Ογκολόγοι αναφέρουν στο περιοδικό Parade πως αρκετές φορές ένα πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου διαφεύγει της προσοχής του ασθενούς, επειδή «είναι πολύ απασχολημένος» και «δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία». Πρόκειται για ένα σημάδι που κακώς παραβλέπεται, αν και δεν είναι φυσιολογικό για το σώμα.
Η ανάληψη δράσης όταν κάποιος αισθάνεται μια μη τυπική αλλαγή στον οργανισμό του, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, πρέπει να είμαστε συντονισμένοι με το σώμα μας, να γνωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό για εμάς και τι όχι. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, καθώς τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια όλων των τύπων του καρκίνου είναι αλλαγές στο σώμα που δεν είναι φυσιολογικές.
Για παράδειγμα:
- ανεξήγητη κόπωση
- αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης
- πληγές που δεν επουλώνονται
- ασυνήθιστα εξογκώματα
- περιοχές με πάχος ή με έκκριση
- αλλαγές στην αναπνοή, δύσπνοια ή βήχας
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
- χρόνια δυσπεψία
- αλλαγές σε σπίλους
- διατροφικές διαταράχες, όπως αδυναμία λήψης ενός πλήρους γεύματος
- αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα
- ακανόνιστη κολπική αιμορραγία
- μη φυσιολογικές βλάβες στο δέρμα
- όγκος στον μαστό
- πρησμένοι λεμφαδένες
Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει πως εάν αρχίσετε -για παράδειγμα- να αισθάνεστε ξαφνικά κούραση ή αντιμετωπίζετε πεπτική δυσφορία, θα πρέπει αυτόματα να υποθέσετε ότι έχετε καρκίνο. Σημαίνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές αντιμετωπίζετε, δεν πρέπει να αγνοηθούν και θα πρέπει να ληφθούν ως σημάδι για να επισκεφτείτε έναν γιατρό για έλεγχο. Εξηγήστε του ποια είναι τα νέα σας συμπτώματα και γιατί ανησυχείτε.
Συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
Η εμφάνιση καρκίνου δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως υπάρχουν συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.
Πρώτο και σημαντικότερο είναι η μείωση της έκθεσής μας σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η υπεριώδης ακτινοβολία, το αλκοόλ και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, η λήψη εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας και οι τακτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή στην έγκαιρη ανίχνευση. Εκτός από όλα τα παραπάνω, το να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό καρκίνου είναι επίσης βοηθητικό.
Αν και κανείς δεν θέλει να ζει με διαρκή φόβο για τον καρκίνο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την υγεία σας και να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και τι όχι. Εάν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν λειτουργεί, μην αποφύγετε να μάθετε λόγω φόβου ή βεβαρημένου προγράμματος. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί.