1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο: Θλιβερές διαπιστώσεις, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις, σε άδεια αίθουσα
Regional Growth Conference Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
Ανεργία, χαμηλοί οικονομικοί δείκτες, φυγή νέων στο εξωτερικό και δημογραφικό
Ανεργία, χαμηλοί οικονομικοί δείκτες, φυγή νέων στο εξωτερικό και δημογραφικό. Είναι μερικές από τις θλιβερές διαπιστώσεις που διατυπώθηκαν στο 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο «Regional Growth Conference Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (RGC ΠΑΜΘ)» και περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την πραγματικότητα στην Περιφέρεια μας. Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος», σε συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής.
Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε το πρωί της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η προσέλευση σε αυτό ήταν απογοητευτική, αφού πλην ομιλητών και καλεσμένων του πρωτοκόλλου, το κοινό δεν ανταποκρίθηκε, παρά το ενδιαφέρον των εισηγήσεων που αφορούσαν μείζονα ζητήματα, όπως μεγάλα έργα υποδομών, ενέργεια, Δήμοι και αρμοδιότητες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ο ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων της Περιφέρειας στην αειφόρο ανάπτυξη, φυσικό περιβάλλον κα.
Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Η θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» και στη διάρκεια των διήμερων εργασιών αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις, για εφαρμόσιμες πολιτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αντιμετωπίζοντας την Αν. Μακεδονία και Θράκη ως μία περιφερειακή και γεωγραφική ολότητα, με κατά τόπους ιδιαιτερότητες, δίνοντας όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερη έμφαση στον ακριτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας.
«Αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική μας θέση, θέτουμε τις βάσεις για μια σύγχρονη, λειτουργική, εξωστρεφής Περιφέρεια, με διευρυμένους ορίζοντες και θέσεις εργασίας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. «Έχουμε δυνατότητες και πλεονεκτήματα που όμως έχουν αξιοποιηθεί ελάχιστα. Ο στόχος είναι να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα απαντά στο αίτημα ανάπτυξης και την πρόοδο της περιοχής», είπε από πλευράς του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. Την αγωνία του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για την εγκατάλειψη της περιοχής από νέους που μεταναστεύουν σε αστικά κέντρα ή το εξωτερικό, μετέφερε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαβέργoς, λέγοντας «ο σεβασμιώτατος αγωνιά για την περιοχή. Επισκέπτεται σε συστηματική βάση τα χωριά και με θλίψη, αγωνία και προβληματισμό βλέπει τα πράγματα κάθε χρόνο να πηγαίνουν και χειρότερα, τα χωριά να ερημώνουν και τους νέους να μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και κάποιοι να πωλούν την περιουσία των προγόνων τους σε μη Έλληνες».
«Για να φτάσουμε στο μεγάλο κρίκο που λέγεται χρηματοδότηση από την Ευρώπη πρέπει να δέσουμε τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ενότητα: «Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της ΠΑΜΘ: Νέοι δρόμοι για την Περιφέρεια». Ο ίδιος στάθηκε σε πέντε βασικούς άξονες επάνω στους οποίους μπορεί να επενδύσει η περιοχή. «Ο πρώτος άξονας είναι η μετεξέλιξή μας σε κέντρο συνδυασμένων μεταφορών. Ο δεύτερος άξονας είναι η μετατροπή της περιοχής μας σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο μέσα από το Πανεπιστήμιό μας. Ο τρίτος άξονας είναι η περιοχή μας ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Ο τέταρτος άξονας είναι η Θράκη ως παραγωγικός κάμπος και ως τοπίο τουριστικού προορισμού, καθώς πρόκειται για μια ανοικτή δημοκρατία στην οποία συμβιώνουν πολλές ταυτότητες και δόγματα. Ο πέμπτος άξονας είναι ο ρόλος της Θράκης ως εγγυητής της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Στην περιοχή μας έχουμε καταφέρει να ομονοούμε στον βασικό στόχο, ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές. Χρειάζεται όμως μια οργανωμένη διεκδίκηση για να ακουστούμε στα κέντρα αποφάσεων».
Εκ των ομιλητών του πάνελ «ΑΜΘ: Σταυροδρόμι μεγάλων ενεργειακών αξόνων που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση» ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών-Βιομηχανιών & Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου Χρήστος Γιορδαμλής. Ο ίδιος στάθηκε στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της μεταποιητικής κοινότητας στο ζήτημα της ενέργειας, ενώ εστίασε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή λόγω της απουσίας επαρκών υποδομών και επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.
Στο πάνελ «Η ΠΑΜΘ στην Ν/Α Ευρώπη: Ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει; Ποιοι είναι οι πλέον πρόσφοροι τομείς ανάπτυξης;» συμμετείχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης Δημήτρης Μαραβέλιας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης του τουρισμού σε μία σε μια περιοχή που οι ίδιοι οι Έλληνες δε γνωρίζουν. Στο ίδιο πάνελ αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων, Διαπεριφερειακών Συνεργασιών & Εξωστρέφειας Χάρης Δαλκίτζης, μίλησε για το δημογραφικό, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να ανασχεθεί με την προσέλκυση επενδύσεων. «Πρέπει επίσης να χαραχθεί και μια βιομηχανική στρατηγική, με εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η σύνδεση Πανεπιστημίου και επιχειρήσεων είναι απαραίτητη. Η καινοτομία είναι διαχρονικά σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης», είπε ο κος Δαλκίτζης.
Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου αναπτύχθηκαν εκτενώς θεματικές όμως «Μεγάλα έργα υποδομών στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιοχής και η προσέλκυση επενδύσεων», «Σχεδιασμός λιμένων», «Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ο ρόλος της Θράκης στο διεθνές εμπόριο & την εφοδιαστική αλυσίδα», «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης και καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ και χρηματοδοτικά εργαλεία», «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων της Περιφέρειας στην αειφόρο ανάπτυξη», «Η Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης», «Ο θεσμός του Επιμελητηρίου στο σήμερα», «H ανασυγκρότηση του Έβρου», «Κλιματική Κρίση», «Η Δημοκρατία και το μέλλον της Ευρώπης», «Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον του Περιφερειακού Τύπου», «Φυσικό Περιβάλλον και Υδάτινοι Πόροι», «Ασφάλεια, άμυνα & σύνορα: Ευρωπαϊκές & Ελληνικές διαστάσεις», «Η γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Περιοχής σε ένα ρευστό τοπίο».