Ποιο συμπλήρωμα μειώνει τη χοληστερόλη χωρίς φάρμακα και βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη και της υπέρτασης
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα απλό συμπλήρωμα, που μπορούμε να βρούμε παντού και ήδη λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι για να βελτιώσουν την υγεία τους, θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στη χοληστερόλη και ταυτόχρονα να βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη, στη μείωση της φλεγμονής και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Συγκεκριμένα, μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition αποκάλυψε τα απίστευτα αποτελέσματα του συγκεκριμένου συμπληρώματος, σε όσους διατρέχουν γενετικό κίνδυνο για αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, συμπλήρωμα γνωστό για τα οφέλη του στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των συμπτωμάτων του διαβήτη, είναι μια δημοφιλής επιλογή για άτομα με γνώσεις υγείας, με περίπου το 8% των ανθρώπων να λαμβάνουν τακτικά τις κάψουλες.
Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι τα άτομα που έχουν γενετική τάση προς την υψηλή χοληστερόλη θα μπορούσαν να δουν σημαντικές βελτιώσεις προσθέτοντας αυτά τα συμπληρώματα στην καθημερινότητά τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 441.000 άτομα για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης για διάφορες κατηγορίες χοληστερόλης, όπως η ολική χοληστερόλη, η «κακή» LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η «καλή»-HDL χοληστερόλη HDL.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι χρήστες συμπληρωμάτων ιχθυελαίου παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων από τα προβλεπόμενα, ιδίως στην τιμή της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Ο Kaixiong Ye, ο κύριος ερευνητής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής γενετικής, σημείωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η εξέταση του τρόπου ζωής θα βελτιώσει τη γενετική πρόβλεψη. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν επίσης ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να εξουδετερώσουν τη γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη».
Τα ωμέγα 3 βελτιώνουν και την HDL χοληστερόλη
Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια απειλή για το σώμα, προκαλώντας τη σκλήρυνση των αρτηριών και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης (οικογενής υπερχοληστερολαιμία) η λήψη ιχθυελαίου σχετίζεται με μια στροφή προς πιο ένα υγιές προφίλ λιπιδίων.
Η έρευνα εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο του ιχθυελαίου στη HDL χοληστερόλη, αποκαλύπτοντας ότι αυτά τα συμπληρώματα είναι ευεργετικά για την ενίσχυση της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης.
Ενώ η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 86 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες -περίπου 1 στους 4- έχουν υψηλή χοληστερόλη.
Εκατομμύρια ακόμη κινδυνεύουν να αναπτύξουν υψηλή χοληστερόλη λόγω ποικίλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου ενός που δεν μπορούν να ελέγξουν: τα γονίδια. Για τα άτομα των οποίων οι οικογένειες έχουν ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν μια άλλη δυνατότητα να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους.
Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ως προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή
Οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ως προσθήκη σε μια καλή διατροφή, παρόλο που ακόμη και άτομα που τρώνε σωστά μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Η γιατρός Δρ. Amina Hersi, δήλωσε στην Express UK: «Μερικοί από εμάς δεν παίρνουμε αρκετά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα από το ιχθυέλαιο στον σολομό, το σκουμπρί ή άλλα λιπαρά ψάρια. Αυτά, όμως, βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής και στη ρύθμιση των εμμηνορροϊκών κύκλων υποστηρίζοντας την παραγωγή ορμονών».
«Τα ωμέγα 6 είναι άφθονα στη διατροφή μας καθώς προέρχονται από σπορέλαια όπως το ηλιέλαιο και τα αυγά, αλλά λαμβάνω συμπληρώματα ωμέγα 3 και τρώω αλεσμένο λιναρόσπορο (με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωμέγα 3) για να το εξισορροπήσω και να καταπολεμήσω την ξηροφθαλμία, μια παρενέργεια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών», κατέληξε.
Πηγή: oloygeia.gr