Μία ελληνική σημαία και ένα μνημείο για να θυμίζουν το άδικο της απώλειας της Γλυκερίας Μεμεκίδου

Μία ελληνική σημαία και ένα μνημείο για να θυμίζουν το άδικο της απώλειας της Γλυκερίας Μεμεκίδου

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Μία ελληνική σημαία και ένα μνημείο για να θυμίζουν το άδικο της απώλειας της Γλυκερίας Μεμεκίδου

Παρόντες οι γονείς της Σπύρος, Πελαγία και ο σύζυγός της, στην αγκαλιά της μάνας η ελληνική σημαία

Το όνομα της υποναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Γλυκερίας Μεμεκίδου πέρασε στην αιωνιότητα, για το άδικο της απώλειας της εν ώρα καθήκοντος. Στην ιδιαίτερή της πατρίδα, την Καλλιθέα Ροδόπης, οι συμπατριώτες της δεν λησμόνησαν και τίμησαν την μνήμη της δίνοντας το όνομά της στην πλατεία του χωριού. Η τελετή έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το 11ο Αντάμωμα Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών Ροδόπης.

Θυμίζουμε ότι η άτυχη υποναύαρχος έχασε τη ζωή της τον Σεπτέμβριο του 2023, σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, στο πλαίσιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τις σαρωτικές πλημμύρες. Σε εκείνο το τροχαίο σκοτώθηκαν τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολίτες διερμηνείς που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών. Η είδηση συγκλόνισε το πανελλήνιο και ιδιαίτερα την περιοχή μας, καθώς η Γλυκερία Μεμεκίδου είχε καταγωγή από την Καλλιθέα Ροδόπης. Λίγες μέρες αργότερα, η Δημοτική Αρχή Μαρώνειας – Σαπών έλαβε την πρωτοβουλία προκειμένου η πλατεία του οικισμού να λάβει το όνομα της, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της αδικοχαμένης υποναυάρχου.

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να καταθέσω στεφάνι, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών Ροδόπης για τα 100 χρόνια της Καλλιθέας, μνημονεύοντας παράλληλα την αδικοχαμένη Γλυκερία Μεμεκίδου, σε μία σεμνή τελετή παρουσία των γονέων και του συζύγου της. Πλέον η πλατεία της Καλλιθέας στη Ροδόπη φέρει το όνομα ενός άξιου στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού, ενός άξιου τέκνου της πατρίδας μας, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς.

Η Γλυκερία Μεμεκίδου, με το παράδειγμα και τη δράση της, δεν υπηρέτησε μόνο το Πολεμικό Ναυτικό με αφοσίωση, επαγγελματισμό και ήθος, αλλά έγινε σύμβολο θάρρους, αυταπάρνησης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Η πλατεία που σήμερα φέρει το όνομά της, θα είναι ένας χώρος όπου οι κάτοικοι της Καλλιθέας και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θυμούνται τη συνεισφορά αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη της και να αναγνωρίσουμε το έργο της, δήλωσε ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Απόστολος Ιωάννου.

Η αποκάλυψη του μνημείου που φέρει το όνομα της Γλυκερίας Μεμεκίδου και την ημέρα του δυστυχήματος στη Λιβύη όπου έχασε την ζωή της, έγινε μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης και η ελληνική σημαία που το σκέπαζε εναποτέθηκε στην αγκαλιά των δικών της ανθρώπων που παρακολουθούσαν δακρυσμένοι, της μητέρας της Πελαγίας, του πατέρα της Σπύρου και του συζύγου της.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό