Φρέντι Μπελέρης: Κατέθεσε στην Ε.Ε. την πρώτη του ερώτηση  για τις αυθαιρεσίες του Ράμα

Φρέντι Μπελέρης: Κατέθεσε στην Ε.Ε. την πρώτη του ερώτηση για τις αυθαιρεσίες του Ράμα

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει το σχέδιο του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να ιδρύσει εντός της επικράτειας της γείτονος χώρας ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων, στο πρότυπο του Βατικανού.

Όπως έγραψαν οι New York Times, το νέο κράτος θα φέρει την ονομασία «κυρίαρχο κράτος του τάγματος (της σέκτας) των Μπεκτασήδων. Θα έχει ξεχωριστή κυβέρνηση, διαβατήρια και σύνορα. Θα περιλαμβάνει 270 στρέμματα στην ανατολική πλευρά των Τιράνων και θα αποτελεί έτσι, κατά την αμερικανική εφημερίδα, το μικρότερο κράτος στον κόσμο.

Θα χαρακτηρίζεται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από τους άνδρες και την ελευθερία ένδυσης από τις γυναίκες. Επικεφαλής του μικροσκοπικού αυτού κράτους προορίζεται να είναι ο πνευματικός ηγέτης των Μπεκτασήδων της Αλβανίας, ο Εντμόντ Μπραχίμαϊ, γνωστός στην κοινότητα ως «Μπαμπά Μόντι».

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρης, έθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, με αφορμή τα σχέδια του Έντι Ράμα.

Ο κ. Μπελέρης υπογράμμισε στην ερώτηση ότι «το αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος θα ονομάζεται “Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων”», συμπληρώνοντας πως «θα έχει τα δικά του διπλωματικά έγγραφα, σύνορα, αλλά και μία ξεχωριστή διοικητική δομή».

Κατόπιν αυτών, ο ευρωβουλευτής ρώτησε την Επιτροπή για το αν η δημιουργία αυτού του κράτους παραβιάζει τα συμπεφωνημένα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και για τις διπλωματικές ενέργειες που θα προβεί η Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στη γειτονική χώρα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Τα σχέδια της Αλβανίας να ιδρύσει ένα κυρίαρχο, μουσουλμανικό θρησκευτικό κρατίδιο στα Τίρανα, ανακοίνωσε την Κυριακή (22/09) από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Ποια είναι η θέση της Επιτροπής για αυτό το εν δυνάμει νεοπαγές κράτος και αν η δημιουργία του παραβιάζει τα συμπεφωνημένα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας; Αν ναι, ποια πρόσθετα κριτήρια μπορούν να τεθούν;
  • Η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους που δεν θα γίνονται εκλογές είναι σύμφωνη με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που κάθε χώρα πρέπει να πληροί για λειτουργία θεσμών που διασφαλίζουν τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων;
  • Ποιες διπλωματικές κινήσεις προτίθεται να κάνει η Επιτροπή, ώστε να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας;

Πηγή: newsbomb.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό