Γιορτές  “Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2024”- Χαΐνηδες, Πέριξ και παραδοσιακά γλέντια στα Στέκια των Συλλόγων, περιμένουν τους επισκέπτες την Κυριακή

Γιορτές “Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2024”- Χαΐνηδες, Πέριξ και παραδοσιακά γλέντια στα Στέκια των Συλλόγων, περιμένουν τους επισκέπτες την Κυριακή

Σε  γιορτινούς ρυθμούς μπήκε από χθες 31/8 η  Ξάνθη, και σ’ αυτούς θα …λικνίζεται μέχρι  τις 9 Σεπτεμβρίου.

Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις, ξεναγήσεις και πολλά άλλα.

Η πόλη μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο καμβά πολιτισμού, με εκθέσεις τέχνης, ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα σας εμπνεύσουν. Οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν παιχνίδια και δραστηριότητες σχεδιασμένες ειδικά για αυτούς, ενώ οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν σε παραδοσιακά γλέντια και να ανακαλύψουν τις τοπικές γεύσεις και μουσικές.

Οι επισκέπτες, περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης, γνωρίστε τη μοναδική ιστορία της και γευτείτε τη ζεστή φιλοξενία της Ξάνθης, μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις που θα σας αποκαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά του παραδοσιακού μας οικισμού. Ζήστε τη μαγεία της γιορτής και ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την καρδιά της Ξάνθης!

Για την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό:

Οργανωμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε όλη την διάρκεια των γιορτών (μέχρι Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου) στην Παλιά Πόλη σε μικρά γκρουπ επισκεπτών με την ευθύνη αδειοδοτημένου ξεναγού.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δραματοποιημένη την καθημερινή ζωή της Belle Époque από την θεατρική ομάδα «Έντιμοι Απατεώνες». Στο πιάνο η καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Βαρβάρα Στράντζαλη.

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρες 10:00 – 14:30
 20:30

Συναυλία με τους Χαΐνηδες

Οι Χαΐνηδες έρχονται στην Ξάνθη, για μια μοναδική συναυλία! Μια κολεκτίβα αληθινής τέχνης για πάνω από τρείς δεκαετίες. Μια διαδρομή αψεγάδιαστου ήθους και απόλυτης συνέπειας. Μια συλλογικότητα που τολμά να πεθαίνει και να ανασταίνεται. Μια ομάδα που εξελίσσεται διαρκώς, ρισκάρει και πειραματίζεται. Μια ανεξάρτητη φωνή, που δε φοβάται να μιλήσει όταν όλοι οι άλλοι σιωπούν. Μια (άνευ προηγουμένου στα ελληνικά χρονικά) πολυσχιδής παρουσία: συναυλίες, πανηγύρια, θεατρικές-χορευτικές παραστάσεις, δίσκοι, βιβλία, κόμικς, αρθρογραφία.

Παίζουν και τραγουδούν:  Δημήτρης Αποστολάκης, Μιχάλης Γαλάνης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Peter Jaques, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Νικόπουλος και Αγγελική Σύρκου

Πλατεία Μητροπόλεως   στις 20:30
Ρεμπέτικα και λαϊκά με το μουσικό σχήμα “Πέριξ”
Το λαϊκό συγκρότημα «τα Πέριξ» δημιουργήθηκε το 2012 στην Καβάλα από την ανάγκη των μελών του για την μελέτη και τη διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού και γενικότερα της λαϊκής αστικής μουσικής. Κύριος στόχος στην προσπάθεια αυτή είναι η ανάδειξη των έργων των συνθετών και η αυστηρή διατήρηση της δυναμικής των υφολογικών χαρακτηριστικών της εποχής στην οποία δημιούργησαν. Το ρεπερτόριο κινείται κυρίως στη μεταπολεμική περίοδο του ρεμπέτικου (δεκαετίες ’40 και ’50), της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η καθιέρωση πλέον των δύο μπουζουκιών, καθώς και του ακορντεόν, εγκαταλείποντας την μέχρι τότε τυπική σύνθεση της πειραιώτικης ορχήστρας (μπουζούκι – κιθάρα – μπαγλαμάς). Τα μέλη του είναι οι: Φώτης Σπαθάρης (μπουζούκι), Πασχάλης Κιούπκιολης (μπουζούκι) Χρήστος Σαγώνας (κιθάρα), Νίκος Βαλασίδης (βιολί)
Στέκι συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης Αλησμόνητες Πατρίδες στις  21:00
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό