Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές στη νέα μονάδα αερίου της Κομοτηνής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΜΟΗ
Τον Αύγουστο για πρώτη φορά καταγράφηκε χρήση φυσικού αερίου στον νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής ισχύος 877MW που αναπτύχθηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο της Motor Oil Hellas.
Συγκεκριμένα στη νέα μονάδα διοχετεύτηκε πολύ μικρή ποσότητα της τάξης των 587KWh σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, που σηματοδοτούν ωστόσο την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου εργοστασίου φυσικού αερίου , το οποίο έρχεται να προστεθεί στο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της χώρας, με κομβικό ρόλο καθώς η μονάδα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και αναμένεται να υποκαταστήσει μέρος των λιγνιτικών μονάδων που αποσύρονται στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος.
Η νέα μονάδα αποτελεί τον πιο σύγχρονο αεριοστροβιλικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου μικτής ισχύος 877 MW που κατασκευάστηκε στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να φτάσει τα 375 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα είναι εξοπλισμένη με τον πλέον σύγχρονο αεριοστρόβιλο της Siemens HL-class turbine, τον SGT5-9000HL, κατατάσσοντας τον σταθμό μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως και με εξαιρετικά υψηλή απόδοση που ξεπερνάει το 64%.
Πέραν αυτού η νέα μονάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
-Μία Γεννήτρια Siemens παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 715MVA
-Έναν Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων Κάθετης Διάταξης, παραγωγής ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως (υψηλής, μέσης και χαμηλής)
-Έναν Ατμοστρόβιλο Siemens ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως (υψηλής, μέσης και χαμηλής)
-Μία Γεννήτρια Siemens παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 350MVA
-Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου
-Κεντρικό σύστημα ελέγχου της εγκατάστασης Siemens
-M/Σ ανύψωσης τριών τυλιγμάτων 400KV/18,5KV/20KV για τη διασύνδεση των γεννητριών του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου με το ΚΥΤ 400KV, ισχύος περίπου 1100MVA
-ΚΥΤ 400KV 6 πυλών
-Δεξαμενές νερού χρήσης και παραγωγής απιονισμένου νερού
-Κτηριακές εγκαταστάσεις για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, τη λειτουργία και τη διοίκηση του σταθμού καθώς και για την αποθήκευση υλικών και εξοπλισμού
Σταθμός βάσης
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι τα χαρακτηριστικά της μονάδας επιτρέπουν την αξιοποίηση του σταθμού ως σταθμού βάσης για το σύστημα.
Ο σταθμός της Κομοτηνής με μέγιστη μικτή ισχύ 877 MW έχει τεχνικό ελάχιστο στα 240 MW και μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ ταχύ ρυθμό ανόδου και καθόδου φορτίου, της τάξης των 85 MW/min, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μερικά λεπτά της ώρας για να εκκινήσει ο σταθμός και στη συνέχεια να πιάσει το πλήρες φορτίο των 877 MW ή μερικό με το χαμηλό τεχνικό ελάχιστο των 240MW.
Λαμβάνοντας υπόψη και την γεωγραφική τοποθεσία του σταθμού στο βόρειο τμήμα της χώρας και επομένως κοντά στα σημεία διασύνδεσης του ΕΣΜΗΕ με τις γείτονες διασυνδεδεμένες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία δυτικότερα, ο σταθμός αποκτά πρόσθετη στρατηγική σημασία για το εθνικό σύστημα μεταφοράς ΥΤ.
Πηγή: capital.gr