Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στα χαράτσια του «τέλους ταφής» και της «περιβαλλοντικής εισφοράς»

Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στα χαράτσια του «τέλους ταφής» και της «περιβαλλοντικής εισφοράς»

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο Χρήστος Ποτόλιας ζητάει να ενημερωθεί το Σώμα και να πάρει θέση επί του θέματος

Nα καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του «τέλους ταφής» και της «περιβαλλοντικής εισφοράς» και να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ζητάει με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας με τον Δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Ποτόλια.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου η ΛΣ υποβάλλει το παρακάτω κείμενο, προκειμένου να λάβει θέση το όργανο στην επόμενη συνεδρίαση του

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή του «τέλους ταφής» και «περιβαλλοντικής εισφοράς», που θα επιβληθεί  σε βάρος των δήμων και των δημοτών, από 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ).

Όπως είναι γνωστό το «τέλος ταφής» είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά» με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Τώρα η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επιβάλει το τέλος ταφής, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της «περιβαλλοντικής εισφοράς» του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί.

Πρόκειται για μια ακόμη φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Ο Δήμος μας, θα καταβάλει από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια πολλαπλάσια χρήματα.

Με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν, στο όνομα της «κυκλικής οικονομίας», μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, τα οποία θα εκτοξευθούν, τις χρυσοφόρες «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων και τις επενδύσεις τους στη διαχείριση των απορριμμάτων, κυρίως στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), από τις οποίες θα παράγονται «εναλλακτικά καύσιμα» (SRF/RDF) για την καρκινογόνο καύση τους σε σταθμούς παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας και στις τσιμεντοβιομηχανίες.

Η θέση της ΚΕΔΕ, για αναστολή της επιβολής των παραπάνω τελών μέχρι το τέλος του 2023, γιατί οι δήμοι δεν έχουν ακόμη τις κατάλληλες «υποδομές» και γιατί «Δεν πρόβλεψε χρηματοδοτικά εργαλεία για την προετοιμασία και ωρίμανση των έργων, ούτε βέβαια για την υλοποίηση των ΜΕΑ, ΜΕΒΑ και των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων», μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Το Δημοτικό συμβούλιο ζητά:

  • Την κατάργηση άμεσα των χαρατσιών του «τέλους ταφής» και της «περιβαλλοντικής εισφοράς».
  • Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις.
  • Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
  • Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στον τομέα αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Θέση της ΛΣ είναι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγειά του λάου, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα».

KavalaPost

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό