (3/8) σε χαμηλή βλάστηση στη Νέα Σάντα πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω της ξηρασίας και των ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός από πυροσβέστες, ξεπέρασαν τους 150, από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Κεντρική
Μακεδονία, με ομάδες πεζοπόρων από την Ε.ΜΟ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, δεκάδες οχήματα (47), μεγάλος αριθμός από εναέρια μέσα, αεροσκάφη και ελικόπτερα.


Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Δ’ΣΣ αφού με προσωπικό και μηχανήματα επιχειρούσε με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Καταλυτική και η συνδρομή από την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας ΑΜΘ και των Δήμων με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Στην μάχη της κατάσβεσης και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Το μέτωπο της Νέας Σάντας μετά από ολονύχτια μάχη τέθηκε υπό τον έλεγχο της Πυροσβεστικής το μεσημέρι της Κυριακής 4/8, ενώ δυνάμεις παρέμειναν στο σημείο και τις επόμενες μέρες, διασφαλίζοντας ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Ενδεικτικά της επικινδυνότητας της φωτιάς είναι το γεγονός ότι ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά στο χέρι, στην προσπάθεια
κατάσβεσης.
Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν την μάχη της κατάσβεσης, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, έκαναν έρευνα για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς. Και δεν άργησαν να φτάσουν στην άκρη του νήματος χάρη στα στοιχεία που συνέλεξαν, αλλά και στις μαρτυρίες, που ανέφεραν ότι άκουσαν θόρυβο στην περιοχή το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής γρήγορα έφτασαν στα ίχνη ενός άνδρα 59 ετών, ο οποίος εκτελούσε γεωργικές εργασίες εντός της δασικής περιοχής στη Νέα Σάντα. Ο άνδρας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούσε εργασίες ποτίσματος με την χρήση αντλίας που υπερθερμάνθηκε και προκάλεσε τη φωτιά, συνελήφθη στις 4 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.363,75€, ενώ οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, προκειμένου να αποφασιστεί η ποινική του μεταχείριση.
Βρισκόμαστε στην καρδιά της κλιματικής κρίσης, σε μια συνθήκη που είναι ανυπέρβλητη.
Τα εναέρια σηκώνονται υποχρεωτικά με την οποιαδήποτε αναγγελία, δηλαδή δεν περιμένουμε να φτάσει ο πυροσβέστης για να μας πει ότι υπάρχει πυρκαγιά.

Και άλλα πρόστιμα από την πυροσβεστική σε Ξάνθη και Έβρο


Την ώρα που ένας άνθρωπος στη Ροδόπη συλλαμβάνονταν ως υπαίτιος για την πρόκληση της φωτιάς στη Νέα Σάντα και του επιβάλλονταν διοικητικά πρόστιμα, σε γειτονικούς νομούς οι πυροσβεστικές υπηρεσίες διεξήγαγαν ελέγχους και επέβαλλαν πρόστιμα, ακριβώς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250 €, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση 5ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αλεξανδρούπολης- Απάλου, στον Έβρο. Τέλος, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.750€, την 01 Αυγούστου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ξάνθης, σε ημεδαπή, η οποία προέβη σε εναπόθεση εύφλεκτων υλικών πλησίον δασικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «Κοτζά Ορμάν», του Δήμου Τοπείρου, στην Ξάνθη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό