Αλέν Ντελόν: Έκλεισαν για πάντα τα ωραιότερα μάτια του κινηματογράφου!-Η καριέρα και η πολυτάραχη ζωή του

Αλέν Ντελόν: Έκλεισαν για πάντα τα ωραιότερα μάτια του κινηματογράφου!-Η καριέρα και η πολυτάραχη ζωή του

Ο Αλέν Ντελόν, ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός, έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία καριέρα στον κινηματογράφο.

Γνωστός για τη γοητεία του (διέθετε τα ωραιότερα μάτια του κινηματογράφου) και τις αξέχαστες ερμηνείες του σε ταινίες όπως «Ο Σαμουράι» και «Το Ρόδο του Καΐρου» ο Ντελόν καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του γαλλικού και παγκόσμιου σινεμά. Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

(Ο μεγάλος Γάλλος Σταρ με τα παιδιά του)

Στις 19 Μαΐου 2019, κατά τη διάρκεια της απονομής του τιμητικού Χρυσού Φοίνικα από τα χέρια της κόρης του Anouchka, ο Αλέν Ντελόν είχε σχολιάσει ότι το βραβείο αυτό ήταν για εκείνον «ένα μεταθανάτιο αφιέρωμα» που του αποδόθηκε «εν ζωή».

«Ο Alain-Fabien, η Anouchka, ο Anthony, καθώς και ο σκύλος του Loubo, ανακοινώνουν με βαθιά θλίψη την απώλεια του πατέρα τους. Έφυγε ήρεμα στο σπίτι του στο Douchy, περιτριγυρισμένος από τα τρία του παιδιά και τα αγαπημένα του πρόσωπα. (…) Η οικογένεια παρακαλεί να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά της σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή πένθους», αναφέρει η οικογένεια σε κοινή ανακοίνωση.

Ο Αλέν Φαμπιάν Μορίς Μαρσέλ Ντελόν (Alain Fabien Maurice Marcel Delon‎‎), γνωστός  απλά ως Αλέν Ντελόν υπήρξε θρύλος του γαλλικού σινεμά  τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Ο Ντελόν γεννήθηκε στο Σω (σημερινό Ω-ντε-Σεν), του Ιλ-ντε-Φρανς, ένα πλούσιο προάστιο του Παρισιού στις 8 Νοεμβρίου 1935 .

Φοίτησε σε καθολικό οικοτροφείο, το πρώτο από τα πολλά σχολεία από τα οποία αποβλήθηκε λόγω απείθαρχης συμπεριφοράς. Ο Ντελόν άφησε το σχολείο στα 14 του και εργάστηκε για λίγο στο κρεοπωλείο του πατριού του. Κατατάχθηκε στο Γαλλικό Ναυτικό τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 17 ετών, και κατά τη διάρκεια του 1953-1954 υπηρέτησε ως πεζοναύτης στον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας.

Το 1956, μετά τη ναυτική του θητεία, ο Ντελόν επέστρεψε στη Γαλλία και ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος, αχθοφόρος, γραμματέας και βοηθός πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε φίλος με την ηθοποιό Μπριζίτ Ομπέρ, και ενώθηκε της σε ένα ταξίδι στο Φεστιβάλ των Καννών, απ’ όπου θα ξεκινούσε η κινηματογραφική του καριέρα.

Η καριέρα του ξεκίνησε όταν ένας «σκάουτερ» εντόπισε τον χαρισματικό Ντελόν κατά τη διάρκεια ενός αυτοσχέδιου κάστινγκ στο περιθώριο του Φεστιβάλ Καννών, σε μια εποχή που ο νεαρός τότε Γάλλος έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει.

Η απαράμιλλη καριέρα του Αλέν Ντελόν

Ο Ντελόν γρήγορα εδραιώθηκε ως πρωταγωνιστής με τον ρόλο του στην ταινία «Plein Soleil» (1960) του René Clément, όπου ενσάρκωσε τον Tom Ripley, έναν από τους πιο διάσημους και αμφιλεγόμενους χαρακτήρες της λογοτεχνίας. Η ερμηνεία του τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο ταλαντούχους και γοητευτικούς ηθοποιούς της εποχής του.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Ντελόν συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του γαλλικού σινεμά. Η συνεργασία του με τον Jean-Pierre Melville ήταν ιδιαίτερα καθοριστική, με ταινίες όπως «Le Samouraï» (1967), όπου ο Ντελόν υποδύθηκε τον αινιγματικό εκτελεστή Jef Costello, έναν ρόλο που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα δείγματα του νουάρ κινηματογράφου. Αυτή η ταινία, μαζί με άλλες, όπως το «Le Cercle Rouge» (1970), καθιέρωσαν τον Ντελόν ως σύμβολο του σκληρού, μοναχικού άνδρα με αυστηρούς κώδικες τιμής.

Η δεκαετία του 1970 ήταν επίσης σημαντική για την καριέρα του Ντελόν, με επιτυχίες όπως «Borsalino» (1970), όπου συνεργάστηκε με τον Jean-Paul Belmondo, έναν άλλο θρύλο του γαλλικού κινηματογράφου. Οι δύο ηθοποιοί έφεραν στη ζωή τους θρυλικούς χαρακτήρες του γαλλικού υποκόσμου, προσφέροντας στο κοινό μια από τις πιο αξέχαστες συνεργασίες της εποχής.

Ο Ντελόν δεν περιορίστηκε μόνο σε ρόλους του σινεμά, αλλά δοκίμασε τις δυνάμεις του και στην παραγωγή ταινιών. Ανέλαβε την παραγωγή για πολλές από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, όπως το «Pour la peau d’un flic» (1981) και το «Parole de flic» (1985), αναδεικνύοντας την επιχειρηματική του δεινότητα στον κόσμο του κινηματογράφου.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, ο Ντελόν συνέχισε να συμμετέχει σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, αν και με πιο επιλεκτικούς ρόλους. Το 2001, πρωταγωνίστησε στην ταινία Les Acteurs του Bertrand Blier, ένα έργο που συγκέντρωσε μια πλειάδα Γάλλων ηθοποιών, αποτίοντας φόρο τιμής στον ίδιο τον κινηματογράφο. Παράλληλα, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, όπως το Fabio Montale (2001), μια σειρά αστυνομικών ταινιών, βασισμένη σε μυθιστορήματα του Jean-Claude Izzo.

Ωστόσο, ο Ντελόν σταδιακά μείωσε τις εμφανίσεις του μπροστά στην κάμερα, επικεντρώνοντας την προσοχή του στην προσωπική του ζωή και στην αναγνώριση της συνολικής του προσφοράς στον κινηματογράφο. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του στον 21ο αιώνα ήταν η βράβευσή του με τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 2019. Η συγκεκριμένη βράβευση, η οποία συνοδεύτηκε από συγκίνηση και χειροκροτήματα, αναγνώρισε τη διαχρονική επιρροή και το ταλέντο του Ντελόν, που είχε αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η προσωπική ζωή του δεν έμεινε μακριά από τις στήλες των εφημερίδων, καθώς η ανάμειξή του στην υπόθεση Μάρκοβιτς και αργότερα οι διαμάχες μεταξύ των παιδιών του για την κληρονομιά, δημιούργησαν σκιές στην εικόνα του. Στο τέλος της ζωής του, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης που σχετίζεται με την κηδεμονία του και την παρουσία της συντρόφου του, Χιρομί Ρόλι.

Παρά ταύτα, ο Alain Delon θα παραμείνει ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του γαλλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου.

Με πηγές από lifo.gr & tovima.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό