Πόσοι από τη Ροδόπη έχουμε επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας; (φωτος)

Πόσοι από τη Ροδόπη έχουμε επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας; (φωτος)

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης 08.30-15.30 και προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2009, 23 αιώνες μετά την τελευταία του παράσταση. Από τότε είναι ανοιχτό για το κοινό, κυρίως τους θερινούς μήνες και όταν σε αυτό δεν πραγματοποιούνται εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Διαχρονικά οι επιλεγμένες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο, συνήθως μία ή δύο το καλοκαίρι, δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες της περιοχές να το επισκεφτούν για πρώτη φορά.

Αυτό συνέβη και με τις δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, η πρώτη στις 18 Αυγούστου για την πανσέληνο και η δεύτερη την 1 η Σεπτεμβρίου υπό τον τίτλο «Θρακών Αυτογνωσία». Οι δύο εκδηλώσεις έδωσαν την δυνατότητα σε κατοίκους της Ροδόπης να επισκεφτούν για πρώτη φορά το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας και να γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ροδόπης.


Εντυπωσιασμένος δήλωσε από το αρχαίο θέατρο κάτοικος της Ροδόπης, που αν και διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του, δεν είχε επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν το μνημείο και το έκανε για πρώτη φορά με αφορμή την εκδήλωση Θρακών Αυτογνωσία. Δεν γνώριζε, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι είναι ανοιχτό για το κοινό. Η άγνοιά του αυτή ήταν η
αφορμή για να καταγράψουμε ορισμένα στοιχεία για το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας που είναι άγνωστα σε πολλούς κατοίκους της Ροδόπης.
Το Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται στη θέση «Καμπάνα» του αρχαιολογικού χώρου, κοντά στο Ιερό του Διονύσου και είναι το σημαντικότερο επισκέψιμο μνημείο της περιοχής.


Κατασκευάστηκε σε βραχώδες πρανές, το οποίο διχάζεται από ένα ρέμα και έχει θέα προς το Θρακικό Πέλαγος. Το θέατρο έχει τρεις κύριες κατασκευαστικές φάσεις: την Ελληνιστική, στην οποία ανήκει το κοίλο και ο αποχετευτικός αγωγός, την πρώιμη Ρωμαϊκή, κατά την οποία κατασκευάστηκε το σκηνικό οικοδόμημα και την υστερορρωμαϊκή με επισκευές του θωρακίου και κλείσιμο της δυτικής παρόδου. Το μνημείο ήταν σε χρήση μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ.. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Βέβαια η ύπαρξή του ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οικοδομικό υλικό από το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου της Μαρώνειας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους του ΕΣΠΑ με χρηματοδοτήσεις προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης έγιναν οι εργασίες αναστήλωσης των εδωλίων του κοίλου με την προσθήκη τριών σειρών από νεολίθο, αποκαταστάθηκε το θωράκιο και τα ανοίγματά του προς την ορχήστρα, επανατάχτηκαν τα εδώλια με τις μεγάλες μετακινήσεις, έγιναν συγκολλήσεις με οπλισμούς από τιτάνιο και ανακατασκευάστηκαν κατεστραμμένα εδώλια από νεολίθο, με διάταξη τέτοια ώστε να μην προσβάλλεται η εικόνα του μνημείου. Επανατάχθηκαν επίσης τα καλύμματα του αγωγού της ορχήστρας και ολοκληρώθηκε η συντήρηση της ρωμαϊκής σκηνής. Ακόμη έγινε έρευνα και συντήρηση στο προσκήνιο, τις παρόδους και την είσοδο του μνημείου. Τέλος, για την υποδήλωση της ελληνιστικής φάσης με εκθεσιακό τρόπο κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε σκελετός από ανοξείδωτο χάλυβα για τη στήριξη των τριών μαρμάρινων προεδριών με ενσωματωμένο διάδρομο στην απόληξη της κεντρικής κατεστραμμένης κερκίδας.
Με την αποκατάστασή του το θέατρο έγινε και πάλι προσβάσιμο για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν πλέον να κατανοήσουν τη μορφή και τη λειτουργία του. Ειδικά για τους ντόπιους η επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας είναι αν όχι επιβεβλημένη, τουλάχιστον προαιρετική αλλά εξαιρετικά σημαντική, γιατί θα τους δώσει την ευκαιρία να γίνουν γνώστες της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας είναι καθημερινά επισκέψιμο από 08.30 το πρωί έως 15.30 το μεσημέρι εκτός Τρίτης, ενώ υπάρχει δυνατότητα εισόδου και ξενάγησης στο μνημείο ατόμων με αναπηρία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό