Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας: Επιδότηση 10 χιλ. ευρώ για να εγκατασταθείς σε χωριό του Έβρου-Ποιός θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση;

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας: Επιδότηση 10 χιλ. ευρώ για να εγκατασταθείς σε χωριό του Έβρου-Ποιός θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση;

Και μάλιστα μιλάμε για τον κεντρικό και βόρειο Έβρο και όχι για κάποιον οικισμό κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα ερώτημα που προκύπτει μετά τη προχθεσινή εξαγγελία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για οικονομική ενίσχυση νέων που θέλουν να εγκατασταθούν σε οικισμούς του Έβρου.

Η κυρία Ζαχαράκη είπε οτι το μέτρο αφορά οικισμούς του κεντρικού και βορείου Έβρου και μάλιστα με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων. Σε αυτήν την περίπτωση, κάποιος που θα εγκατασταθεί μόνιμα σε τέτοιον οικισμό, θα πάρει 5.000 ευρώ άμεσα και άλλες 5.000 μετά από έναν χρόνο. Αυτοί που θα επιλεγούν θα πρέπει να προέρχονται από άλλη περιοχή και να υπάρχει συχέτιση με την εργασιακή και επαγγελματική εξέλιξή τους.

Για να ενταχθεί κάποιος στο μέτρο, δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή πόσα είναι τα εισοδήματά τους στην παρούσα κατάσταση. Άρα, ένας που κατοικεί ήδη στην Αλεξανδρούπολη ή στην Κομοτηνή ή στην Αθήνα, μπορεί να επιλέξει πχ τον Δίλοφο ή το Αλεποχώρι, να αποδείξει οτι η εγκατάστασή του έχει σχέση με την εργασία του ή να ξεκινήσει νέα εργασία εκεί και τελικά να πάρει 5 χιλιάρικα και άλλα 5 μετά από έναν χρόνο.

Ξέρετε πολλούς που θα έπαιρναν μια τέτοια απόφαση; Ίσως κάποιον άνεργο που κατάγεται από τέτοιον οικισμό και προκειμένου να πάρει την ενίσχυση, λέει δεν βαριέσαι, ας πάω έναν χρόνο στο χωριό να δουλέψω κανένα χωράφι.

Αλλά να αποφασίσεις να πας να ζήσεις σε οικισμό του Έβρου, να εργαστείς, να έχεις ή να κάνεις οικογένεια, πόσοι θα το αποφάσιζαν για 10 χιλιάρικα;

Εάν οι οικισμοί μας είχαν εύκολη πρόσβαση σε αστικά κέντρα, παροχές εκπαίδευσης για παιδιά, δομές υγείας, κοινωνική ζωή και άλλες ευκολίες, τότε ναι. Μπορεί να υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον.

Με τα σημερινά δεδομένα, αν θελήσεις να ζήσεις σε μικρό οικισμό του βορείου Έβρου ως νέος κάτοικος, τα 10 χιλιάρικα θα πετάξουν σε βενζίνες, εισιτήρια, θέρμανση.

Υπάρχει και η περίπτωση να πας σε μεγαλύτερο των 500 κατοίκων οικισμό. Εκεί θα πάρεις 6.000 ευρώ λέει η Υπουργός. Έτσι μάλιστα. Ήδη το μυαλό μας πηγαίνει σε συγκεκριμένους ανθρώπους που για 6 χιλιάρικα θα έρθουν στο Διδυμότειχο ή στην Ορεστιάδα να μείνουν έναν χρόνο, σε συγγενείς ή φίλους. Το μόνο πρόβλημα είναι να αποδείξουν οτι θα εργαστούν, αλλά κι εκεί θα βρεθεί η άκρη και τα παραθυράκια. Σχεδόν όλοι καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά. Ακόμα και αν καλυφθούν όλες οι θέσεις επιδότησης με πραγματικούς εργαζόμενους που θέλουν να ζήσουν σε οικισμό του Έβρου, πιστεύει κανείς οτι με 1.000 νέα άτομα (τόσο είναι το όριο ωφελουμένων), θα αντιστραφεί η πορεία πληθυσμιακής μείωσης του βόρειου τμήματος του νομού;

Κανείς δεν αντιλαμβάνεται οτι για να γίνει αυτό χρειάζονται πραγματικά γενναία μέτρα; Επιδότηση για αγορά κατοικίας και γεωργικών εκτάσεων για νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους, επιδότηση αγοράς εξοπλισμού για νέους επαγγελματίες, σχολεία, υποδομές υγείας, συγκοινωνία, σωστοί δρόμοι, επιδότηση θέρμανσης, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ κλπ.

Μόνο έτσι υπάρχει κάποια ελπίδα να αντιστραφεί το κλίμα. Αλλιώς η πληθυσμιακή κατάρρευση, μαζί με την πληθυσμιακή αλλοίωση, είναι δεδομένη σε βάθος χρόνου. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα ή αλλιώς “ποιός ζει και ποιός πεθαίνει μέχρι τότε;”.

Πηγή: e-evros.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό